Śpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych
Życie zaczyna się w kuchnisię od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące, zdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka(...)kroimy. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około
Życie ze smakiemWczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na
kulinarne odsłony patinasze podniebienia, wpisując się na stałe do domowego menu. W naszym domu ma nazwę – kurczak Moniki. Składniki na 4 porcje: • 4 filety z piersi kurczaka • 4 łyżki zielonego pesto • sól, pieprz do smaku • 2 pomidory • 1 kula mozzarelli Wykonanie: • Filety posypać solą i pieprzem, posmarować z każdej strony zielonym pesto(...)minuty do piekarnika aż ser się rozpuści. Monika bardzo pilnuje, aby z plastrów pomidorów usunąć pestki, tak aby pozostał sam miąższ. Ja niekoniecznie, bo i tak danie smakuje wyśmienicie. Ale biorąc pod uwagę, że nasz organizm nie trawi pestek, Monika postępuje słusznie. No bo po co zaśmiecać układ pokarmowy
To co kochamrozgoszczenia się. Podobnie jak obsługa lokalu, która bardzo profesjonalnie podchodzi do swoich obowiązków. Pani kelnerka bardzo szybko przynosi przybory do rysowania dla dzieci , bardzo rzeczowo informuje o daniach z kar ty. Karta nie ma o błędnej list y pozycji, jest zwi ę zła i czytelna. Na potrawy czekamy około 15 minut. Próbowaliśmy zupy d yniowej, rosołu, gulaszu(...)jadłam w karczmie POD KŁOBUKIEM jest moim ideałem do którego będę dążyć. Dla dzieci jest to co dzieci lubią najbardziej czyli frytki +filet z kurczaka +surówka z jabłka i marchewki i kilka innych propozycji. Ceny umiarkowane, jak na tak wspaniałą ucztę, nie wygórowane. Czy polecam? Bez cienia wątpliwości i dwóch zdań:) Jeśli tylko będę w okolicach Ostródy
WYSPA SZCZĘSLIWAPierogi to takie danie które znamy od zawsze! jedynie farsz przechodzi metamorfozy -czasami idealne czasami mniej korzystne. Mój dzisiejszy farsz jest tak samo tradycyjny jak nazwa dania które dziś polecam. Forma podania ? hmmm... gdyby nie internet to zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś(...)warzywami przez maszynkę. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy. (jeśli mamy np., pierś z kurczaka i farsz jest zbyt suchy wtedy dolewamy trochę rosołu do farszu) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko a następnie drobnym strumieniem wlewamy wodę, ciągle mieszając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.bardziej takim jakie serwują w Stanach Zjednoczonych. Składniki: 100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie(...)Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz jest za suchy i nie będziesz potrawy podawać z sosem, proponuję dać do farszu sosu salsa. Najlepiej smakuje z sosami. Ja polecam sos majonezowo czosnkowy. Smacznego
W kuchni u Monikikorzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną(...)skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym wrzucamy obrane warzywa, opaloną cebulę, kardamon, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz lubczyk (ja dałam szatkowany mrożony) i natkę selera. Całość solimy do smaku, jednak niezbyt dużo. Tylko tyle, by mięso gotujące się w wywarze nie było mdłe. Teraz następuje część dla cierpliwych. Prawdziwy rosół
Kuchenna Kontrrewolucyadomowy pasztet.Oczywiście nie mogło zabraknąć pisanek i przypraw poświęconych w koszyczku. Pasztet przygotujecie wg przepisu: Składniki: 700 g łopatki wieprzowej 500 g mięsa wołowego 500 g piersi z kurczaka 500 g boczku 100 g wątróbek drobiowych 3 czerstwe bułki 5 jaj 1 duża cebula smalec (do wysmarowania formy) bułka tarta (do wysypania formy) szczypta gałki muszkatołowej 3 ziela(...)smaku solą i pieprzem.Wyrobić na gładką masę i przełożyć do wysmarowanej smalcem i wysypanej bułką formy. Ilość na 3 formy keksowe. Piec 170 stopni ok.40-50 minut. Smacznego! Ps. Danie bierze udział w konkursie, którego współorganizatorem jest CupoNation, strona z kuponami rabatowymi do wielu sklepów oraz blog www.pysznakuchnia.com.pl Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
BullioBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto(...)sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki
BullioKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco
