Dawno na blogu nie było dania obiadowego, więc postanowiłam coś wrzucić na patelnię:), żeby nie było, że jadamy same gofry i lody. Kęski z kurczaka w cieście naleśnikowym jadłam u mojej mamy i pomysł na pierś z kurczaka w takim wydaniu bardzo mi się spodobała. Dużo pracy przy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych(...)łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej ostrej papryki łyżkę sosu sojowego( możecie dodać soli) Pierś z kurczaka warto najpierw zamarynować, gdyż samo ciasto naleśnikowe nie nada naszemu daniu smaku. Pierś należy opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na nieduże kawałki lub nieduże plastry. Włożyć do miski, doprawić przyprawami, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na minimum
Niebieski kubek z kawaminut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 solidne Manicotti na dwa sposoby Manicotti wywodzi się z południa Włoch, z Kampanii i Sycylii i jest tradycyjnym daniem obiadowym. Nazwę manicotti można przetłumaczyć jako rękawek, rękaw od koszuli, bo rzeczywiście makaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:) Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu(...)farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej zachodu, ale za to przygotowanie zapiekanki jest szybsze, bo nie trzeba tracić czasu na smażenie. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu
Niedzielny kucharzminut Poziom trudności : Nie za trudne Liczba porcji: 2 solidne Manicotti na dwa sposoby Manicotti wywodzi się z południa Włoch, z Kampanii i Sycylii i jest tradycyjnym daniem obiadowym. Nazwę manicotti można przetłumaczyć jako rękawek, rękaw od koszuli, bo rzeczywiście makaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:) Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu(...)farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej zachodu, ale za to przygotowanie zapiekanki jest szybsze, bo nie trzeba tracić czasu na smażenie. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu
Niedzielny kucharzuprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs.Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella.Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości.Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj(...)Fundatorem nagród jest marka Lubella.4. Nagrody wysyła agencja Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców.5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym, swojego autorskiego przepisu na lekkie, wiosenne danie z makaronem. Zdjęcia obrazujące danie wysyłać należy na adres: kolorowotorcikowo@gmail.com lub publikować na fan pagu kolorowo-torcikowoJedna osoba może
kolorowotorcikowoprzepisy w danym numerze. Patrząc na to zdjęcie ja już wiem jakie to będzie pyszne: sałatka z pieczonymi marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego(...)wiem dlaczego one takie drogie, są przecudownie delikatnie i kruche, używam jak przypraw, baaaardzo oszczędnie. Niby pierdoła dla niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach
greenscarfMakaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze wzmianki o makaronie sięgają Chin i pochodzą sprzed blisko 4 tysięcy lat. Jest to jednocześnie najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Legenda głosi, iż ten chiński wynalazek do Europy sprowadził Marco Polo. Ciężko(...)Asada ibn-al Furata, tuż po najechaniu wybrzeży Sycylii przygotowały sobie potrawę z nieznanego w Europie składnika jakim właśnie okazał się makaron. Obecnie makaron stanowi jeden z podstawowych dodatków obiadowych, pomimo iż w Polsce spożywa się go jedynie około 5kg rocznie na osobę. Prym w jego spożyciu wiodą Włosi, którzy na głowę potrafią zjeść ponad 25kg rocznie. Może właśnie stąd
Jacob Tasteskażdym sklepie. I nie wybrzydzać… I tak się ostatnio zdarza, że w ciągu tygodnia pracy nie mam ani zapału ani czasu na obmyślanie i przygotowywanie różnorodnych dań obiadowych. Często więc kończymy z keto burgerami w postaci tzw. protein wrap’ów na talerzu . Żeby była jasność- nie narzekam na ten fakt, bo bardzo je lubię. Jednak czułam(...)zabrać. Tymczasem dzisiaj nadarzyła się rewelacyjna okazja. Niestety, do ich przygotowania użyłam odrobiny skrobi w postaci mąki z maranty trzcinowej, co z pewnością podwyższyło udział węglowodanów w daniu. Bałam się, że bez niej nie uda się uformować kotlecików. Następnym razem muszę spróbować ją ominąć i zobaczymy czy wyjdą… Te smażyły się rewelacyjnie. Nic się nie rozpadało, nie przywierało
