Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyNastępnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Nagrzać piekarnik na 180°C i piec przez ok. 40 min (do zrumienienia). Upieczone ciasto polać polewą czekoladową. Polewę zrobiłam z tego przepisu, z tymże zamiast barwnika dodałam 3 łyżki kakao. Źródło: Najlepsze wypieki czytelników "Poradnika domowego
Domowa Cookierenka Agipiernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii (100 g orzechów, 100 g migdałów, garść rodzynków, garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła
Domowa Cookierenka Agimielonych orzechów (u mnie włoskie) 50 g mielonych migdałów 150 g (ok. 6 szt.) suszonych fig 2 łyżeczki serka homogenizowanego waniliowego opcjonalnie: 1-2 łyżki likieru czekoladowego do obtaczania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kakao, kolorowa posypka lub tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady do polania trufli Przygotowanie: W malakserze (lub blenderze) mielimy orzechy, migały, figi, dodajemy serek (i ewentualnie
Domowa Cookierenka Agirozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz czekoladowy lub polewę na bazie kakao
Domowa Cookierenka Agiostatnią chwilę - ekspresowy mazurek dla zabieganych. Przepis jest naprawdę prosty - nic nie można tu zepsuć :) Smak dostosowujemy pod siebie - jeśli dodamy kawę otrzymamy mazurek kawowy, jeśli czekoladę lub kakao - czekoladowy. Polecam serdecznie - jest słodki i bardzo smaczny, dlatego obowiązkowo gości na moim wielkanocnym stole :) Składniki: Kruchy spód (na 2 okrągłe formy o śr. 28 cm, lub 3 formy
Domowa Cookierenka Agiagar w proszku (zamiennik: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance ciepłej wody) 2 laski wanilii Dodatkowo: dowolne ulubione dodatki, np.: świeże owoce, mus owocowy, starta czekolada , polewa czekoladowa * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Przygotować 14 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Do garnka wlać maślankę, śmietanę i mleko. Dodać cukier
Domowa Cookierenka AgiLato nas nie rozpieszcza, więc zapraszam na mocno czekoladowe babeczki z korzenną nutą - smaczne, wilgotne, z przyjemnie chrupiącym wierzchem. Co prawda jednym z głównych składników jest cukinia, ale w smaku jest ona praktycznie niewyczuwalna. Polecam serdecznie :) Składniki (na 24 szt.): 3 jajka 1,5 szklanki cukru * 1 szklanka oleju 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Domowa Cookierenka Agipiankami marshmallow i pyszny deser gotowy. Kto by pomyślał: takie proste, a tyyyle przyjemności :) Składniki: 1 banan 2 łyżki mini pianek marshmallow lub kilka dużych (pokrojonych) 2 łyżki dropsów czekoladowych do pieczenia lub kilka kostek ulubionej czekolady Na nadzienie nadają się także posiekane orzechy, nadziewane małe czekoladki, czy pokruszone płatki śniadaniowe o smaku cynamonowym. Przygotowanie: Na kawałku folii aluminiowej przeciąć
Domowa Cookierenka AgiJeśli macie ochotę na małe co nieco, dodatkowo czekoladowe, to dobrze trafiliście :) Rety, ale to było dobre :) Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo musu z miseczki ciągle ubywało i ubywało. Spróbujcie koniecznie - bardzo smaczny i bardzo prosty deser. Składniki (na 4 małe porcje): 2 tabliczki (200 g) gorzkiej lub deserowej czekolady (w wersji wegańskiej: czytamy etykietę czy czekolada
Domowa Cookierenka Agitakich doznań dostarczy mi wegański, zdrowy deser... a jednak :) Z resztą sami spróbujcie, bo przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy i schłodzić. Zdrowa tarta czekoladowa z kokosową nutką i malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek - bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów
Domowa Cookierenka Agiforemek silikonowych, wstawić na ok. pół godziny do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć foremki z lodówki, do każdej z nich włożyć nadzienie truskawkowe i zalać masą czekoladową (po łyżce na foremkę). Aby czekolada ładnie spłynęła po bokach trzeba rozciągnąć boki foremek silikonowych. Na koniec posypać czekoladki jagodami goji. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie czekoladki
Domowa Cookierenka AgiCzym Szwajcarzy zajadają się w okresie Bożego Narodzenia? M. in. tymi oto smacznymi ciasteczkami o intensywnym czekoladowo-migdałowym smaku z korzenną nutą. Dziwię się, że tylko w okresie świątecznym, bo ja mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki
Domowa Cookierenka AgiMoje pierwsze zetknięcie z ciastem fasolowym i na pewno nie ostatnie, bo ciacho jest: niezwykle łatwe do przygotowania, mocno czekoladowe, wilgotne, więc nie potrzebuje nasączenia, bez grama mąki - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, i co najważniejsze: jest przepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli
Domowa Cookierenka Agioknem wiosennie i słonecznie - pogoda rozpieszcza, więc i podniebienie trzeba dopieścić :) Idealnym kandydatem będzie... kopiec kreta - cudowne, mocno czekoladowe i niezbyt słodkie ciacho. Wbrew pozorom jest całkiem łatwe do przygotowania, zatem notesiki w dłoń i do dzieła! :) Składniki: Ciasto (na formę o śr. 24 cm): 230 g mąki 150 g kakao (to nie pomyłka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka Agi