Kuchnia Pełna Pasjicieście Erica strasznie spodobało mi się połączenie cytryny z tymiankiem na słodko. Bardzo lubię cytrynowego kurczaka z tymiankiem, ale nie przypominam sobie, żebym tego miksu próbowała na słodko. Ogólnie zioła wszelakie wspaniałe pasują do ciast, trzeba tylko wiedzieć, jak je uwydatnić i ich smakiem podkreślić charakter konkretnego wypieku. Akurat przeglądałam The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej(...)jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz syrop, który jest tutaj kluczowy - nadaje ciastu smaku i aromatu, równoważy słodkość - a wyobraźcie sobie, że dałam połowę cukru proponowanego w oryginalnym przepisie. Gdybym dała 190 gram wątpię, żeby ktokolwiek dał radę to przełknąć...Ciacho wyszło naprawdę smaczne, bardzo maślane, i... Suche. Oczywiście jak wół napisane jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzestartego imbiru 1 x dynia (ja użyłam tzw. potimarron, miała naprawdę cudowny kolor! ale nie pamiętam, ile ważyła) 200ml mleka kokosowego 250g krewetek (możecie zastąpić innym mięsem np. kurczakiem, homarem, rybą) 400ml bulionu warzywnego sól, pieprz świeżomielony opcjonalnie: 1 x bagietka do przegryzania i winko ;) Przygotowanie: Przygotować bulion Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony/posiekany czosnek oraz starty imbir(...)zostawiłam na minimalnym ogniu, ponownie wrzuciłam resztę dyni, przyprawiłam Na patelni na czosnku oraz łyżce oliwy podsmażyłam delikatnie krewetki** które potem znalazły się w zupie i poczekałam 2 minutki. Danie gotowe do spożycia! W towarzystwie wina oraz bagietki było naprawdę super :) A z reszty dyni (co widać na zdjęciu) stworzyliśmy wspólnie fajną dekorację :) Smacznego! *uprzedzam pytania: ze względu
Kitchens AlphabetPyszna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Bardzo sycąca. Przygotujemy ją szybko, a baranina nie musi być najlepszej jakości. Moja łopatka była poprzerastana, ale na to danie nadawała się idealnie. Można ją zastąpić jagnięciną, zupa będzie wówczas nieco delikatniejsza. Skorzystałam z ciecierzycy i pomidorów w puszkach.To duża wygoda i szybkie gotowanie. Bardzo polecam! inspiracja tutaj i tutaj(...)kostkę 600 g (1.5 puszki) cieciorki - odsączana i przepłukana 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia pokrojona w dużą kostkę 750 ml bulionu z kurczaka ok 100 g świeżego szpinaku sól, pieprz do podania jogurt typu greckiego świeża kolendra Przygotowanie: Baraninę pokroić w kostkę i zmielić. W głębokiej dużej patelni rozgrzać
Stare GaryBardzo sycące danie meksykańskie. W moim wydaniu niezbyt pikantne, ponieważ nie przepadam za ostrym smakiem. Samodzielnie wykonana tortilla z mielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto(...)każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego pół łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka
Bulliokroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz(...)mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną
Szczęśliwa kuchniapotraw, które przygotuję w święta Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś(...)urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieużyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki(...)się na patelni, dosyp odrobinę maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić na druga stronę jeśli robisz mąkę z cieciorki w domu, zadbaj o jej właściwe zmielenie. Zbyt gruba spowoduje powstawanie grudek i rozpadanie się placków. jeśli placki trudno
Powiedz dietom niekroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz(...)mieszamy podczas gotowania, ma się pyrkolić nie ruszany Nie dodajemy suszonych ziół bo rosół zmętnieje Ugotowany rosół przecedzamy, oddzielamy mięso od warzyw. Mięso można użyć do drugiego dania, a z warzyw zrobić sałatkę jarzynową. Ja jednak dodałam zarówno mięso jak i warzywa do rosołu Rosół podajemy z lanymi kluskami lub z makaronem-nitki i posypujemy posiekaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł(...)poziom cholesterolu. Dziś surówka zdrowa, chrupiąca i soczysta. Niedoceniany przez nas koper włoski zwany fenkułem, dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej
potrawyregionalneTylko dwa dni pozostały do Światowego Dnia Makaronu , które w tym roku wypada w niedzielę. Już dzisiaj przygotowałam dla Was 27 pomysłowych dań z makaronem , które znajdziecie na blogu. Buon appetito! Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli(...)szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z salami
Moja smaczna kuchniawcześniej, jeśli nie ma takiej możliwości to przynajmniej 2 godziny przed pieczeniem. Pomidory obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa siekamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z kaszą, wkładamy kurczaka i całość zalewamy wodą. Ja robiłam bez koncentratu, ale jak ktoś lubi żeby było bardziej pomidorowo to może wodę/bulion wymieszać z koncentratem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez(...)Niacyna (B3) - 1.000 mg Witamina B6 - 0.083 mg Kwas foliowy - 18 ug Witamina A – 2 IU Witamina E - 0.01 mg Witamina K - 0.5 ug Źródło danych: USDA National Nutrient Database http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html Wartości odżywcze ugotowanej kaszy bulgur (w 100 g) Wartość energetyczna - 83 kcal Białko ogółem - 3.08 g Tłuszcz - 0.24 g Węglowodany
Cynamonowe szczęście