„Jesień już, już palą chwasty w sadach i pachnie zielony dym....” Tak pięknie o tej porze roku śpiewała w swojej piosence Maryla Rodowicz 😊 A u mnie
Kulinarne przemysleniaPrzeglądając zdjęcia w telefonie znalazłam film, na którym mąż dzielnie "walczy" z przepięknym dużym borowikiem. Przypomniałam wtedy, że w zamrażarce mam trochę grzybów, więc pomysł na
Obiad gotowyZupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Nie każdy lubi ją z winem, choćby ze względu na dzieci. Ja dzisiaj
Calzonella.comPrzepis na dzisiejszą zupę pochodzi z książki "Zupa z granatów" (recenzja na dole wpisu). Przepis tak mnie zaintrygował, że od razu po przeczytaniu postanowiłam go wykorzystać
Weekendy w domu i ogrodzienieskomplikowanego i po mojemu ,jak zwykle zresztą opierając się na intuicji, dobrej pamięci i nostalgii. Tym razem ,nie do tego co było, ale do tego co będzie. Przyrządziłam wspaniałą jednogarnkową potrawę hiszpańską – Paella marinera, bo to od razu przyszło mi do głowy po otwarciu przesyłki . Istnieje wiele odmian tej potrawy i zazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna(...)potrawę z kuchenki bez ściągania folii . Po 5 minutach ściągamy folię. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo- kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się je jeść. Po chwili zasiadamy wszyscy i...już
Z Kuchni Do KuchniWitajcie :) Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych
vegetanieWybory...wybory... i po wyborach! Nowy rząd zaprzysiężony i już tyyyyyyyyle się wydarzyło od tego momentu, że JA PITOLEEEE kuwa Gabryska! - jakby to powiedziała poczciwa Mariolka
Restauracyjka LiterackaWitajcie :) Pogoda nas nie rozpieszcza i ostatnio ciągle jest szaro albo ciemno, więc postanowiliśmy wprowadzić trochę światła :) Najlepszym miejscem są kraje tropikalne, gdzie zawsze jest ciepło
vegetanieJesień to... sezon na dynię! A jest to warzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych
Ekocozy | Naturalnie na co dzień