kolejnej edycji Barilla CUP. Każdy może wziąć udział! A jest o co walczyć - 50 rocznych zapasów makaronów, brytfanny firmy LE CREUSET oraz wycieczkę do WŁOCH ! Przygotujcie danie z użyciem makaronu Barilla i wyślijcie swoje zgłoszenie .Więcej informacji znajdziecie W TYM MIEJSCU . Życzę wszystkim powodzenia i zapraszam na moje włoskie danie, które rozwieje deszczową pogodę i pobudzi najczulsze(...)Reggiano sól i pieprz do smaku Dodatki do makaronu przygotujecie zanim ugotuje się makaron! W tym wypadku makaron gotuje się 6 min. Nastaw wodę na makaron. Rozgrzej patelnię do gillowania. Pokrój w plasterki cukinię . Paprykę w paski. Ugrilluj warzywa uprzednio lekko posypując solą. Wsyp do gotującej się,osolonej wody makaron . Nastaw minutnik na 6 min. Zdejmij ugrillowane warzywa
Z Kuchni Do KuchniZmajstrowałam ostatnio bardzo dobre danie z makaronu soba i tego co miałam akurat w lodówce. I takie spontaniczne gotowanie lubię najbardziej. Ma być szybko i prosto, tak żeby nie odechciało się jeść od długiego stania przy garach. Wyszło pysznie, więc sfotografowałam, zanotowałam składniki i publikuję. Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody(...)oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw. W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyCzasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe. Składniki na 2 porcje(...)makaronu spaghetti, 2 młode duże marchewki, 1/3 kalafiora zielonego, sól himalajska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni
Moniki SmakołykiProsty i pyszny obiad, który polubią zwłaszcza najmłodsi. Zapraszam Co nam trzeba? Pierś z kurczaka- około 0,5 kg łyżka oleju rzepakowego mała cebula 2 szklanki
LatosiowydomChcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! My chcemy, dlatego jemy dziś... Artykuł MAKARON Z KALAREPY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsię nie dla pieniędzy, lecz dla samych owoców. Pamiętamy…4 koszyczki dla właściciela, piąty dla nas. Teraz miło się to wspomina. Może stąd sentyment do dań z truskawkami. Często w domu robiło się makaron ze śmietaną i truskawkami. Teraz postanowiliśmy odświeżyć to danie, lekko podkręcając parmezanem i…Ciekawi? To czytajcie. Składniki 350 g makaronu fusilli 500 g świeżych
R'n'G KitchenSezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, tym razem zapraszam na grzyby w sosie śmietanowym z makaronem długie wstążki od Lubelli. A u Was jakie wykorzystanie grzybów można spotkać? Ja najwięcej grzybów ususzyłam inne zamroziłam a jeszcze inne wykorzystałam na bieżąco do zup i sosów. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ(...)mąką oraz śmietaną. Gładki płyn wlewamy do usmażonych grzybów, doprawiają silą i pieprzeam. Mieszamy do zgęstnienia sosu i zagotowania, również kilka minut. Taki sos mieszamy z ugotowanym makaronem i mamy gotowe danie. Do grzybów pasuje świeża natka pietruszki więc możemy posypać po wierzchu. #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow
Życie zaczyna się w kuchnimakaronem. Makaronów jest tak wiele, ile jest na niego pomysłów. We Włoszech każdy region ma swoje indywidualne pomysły na makarony, wiec gdzie się nie ruszymy tam zawsze znajdziemy inny rodzaj makaronu :) U nas niestety mamy nieco ograniczony dostęp do dużej ilości odmian makaronu, ale na szczęście to się zmienia i coraz częściej, nawet w małych miejscowościach, możemy znaleźć makarony(...)tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim. Super !!! Można z tego zrobić ciekawe danie :) Zobaczcie, jak pięknie można pokazywać makaron :) Spokojnie wieszamy taki obraz, np. w korytarzu do kuchni prowadzącym :) Teraz trochę o naszym dzisiejszym makaronie. Fusilli, czyli dobrze znane nam świderki. Jest to rodzaj makaronu pochodzącego z południowych Włoch. Nazwa Fusilli pochodzi od spiralnego wnętrza lufy karabinu, która