Modern Cave GirlKotlety z kaszy jęczmiennej - kuchnia podkarpacka Kuchnia podkarpacka obfituje w dania, których głównym składnikiem jest kasza. Niegdyś stanowiła ona bazę większości dań obiadowych, jednak z czasem została wyparta przez ziemniaki i ryż. Specjały lokalnej kuchni równie często przygotowuje się z kaszy gryczanej, co jęczmiennej, czy jaglanej. Kasza to symbol wpływu kuchni kresowej na kuchnię podkarpacką, choć cieszyła(...)jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką i selerem. Subtelny aromat suszonych grzybów jedynie podkreśla tę delikatność. Kotlety z kaszy jęczmiennej doskonale komponują się
Trzeci talerzBardzo syte, pyszne danie obiadowe. Szybko się je robi,a to wielki plus, szczególnie jak nie mamy dużo czasu na gotowanie. Składniki: 2 szkl makaronu świderki 50 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 1,5 szklanki śmietany 30 % Mlekovita 2 serki topione naturalne trójkąciki z Mlekovity sól,pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Brokuł dzielimy(...)wlewamy śmietankę oraz wrzucamy serki. Na małym ogniu redukujemy sos, który zacznie gęstnieć. Dokładamy brokuła i makaron, doprawiamy solą i pieprzem, mieszajac chwilkę podsmażamy. Do przygotowania dania użyłam makaronu świderki MAKARONY POLSKIE . Zapraszam serdecznie na ich stronę, gdzie znajdziecie wszystkie dostępne produkty i ciekawostki. Do przygotowania dania użyłam śmietany
Z Majeczką w kuchniżelaza, błonnika pokarmowego, choliny oraz kwasów tłuszczowych omega-3 w jednej porcji. Wśród różnorodnych propozycji zawartych na 136 stronach książki znaleźć można zdrowe pomysły na śniadania, zupy, dania obiadowe , a także kolorowe przekąski, wypieki i desery . Wszystkie receptury zostały opatrzone apetycznymi zdjęciami. Prawda, że takie jedzenie może skusić nawet bardzo wybredne dziecko? Podsumowanie: Jak już wcześniej wspomniałam(...)ponieważ producent twierdzi, że jest ono przeznaczone dla dzieci. Do tego dochodzą kolorowe reklamy, które uwielbiają już starsze maluchy i wspaniali dziadkowie uwielbiający rozpieszczać swoich wnuków. Prawda? Dlatego "Zdrowe dania dla bobasów i brzdąców" pomogą ukształtować właściwe nawyki żywieniowe od początku rozszerzania diety, aby dziecko miało również zapewnione odpowiednie składniki odżywcze, które także zostały opisane. A mając
Di gotujeDzieciaki przepadają za taką fasolką. Wyjadają ją palcami prosto z patelni i często to jest ich główne danie obiadowe,a nie dodatek. W tym roku jest bardzo sucho i zdarzają się fasolki łykowate więc trzeba było uważać podczas jedzenia na te ostre włókna. Ale nie przeszkodziło to moim małym pożeraczom. Zapraszam, bo jest naprawdę pyszna! 1 kg fasolki bułka(...)podsmażyć, aż bułka delikatnie się zrumieni. Fasolkę zalać zasmażką (można też fasolkę wrzucić na patelnię i tam wymieszać). Jest pyszna na ciepło i na zimno, znakomita jako samodzielne danie lub jako dodatek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWątróbka przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna, idealnie wysmażona. Trzeba trzymać się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie Wątróbkę dokładnie(...)uwaga pryska ) Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze. Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródJakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka. Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej wielkości jabłek czerwone wino 3/4 szklanki przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon
IzaGotujetrwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach. Brukselka w pomidorach Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g brukselki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku(...)pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W domu lubimy, gdy brukselka jest al dente , czyli nie jest taka rozgotowana. Na koniec danie przyprawiamy i do razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityjedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli kompozycja suszonych przypraw: czosnku, gorczycy(...)umyta daj na półmisek, dodaj brokuł, kurczaka i kabanosy. Dołóż oliwki i pomidory śliwkowe. Wykonaj sos. Do szklanki wsyp sos sałatkowy Cezar, dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę tartego parmezanu. Ja dodałam jeszcze łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj bardzo dobrze. Wkomponuj w sałatkę. Podawaj z grzankami. Sałatka jest syta, aromatyczna i wystarczy z pewnością za obiad...z dwóch dań
Z Kuchni Do Kuchni