Na początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej
Kulinarna PokusaJuhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie błogość
Gotowanie to kochanieSałatka grecka to pochwała prostoty i wiejskiej kuchni – nigdy nie wygra rywalizacji na najpiękniejszą sałatkę, ale z pewnością zajmie jedno z pierwszych miejsc w konkursie na
Karo in the Kitchenoliwkami. Gdy do naszych drzwi pukają niespodziewani goście lub po prostu chcemy spędzić wieczór przy ulubionym filmie, te dwie propozycje doskonale się sprawdzą. Sos znakomicie smakuje z pieczonym kurczakiem, warzywami z patelni, najróżniejszymi sałatkami... Ale osobiście najbardziej lubię go jeść ze słonymi krakersami. Chrupkie, słone ciasteczko maczane w gęstym, ziołowym serowo-oliwkowym sosie jest ucztą dla mojego podniebienia. Dodatek(...)również bardziej doprawić sos pieprzem. Znów miksujemy. Przelewamy sos do sosjerki i wkładamy na chwilę do lodówki (5-10 minut). Podajemy schłodzony, np. z krakersami lub jako dodatek do dań głównych. ... idealny sos do szybkich przekąsek i dań głównych Szybka sałatka z serem i oliwkami: Liście sałaty i roszponki myjemy i układamy w naczyniu, w którym podamy
Słodkie okruszkigrupę kwasową. Aminokwasów jest 20 - dzielimy je na endogenne i egzogenne. Pierwsze organizm wytwarza sobie sam, drugie musimy dostarczyć mu z pożywieniem. Niestety jest tak, że aminokwas, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości, ogranicza przyswajanie innych - zatem zaspokojenie potrzeb organizmu na te związki nie jest takie łatwe, jak się wydaje. A przecież to one budują białko. Białka(...)dużo bardziej podobne do tych, które występują w naszym organizmie. Białko z mięsa przyswaja się w ok. 96%, z mleka - 90%. Warto wybierać chude produkty mięsne - indyk, piersi z kurczaka, chude mleko (najlepiej 2%) i jego przetwory, aby uniknąć "nadprogramowego" tłuszczu, obecnego w produktach zwierzęcych. Pod tym względem przewagę mają rośliny. Nie mają wiele tłuszczu, dostarczają za to sporo błonnika
KatsuumiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne fajitas przyprawione szczyptą kuminu i wędzonej papryki. Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy: - 5 gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1
Bez Cebuliinauguracją. Planowanie jedzenia! Czyli jak jeść zdrowo nie mając czasu. Pod tym hasłem pojawią się artykuły, o tym: • jak zacząć i po co, • jak planować zakupy, • tygodniowe rozpiski dań i jadłospisy, • pomysły na zdrowe lunchboxy, • inne cuda, które wyjdą w praniu. Wszystkie przepisy mają być proste i do przygotowania w max 30 minut lub bez zbędnego wysiłku – Hello(...)uzyskamy jednolity sos. Jeśli wychodzi za gęsty dodajemy odrobinę wody. Indyka grillujemy, potem kolejno wszystkie składniki układamy warstwami: sos na spód, na to papryka, mango, rukola , rzodkiewka, marchewka, kurczak, komosa, szpinak i orzechy Potem wystarczy przed samym jedzeniem tylko wstrząsnąć słoikiem, aby składniki wymieszały się z sosem. Kolejno już tylko otworzyć, przesypać do miseczki i wcinać Taka sałatka do pracy
PaleoLifeNie ma nic przyjemniejszego na obiad w chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na
karmelowyJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka
Karo in the KitchenŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie(...)czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie. Najczęstsze błędy: Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego. dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego
Chilli Czosnek i OliwaKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szpinaku i czosnku niedźwiedziego połączone z soczystymi i słodkimi truskawkami, które pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo z zielonymi szparagami. Dodatkiem, który wzbogaca sałatkę są delikatne polędwiczki, dzięki którym danie staje się pełnym, pożywnym i zdrowym posiłkiem. Kropką nad „i” jest świeży i pyszny dressing truskawkowy, który wspaniale łączy ze sobą wszystkie smaki. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia(...)twarde i łykowate By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Sałatkę z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
Wędrówki po kuchniprzypomina nasze kotlety, jednak jest przyrządzany wyłącznie z mięsa wołowego. Prawdopodobnie to właśnie steki Salisbury dały początek tak uwielbianym przez wszystkich hamburgerom. Dr Sulisbury, od którego nazwiska pochodzi nazwa dania, był gorącym zwolennikiem diety opartej na siekanym mięsie – zalecał ją żołnierzom walczącym w wojnie secesyjnej. Uważał, że obecność kłów w uzębieniu jest wyraźną wskazówką co do żywienia(...)dlatego steki Salisbury podaje się w towarzystwie zielonych warzyw. Nadal nie jest to może najzdrowsze jedzenie (przykro mi doktorze), ale to prawdziwy comfort food – idealne, rozgrzewające, zimowe danie obiadowe. Steki Salisbury (6-8 porcji): 700 g mielonej wołowiny (zmieliłam łopatkę) 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki dobrej jakości keczupu 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire
Poezja smaku