vegetanieformując gniazdka. Łyżką cedzakową wyjąć gniazdka makaronu, odcedzić. Rozłożyć gniazdka na dnie żaroodpornego naczynia. Na środek gniazdek włożyć gęsty farsz z mięsa. Natomiast płyn wlać pomiędzy gniazdka. Na każdym gniazdku położyć plaster mozzarelli. Całość obsypać potartym serem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200C i piec 10 minut. Po upieczeniu danie obsypać listkami bazylii. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgrzybów. składniki na 3 porcje 300 g kurek 2 cebule 250 ml śmietany 18% 250 ml śmietany 30 % 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 250 g makaronu czarny pieprz sól przepis Makaron gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem, według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy. Dokładnie oczyszczone, umyte i odsączone z wody większe sztuki grzybów przekrawamy wzdłuż(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do gorącego sosu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem łączymy. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Artykuł Makaron z kurkami w sosie śmietanowym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapachnące cytrusami i azjatyckimi przyprawami. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak zrobić makaron po wietnamsku Esencję makaronu po wietnamsku stanowi Nuoc Cham, klasyczny sos słodko-kwaśny wytrawny w smaku, będący fundamentem wietnamskiej kuchni. Dodawany jest do wielu dań, począwszy od makaronów, a na sajgonkach i sałatkach z owoców morza skończywszy. Nuoc Cham oznacza(...)zamówionego dania. W przepisie na makaron po wietnamsku sos należy podać osobno tak, żeby każdy z biesiadników dodawał go sobie według indywidualnego gustu. Polecamy Wam ten przepis, bo jest szalenie łatwy, a konsumpcja makaronu wietnamsku dostarcza wiele przyjemności. Zwracamy też Waszą uwagę na cytrynowego kurczaka, który jest dodatkiem do makaronu po wietnamsku, a właściwie na marynatę w jakiej
Niedzielny kucharzgotowe trzy dania. Dwa pozostałe zrobiliśmy przygotowując niedzielny obiad: usmażyliśmy burgery (10 minut roboty łącznie z pakowaniem) i kurczaka na ostro – też 10 minut smażenia. I po robocie. Jak przechować dania z menu Gdy już macie przygotowane półprodukty do dań (upieczone warzywa, usmażone mięso) możecie wybrać dwie drogi. Złożyć je w dania(...)całego obiadu. A do tego nadal będziecie trzymać się planu! Surowe warzywa oczywiście dodajemy do dań na świeżo! Podobnie jak jajko na twardo, które widać w misie obfitości. My z pięciu przygotowanych dań zamroziliśmy dwa lancze w całości: hamburgery na piątek i makaron syczuański na czwartek. Burgery trafiły do zamrażalnika w całości, razem z bułką (ale bez warzyw
Niedzielny kucharzŚwietna i efektowna propozycja podania klasycznego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, soczystym kurczakiem, pachnącą świeżą natką, ciągnącym serem i aromatycznymi oliwkami. Składniki: 400g makaronu spaghetti
Szalona Kuchnia EwelinyTorcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego
Szalona Kuchnia EwelinyLuleczka). Makaron długowieczności jest tradycyjną potrawą jedzoną w w Chinach w Nowy Rok. Długi makaron ma zapewnić długie i pomyślne życie. Danie robi się z makaronu ryżowego albo pszennego, z grzybami shitake i mięsem. My użyliśmy makaronu linguini, a shitake zastąpiliśmy boczniakami (jakie to będzie miało konsekwencje dla naszego życia – to okaże się wkrótce ;-)). W sklepie były(...)niczym nie ustępują shitake, a są o połowę tańsze. Polecamy Wam ten przepis, bardzo prosty do zrobienia i nadzwyczaj smaczny. Zresztą jak wszystkie dania stir fry. Przepis podpatrzyliśmy na cooking.nytimes.com Składniki: Makaron chiński lub tagliarini (trudne do kupienia), albo linguini 400 g Podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe polędwiczki wieprzowe 400 g grzybów shitake, albo boczniaków pokrojonych
Niedzielny kucharz