dania z kurczaka - 13513 przepisów (strona:740/901)

Święta zero waste 111

kupić za dużo jedzenia, – Nie ugotować za dużo, – Nie zjeść za dużo, – Sprytnie wykorzystać to co zostanie. Zobaczcie jakie cuda można wyczarować z resztek pieczonego kurczaka. Zachęcamy Was, do podejęcia wyzwania Niedzielnego kucharza – tak jak my zróbcie sobie w tym roku #SwietaZeroWaste – bez marnowania i wyrzucania jedzenia. Możecie na tym tylko skorzystać – mniej wydacie(...)świątecznych posiłków nie trzymaj jedzenia za długo na stole – schowane do lodówki dłużej będzie się nadawało do jedzenia. 9. Jedzenie, które zostanie ze Świąt wykorzystaj sprytnie w nowych daniach – zyskasz posiłki na kolejne dni (to duża oszczędność). 10. Pomysłów na pyszne wykorzystanie resztek możecie szukać także na naszym blogu . Już wkrótce u nas całe mnóstwo nowych inspiracji

Niedzielny kucharz
Jak zrobić idealny rosół 164

bulionem), potrzebny nam będzie duży (6 litrowy) garnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania(...)dwie godziny pod przykryciem. Rosół nie powinien mocno się gotować, gdyż zmętnieje. Zaglądać co jakiś czas i usuwać łyżką brązowe szumowiny. Po dwóch godzinach dołożyć umytą cebulę w łupinie (da piękny kolor), umyte obrane marchewki i pietruszki, obrany seler i por. Warzywa pokroić na kilka części. Dodać też przyprawy. Posolić zupę. W zależności od upodobań – ja daję na taką ilość

Posadzone i zjedzone
Wegańska Wielkanoc - PISANKI Z MASY SOLNEJ oraz DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? 155

wcześniej co i jak. Odciski i wciski wiadomo, na świeżo, malowanie dopiero na suchym. Porcje masy solnej najlepiej powkładać do foliowych woreczków i wyciągać tylko tyle, ile potrzeba w danym momencie; inaczej będzie niepotrzebnie twardnieć. Jeśli chcemy coś wałkować czy wykrawać, najlepiej robić to na folii aluminiowej, na której potem zostawimy ozdoby do wyschnięcia albo włożymy na blaszce do piekarnika(...)Ferma to ferma, kury, które przestają "dawać" jajka jadą do rzeźni, no bo po co je utrzymywać? Ponadto - we wszystkich rodzajach chowu kur, również tym "eko", wylęgające się kurczaki-kogutki są natychmiast zabijane jako nieprzydatne (koguty nie składają jaj, co za pech...). Czy to eko czy nie eko, każde jajko naznaczone jest okrucieństwem, za które nie zamierzamy płacić. Dzisiaj

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Drób z warzywami i kaszą jaglaną 162

Bardzo lubię takie proste, szybkie obiady. Jest maj, ale na ogródkach jeszcze nie ma warzyw do gotowania. Nawet nowalijki jeszcze nie są gotowe do jedzenia. Te

Kulinarne przemyslenia
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 176

 Orient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje

ClauditteMissCooking
Domowy słodko-kwaśny sos chiński. Dodatek do dań w azjatyckim stylu. Równowaga smaków. Równowaga zmysłów. 508

aromatyczny i smaczny. Sos słodko - kwaśny jest używany w azjatyckiej kuchni często, wykorzystywany jest w wielu potrawach, takich jak sajgonki, pad Thai, stir fry z makaronu i owoców morza, kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny przygotowanej z warzywami, ryżem czy różnego rodzaju chińskimi makaronami. Należy zaopatrzyć się w podstawowe składniki, takie jak ocet ryżowy, ostre papryczki chilli, imbir. Jeśli ktoś(...)przelewamy gorący do słoiczków lub buteleczek. Smacznego!   Koniecznie wypróbujcie go z chrupiącymi warzywami. Warzywa w sosie słodko - kwaśnym z chińskim ryżowym makaronem Vermicelli. Harmonia smaków. Wegetariańskie/ wegańskie danie

Naturalna Kuchnia
Odkrywamy kalifornijskie wina II 135

złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze. Importer: Piwnica Wybornych Win Marimar Estate, La Masia Pinot Noir 2004 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane(...)krzewów winorośli. Old Vine Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały Zinfandel. Ma miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem. Do dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych. Importer:Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics są) Seghesio Zinfandel 2012 Region: Sonoma Soczysty kalifornijski

królestwo garów
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 576

Te pikle to ekspresowy i wszechstronny dodatek – ja nazywam je ‘piklami lodówkowymi’ – do przygotowania nadają się w zasadzie o każdej porze roku, dojrzewają w ciągu 2

Karo in the Kitchen
Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 112

Szybkie i bardzo smaczne kotleciki z serem żółtym. Następstwo zwykłych schabowych.  Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tani Dzisiaj nie będzie na słodko, ostatnio bardzo dużo powrzucałam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wyniki konkursu z Kamisem 90

wybrałam dobrze.Dziękuję za udział i gratuluję wyróżnionym przepisom. Zwycięzcy otrzymują zestaw przypraw Kamis składający się z : Przyprawa grzanek złocistych Kamis Przyprawa do hamburgera z grilla Kamis Przyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy(...)tymianku świeżo zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach i podobnych.. Kasza nadaje się do wszelkiego rodzaju nadzienia jak również do spożywania jako dodatek do sosu. Ugotowaną kaszę według instrukcji która znajduje się na opakowaniu zostawiamy

Wielki apetyt
Gulasz szegedyński 620

gulasz z cebulą i dużą ilością wędzonej papryki. Jego specyfika polega na dodaniu pod koniec gotowania kapusty kiszonej. Są to smaki tak bliskie nam, Polakom, że aż dziwne, że danie to nie jest u nas popularniejsze. Gulasz szegedyński to kuchnia austro-węgierska, a więc galicyjska. Kuchnia północnego Podkarpacia to również kuchnia galicyjska, która zakorzeniła się u nas od czasów(...)też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą

Trzeci talerz
Zdrowa kanapka na śniadanie 179

Wszyscy wiemy, że każde śniadanie powinno być zdrowe i pożywne. To właśnie ten posiłek daje nam energię na dalszą część dnia. Zdrowa kanapka na śniadanie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 181

 Ziemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do

potrawyregionalne
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 121

Muszę mieć w duszy jakiś germański pierwiastek – uwielbiam sałatki ziemniaczane! Szczególnie te zrobione właśnie na niemiecką modłę – z kwaśnymi i pikantnymi sosami. Młode ziemniaki to idealny

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 117

zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym pysznych, pachnących krewetek w sosie maślanym. Świeże krewetki do dania kupiliśmy w lokalnym sklepie, który nasza rodzina też regularnie odwiedza. Wyszło genialnie. Gigantyczna patelnia makaronu zniknęła w kilkanaście minut. Ha! To danie będzie hitem w całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach(...)zbyt wielu). W tych ostatnich niezłe są owoce, warzywa i niektóre paczkowane wędliny oraz sery. Mięso i wędliny nieopakowane (bardzo dobrej jakości) kupujemy w lokalnym sklepie mięsnym. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Jeśli jesteśmy w Warszawie, to po ryby idziemy do… dyskontu. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z „Pulsu Biznesu

Niedzielny kucharz