czosnek - 3-4 ząbki filet z kurczaka - 2-3 pojedyncze bakłażan - 1 niewielki papryka - 1, drobno pokrojona (do farszu) kukurydza - 1/2 puszki kasza pęczak - ok. 1 szklanki bulion - ok. 600-800ml passata pomidorowa - 500ml rodzynki - garść (opcjonlanie) oregano - duża szczypta papryka słodka - 1 łyżka papryka ostra - 1 łyżeczka (jeśli wolimy dania mniej ostre, proponuję zmniejszyć ilość) cynamon(...)ścieramy mozzarellę. Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami - moja ostatnia wariacja, która absolutnie przewyższyła moje oczekiwania. Doskonały przepis, który po prostu musicie wypróbować! [foodiepress] [hide] Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami Składniki: papryka - 3 sztuki (u mnie czerwonej), przekrojonej na pół cebula - 1 niewielka czosnek - 3-4 ząbki filet z kurczaka - 2-3 pojedyncze bakłażan - 1 niewielki papryka
Pogotujmy.pljednak, gdy kowbojowi (a dużo bardziej prawdopodobnie bogatszemu ranczerowi) wpadło w ręce wiele produktów na raz? Nie tylko ten jeden kurczak złapany rano w krzakach koło kaktusa? Przechowywać nie było łatwo. Więc? Dawać wszystko do kociołka! Dania kociołkowe improwizuje się jeszcze fajniej niż nadzienia do tortilli. Do pewnego momentu dominuje przekonanie, że im więcej, tym lepiej. Potem pojawia(...)mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce jeszcze dodatkową puszkę kukurydzy, a w lodówce kawałek kiełbasy, to... do kociołka! Składniki: 400 - 500 g filetów z udek kurczaka 1 cebula 4 plastry wędzonego boczku 10 małych pieczarek 1 słodka papryka (w dowolnym kolorze) 1 puszka fasoli (dowolnej, np. pinto) 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka melasy (lub sosu
zadanie-gotowaniePrzepis autorski (mój). Lubicie azjatyckie dania? Nie ważne, bo tak przygotowany kurczak posmakuje każdemu. Wystarczy kilka odpowiednich dodatków i mamy pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ten rodzaj kuchni był dla mnie obojętny, ale przyznam, że od teraz baaardzo ją polubiłam. Charakterystyczne przyprawy sprawiają cuda! Kurczak wyszedł na sposób tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny(...)przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni. Danie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeMakaron bavette to spaghetti tylko niezaokrąglony, a na płaski zrobiony. Tak jak dobre spaghetti smakuje, ale z widelca podczas jedzenia się nie ześlizguje :P. Moje danie jest bardzo smaczne i zdrowe. Kurczak musztardą jest nacierany, następnie grillowany, cukinia podsmażana przyprawą – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią doprawiana. Mięso i cukinia z makaronem zmieszana, bazylia czerwona w dużej
Moniki Smakołykiimprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 1/2 limonki około
Mania Gotowaniasobą kolory, faktury i smaki. Spróbujcie sami! Kuchnia chińska Tak naprawdę określenie to jest bardzo obszerne, bo zależnie od regionu te same potrawy przygotowywane są w inny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie(...)ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPrzepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany
Smakowity Blog Kulinarnyprzy tym wykwintna i smaczna. Każde danie z tego menu na tydzień można robić w ciągu pół godziny. Wyjątek stanowi ratatouille, które wymaga zapiekania prze 45 minut. Dlaczego to menu jest wyjątkowe? Każda potrawa sprawdzi się podczas uroczystego, niedzielnego obiadu – wierzcie nam, zrobicie wrażenie na gościach, a z drugiej strony, każde danie jest dobre na lunch(...)tydzień oszczędzamy sporo czasu! Jak gotowaliśmy Jak gotowaliśmy? Najpierw do piekarnika trafiło rattouille i ziemniaki pokrojone na frytki. Później wstawiliśmy jeszcze brukselkę. W międzyczasie zaczęliśmy dusić kurczaka Marengo i przygotowaliśmy warzywne dodatki do dań: fasolkę szparagową i brokuła – gotowaliśmy je razem w garnku parowym. Kiedy do kurczka Marengo wrzuciliśmy już wszystkie składniki i miał się już tylko dusić, przyprawiliśmy
Niedzielny kucharznaszą pomarańczową królową i czerwoną soczewicą. Wyszło pysznie, a danie naprawdę nie wymagało ode mnie dużego wysiłku. Wszyscy najedliśmy się po uszy, a wystarczyło pokroić dynię, ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Banał, każdy da radę! :) Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g) ok. 400 g dyni (obranej
Simply Foodtadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami. Ja jednak dziś zapraszam Was na marokańską
Kuchnia w oparachTaka zapiekanka to kuchenny samograj. Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i na tym nasz praca się kończy. Smak kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora
Pyry na GazOwocowe Składniki do kupienia w Almie 1 filet z kurczaka 1/2 puszki ananasa w plastrach zielona i czerwona papryka sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania Kurczaka
czarrna od kuchniPrzedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła
karmelowyPrzepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa. Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie
W kuchni bez szafekNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka)1/4 małej główki kapustyresztki kurczaka z obiadu2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pastysól, pieprz, olejWykonanie:Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy
Taste Of My Day