Klasyka nad klasykami - udka kurczaka z piekarnika. Każdy ma na nie swój sposób. Mój wymaga czasu, ale nie jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących(...)wierzchu, miękkich i soczystych w środku udkach. Pycha! Składniki: 10 udek kurczaka (same pałki) główka czosnku świeży tymianek 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 75 - 100 g masła świeży tymianek do podania Przygotowanie: Wieczorem poprzedniego dnia udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką - to ważne, żeby przyprawy porządnie wetrzeć w mięso, aby dostały się
Kulinarne InspiracjeSzybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki
Kuchnia domowa Animieszkaniu podczas pieczenia obiecywał wiele. Danie jest bardzo aromatyczne, mięso pozostaje soczyste. Kukurydza wprowadza słodką nutę, a rozmaryn buduje klimat całego posiłku. Dodatkowym atutem jest czas poświęcony na jego przygotowanie. Podsmażenie poszczególnych produktów zajmuje chwilę, reszta dzieje się sama w piekarniku :) Bardzo nam smakowało, zwłaszcza mężowi ;) Składniki: 600 g podudzi z kurczaka 6 średnich ziemniaków kolba kukurydzy
zadanie-gotowaniewydębiłam z trudem od znajomego, który ma znajomego szefa kuchni chińskiej restauracji w New Jersey. Szczególnie ta skorupka na kurczaku była wielka zagadką. Teraz już znam ten sekret. General Chicken to po prostu ..... mmmmm pyszność. Jedna z nasmaczniejszych chińskich dań jakie jadłam. Nie wiem czy General chicen jest zany w Polsce, ale to jedna z najczęściej zamawianych potraw(...)chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki. Są to kawałki kurczaka najczęściej z udek bo sa mniej suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce) a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu z chrupiącymi brokułami na parze, (ale mogą być też z wody
Sztuka gotowania w/g Samiryczosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - 2 łyżki wina Mirin - sok z ½ cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone) Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone(...)również skrapiamy oliwą i grillujemy. Garść orzechów pistacjowych prażymy (w piekarniku lub na suchej patelni), gdy przestygną – grubo siekamy. Fasolę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą – odcedzamy na sitku. Kurczaka kroimy na plastry (można też w większą kostkę), dodajemy: fasolę, pokrojone w paski surowe liście botwinki, grillowane papryki, cebulę, część zgrillowanych bakłażanów, pokrojony w drobną kostkę czosnek, sok wyciśnięty
mojewypiekiinietylkobieżącą wodą. Wtedy nie tylko są czyste w środku, ale także lepiej się nakładają, jak to ja mówię... złapią powietrza. Na drobnych oczkach ( takich jak mielimy ser ) mielimy kurczaka,a razem z nim czosnek. To mięso zadziała jako spoiwo, także dzięki mięśniom . Później zmieniamy sitko na większe, u mnie jest to 9 mm i mielimy wieprzowinę. Wszystko wkładamy(...)najlepiej świeżo mielony, specjalnie nie piszę ile tego pieprzu ponieważ tak jak czosnek tak i pieprz to kwestia smaku. Ja dałam całe opakowanie 20 g i nic wielkiego nie było. Lubię część ziaren rzucić do zmielenia razem z kurczakiem, wtedy w kiełbasie są takie duże kawałki pieprzu. Ale to już kwestia upodobań, kto nie lubi nie musi. Dodajemy resztę przypraw
Dieta moja pasjawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce(...)plus czosnek, sól i pieprz). Wrzucić pomidory i całość skropić sokiem z cytryny. Dusić około 10 minut. Pod koniec dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem. Opcjonalnie danie można posypać sezamem. Jedna z wcześniejszych wersji
Di gotujewspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach., Składniki 5 ćwiartek z kurczaka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 szczypta płatków chilli 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka papryki
O kuchni z uczuciempieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupka,tak ,tak moi kochani dziś serwuje flaczki oszukane. Danie idealne na Nowy Rok,pysznie smakuje i prezentuję. Składniki: żołądki drobiowe 600 g pałki z kurczaka 6 szt seler 150 g pietruszka 150 g marchew 4 szt por 150 g ziele angielskie 4 szt liść laurowy
Różowa kuchniastole musiał pojawić się szybki, ale syty obiad. Postanowiłam przyrządzić pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie. Tak aromatycznie przyrządzone mięso najlepiej smakuje z szybką surówką, frytkami i dobrym sosem, który powinien dobrze komponować się ze smakami na talerzu i tworzyć całość dania. Idealnym sosem do tego typu posiłków jest łagodny sos kebab-gyros od Folwark(...)majonezowy sos świetnie sprawdził się do mojej dzisiejszej propozycji obiadowej. Spróbujcie, zapraszam. ... sycący i pyszny obiad pełen smaku i aromatu Składniki: (na 2 osoby) 1 duża pierś z kurczaka 1 1/2 - 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii mała szczypta soli 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu około 1 łyżeczki soku z cytryny sos kebab
Słodkie okruszkioczyścić go z marynaty, a w trakcie pieczenia często obracać. Jeśli chcecie, aby przygotowane przez Was podudzia podobnie jak kurczak tandoori jedzony w restauracji miały piękną czerwoną barwę dodajcie do marynaty odrobinę spożywczego barwnika w płynie lub proszku. Danie jest proste do przygotowania i idealnie nadaje się na familijną biesiadę letnią porą. Koniecznie podajcie je z ulubioną sałata, gęstym(...)jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 kg podudzi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych w moździerzu 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
cool and mintyPachnące curry, z aromatycznym selerem i fenkułem. Curry z kaszą jaglaną. Rozgrzewające, sycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego
KucharzycaChyba każdy lubi zjeść sobie pyszną i sycącą zupę w chłodny jesienny wieczór po ciężkim dniu pracy. Szczególnie taką, która jest nieszczególnie trudna w przygotowaniu:) Proponuję
karmelowyPrzepyszna wariacja na temat mojego ulubionego dania wywodzącego się z kuchni indyjskiej czyli curry. Topinambur, batat i bakłażan stworzyły świetną kompozycję i coś niepowtarzalnego. Mogłabym bez końca jeść to danie, nigdy by mi się nie znudziło. Składniki (na 4-5 porcji): 400 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka : 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 łyżeczki garam masala(...)syrop z agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie mieszam i gotuję danie jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Przygotowane curry podaję z ryżem, chlebkiem pita lub naan oraz z ćwiartkami limonki do skropienia nimi dania. Smacznego, Klaudia
Mango Papajalekko opornych i niedoświadczonych w temacie Co więcej skład każdego ich produktu jest całkowicie naturalny i pozbawione konserwantów i jak twierdzą gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne. Absolutnie nie jest to danie typu INSTANT! Są pierwsi na rynku, którzy postanowili połączyć smak i aromat naturalnych, starannie wyselekcjonowanych grzybów z niezwykłymi właściwości odżywczymi ryżu, kaszy i makaronów. Do perfekcji opanowali technologię przetwarzania(...)sposób przygotowania, który nie wyglądał na szczególnie skomplikowany. Zabrałam się więc do dzieła i postanowiłam przygotować risotto z podgrzybkami. A że mam w domu mięsożercę, postanowiłam dodać od siebie kurczaka żeby też dla niego posiłek był kompletny i satysfakcjonujący Dzięki temu jedna paczuszka wystarczyła dla 4 osób, a nie dla 2-3 jak to było napisane na opakowaniu. Muszę napisać
karmelowy