Kurczak pieczony na butelce piwa ma same zalety. Nie potrzebujemy do niego rożna, piwo paruje nawilżając mięso, a także czasem oblewa je, tworząc chrupiącą skórkę. Alkohol
Poezja smakuSkładniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka słodka
Walijskie PichcenieMakaron z kurczakiem w sosie serowym to świetny pomysł na jednogarnkowy ekspresowy obiad. Łatwo go przyrządzić, smakuje wyśmienicie, to mój pomysł jak tanim i szybkim kosztem nakarmić rodzinkę do syta. Zawsze mnie ratuje w awaryjnej sytuacji w końcu makaron zawsze mamy w kuchennej szafce. Polecam. Przeraża mnie, gdy idąc na zakupy widzę u kogoś w koszyku sos serowy w torebce(...)być też 30 % 1 szklanka startego żółtego sera np. cheddar 50 g miękkiego sera pleśniowego Sól morska do smaku Mielony biały pieprz do smaku Sposób przygotowania dania: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, dodajemy , pokrojoną dosyć drobno cebulę dymkę, por oraz czosnek, dusimy pod przykryciem
Wanilia i KardamonZa oknem słońce, lekkie i orzeźwiające. Ptasi śpiew już budzi z rana. Uwielbiam wiosnę za jej rześkość. W końcu mogę spacerować bez końca, w lekkim
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja jednogarnkowa - tym razem w roli głównej pęczak, kurczak i papryka, wszystko to otulone sosem pomidorowym i wzbogacone o oliwki które uwielbiamy! :) Do podania nie mogło zabraknąć odrobiny startego żółtego serka ;) Składniki: 1 szklanka posiekanej włoszczyzny ( u mnie marchew, seler naciowy i por) 1 cebula 1 duża czerwona papryka puszka pomidorów krojonych 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz sól(...)dodać kaszę, paprykę, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, gotować do wchłonięcia płynu ok 25-30 minut. Po tym czasie dodać pastę z pomidorów, opcjonalnie oliwki, gotować aż danie zgęstnieje. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Smacznego
coolinarnyrosołu. Sprawią one, że zupa zmętnieje i będzie wyglądać nieapetycznie. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wiemy, że rosół zjemy tego samego dnia. - Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką(...)dwie godziny pod przykryciem. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – ja daję na taką ilość
Posadzone i zjedzoneKarczochy to wytworne i niskokaloryczne warzywo, zarazem najseksowniejszy naturalny afrodyzjak. Nie może ich zabraknąć na walentynkowym stole. Przyrządź je ukochanej osobie! Nie jest łatwo je kupić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupa ta „chodziła za mną” już od dłuższego czasu. Przyczyniły się do tego pozytywne opinie na jej temat. Musiałam przygotować ją osobiście, ażeby przekonać
Smaki Na TalerzuKurczak po toskańsku to świetny pomysł na obiad dla dwojga, jak i dla całej rodziny. Pyszny, kremowy, aromatyczny sos i soczyste, delikatne mięso to idealne połączenie
Na-talerzu.plDelikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski, marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w
cool and mintyMielony kotlet z indyka w nietypowej formie klopsa, z rewelacyjnym sosem ze świeżych pomidorów i zielonej soczewicy z puszki. Doprawiony dużą ilością ziół i przypraw, najpierw
cool and mintyChoć w swojej nazwie zawiera Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest
W kuchni KatieCzasami do zrobienia pysznego obiadu zainspiruje mnie mój półroczny syn. Szybko, tanio i pysznie, choć może nieco bardziej słono i pieprznie, niż w oryginale. ;) 1 spora
Kuchenna KontrrewolucyaNie mam pojęcia dlaczego, ale wszystkie dzieci nienawidzą szpinaku i brukselki, a przynajmniej tak było, gdy chodziłam do przedszkola czyli jakieś 30 lat temu. Ja
greenscarfGwiazdnica i gulasz z ciecierzycy będzie tematem dzisiejszego wpisu. Jadalne chwasty używacie ich w swojej kuchni? Wiosna w pełni, maj to miesiąc w którym możemy właśnie
Dorota Smakuje