Dziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza
Smaczne Zdrowechyba już na stałe. Po dyniowych , marchewkowych z powidłami przyszła kolej na uwielbianą chyba przez wszystkie dzieci nutellę, I choć mnie akurat niekoniecznie przypada to połączenie do gustu ( czekolady nie darzę miłością) to moje Dziewczyny po prostu oszalały na ich punkcie. Już się zapowiadają na następne. Więc kolejne już chyba z podwójnej porcji, tak bym załapała się choć
Smaczne Zdrowetrochę poeksperymentowałam i moje ulubione ciasteczka owsiano-słonecznikowe postanowiłam wzbogacić nieco kolorami. Wbiłam więc w każdy krążek małą drażetkę czekoladową z orzechem w środku. Po upieczeniu orzech i czekolada w M&M'sie pysznie się rozpuściły i dodały nieco większej słodyczy pożywnym ciasteczkom zbożowym! Może spróbujecie? Zapraszam! :) Ciasteczka owsiane z M&M's - szklanka płatków owsianych
Sajkofanka smakuMyślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy się zdrowie i dobre samopoczucie
Sajkofanka smakuKsawery" szaleje w moim regionie. Za oknem biało i ponuro. Jedyne, co dziś mogłabym wam polecić to gorąca czekolada w wielkim kubku i dobry film albo książka, które umilą te nieprzyjemną aurę. A czy Mikołaj przyniósł Wam coś w buta? Mam nadzieję, że tak, a prezencik wywołał uśmiech na Waszej twarzy :) Na moim stole zagościły dziś podroby. Zapewne
Sajkofanka smakunajmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy pewność, że nic nam wówczas nie wypłynie. Dodatkowo, jeśli planujcie, tak jak ja, zrobić mazurka z bakaliami koniecznie najpierw podprażcie je na patelni,a suszone owoce
Sajkofanka smakumąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 ml wiśniówki Bita śmietana 1 l kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wiśniówka do nasączenia biszkoptów wiśnie kandyzowane Gold Pack płatki czekolady do obsypania Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek
Ala piecze i gotujebiszkoptowe. Polecam te błyskawiczne owsiane ciasteczka są delikatne, lekkie i puszyste, prawie jak biszkopciki, a najważniejsze, że są smaczne. Polecam również moje przepisy na: Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny 4 białka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwszystko 3 w 1 = smaczne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką jest jednym z najsmaczniejszych jakie przygotowałam. Polecam również inne przepisy wykorzystujące wiórki kokosowe: Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) oraz wiórki kokosowe i truskawki: Ciasto kokosowo-truskawkowe Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną , Polecam Wam jednak przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpływając negatywnie na smak tego ciasta. Również w tym przepisie wykorzystałam olej rzepakowy. Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przekładamy do misy robota, wlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce
Mia Cucina Sofietamaksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało przygotować
Mia Cucina SofietaNiewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza
Mia Cucina Sofietagodne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej
Mia Cucina Sofietakokosowych jest niesamowicie proste do wykonania i ma ogromną ilość zastosowań. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Takim domowym masłem kokosowym możemy smarować pieczywo, natomiast z dodatkiem mascarpone lub białej czekolady wykorzystać jako polewy, kremy, nadzienia do muffinów, pralinek. Warto je wypróbować także jako dodatek do dań orientalnych. Dodając jogurt możemy użyć jako sos do owoców lub zjeść z płatkami
Symfonia Smaków