czekolada - 27946 przepisów (strona:1297/1864)

Ciasto dyniowe z jabłkiem 230

poniżej jest na całą porcję. Ciasto z dyni zachowuje długo wilgotność. Dynia jest neutralna w smaku, więc do ciasta można dodać jakieś owoce. Dzisiaj dodałam utarte jabłko. Dla smakoszy czekolady i marcepanu polecam dyniową babkę . Ciasto dyniowe Składniki: podłużna foremka o pojemności 1,5 l 200 g pszennej mąki 50 g kokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego

codojedzenia
Babka majonezowa 136

foremki.  Piec 50 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu babę wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem/polać lukrem lub czekoladą. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Sojonez – wegański majonez 159

majonez, poza Wielkanocą, kojarzy się mocno z wypadami w dzieciństwie na narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki

Blendman
OWSIANE CIASTECZKA Z DYNIĄ 152

musu z dyni, 1/3 szkl. cukru 1/4 kostki masła, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 szkl. posiekanych orzechów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej posiekanej czekolady WYKONANIE Masło rozpuszczamy, Jajko ubijamy z musem dyniowym, dodajemy wystudzone masło . W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy je do masy z jajkiem. Na końcu dodajemy jagody, mieszamy wszystko razem

słodki bratek
OWOCOWE ROLADKI DROŻDŻOWE 119

doskonałe na kolację z kubkiem ciepłego mleka  lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 jajko, 100 g rozpuszczonej margaryny Farsz: ½ słoika dżemu brzoskwiniowego, 1 jabłko, ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru

słodki bratek
PIJANY CHAŁWOWIEC 180

pyszne ciasto, które możemy przygotować ukochanej osobie na walentynki: słodka chałwa przełamana kwaśnymi wiśniami, a wszystko oblane czekoladą, uczta dla podniebienia. Uwaga!!! ciasto tylko dla dorosłych SKŁADNIKI Ciasto: 1 budyń czekoladowy, mąka pszenna, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 jajka, ½ szkl. cukru Krem: 1 szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki cukru, 1 kostka masła

słodki bratek
BABKA CYTRYNOWA 165

łyżki soku z cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem

słodki bratek
Śniadanie dla malucha – naleśniki zajączki 162

ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku z cytryny, żeby nie zrobiły się ciemne. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 240

cukru kokosowego szczypta soli 1 jajko  odrobina domowego ekstraktu waniliowego w oryginalnym przepisie jest 1/4 szklanki rodzynek ja natomiast dodałam 1/4 szklanki pokruszonych ziaren kakao, można dodać kawałki czekolady lub inne suszone owoce 1-2 łyżki mleka może być roślinne (opcjonalnie jak masa się nie trzyma) Przygotowanie :  Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy

zdrowa vege kuchnia
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 116

awaryjnie budyń śmietankowy czy waniliowy na pewno się przyda), bakalie - wszystkie jakie lubicie C - cukier waniliowy oczywiście domowej roboty, a także cukier biały (najlepiej drobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy

Mania Wypiekania
Kandyzowana skórka z cytrusów 152

mocno wpływa na jego ogólną prezentację. Szczerze mówiąc ja nie wyobrażam sobie żadnego deseru bez "przybrania". W domu mam szafkę w której jedna półka zastawiona jest posypkami, krokantami, tartą czekoladą i innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina

vaniliowoczekoladowa
Masło orzechowe 137

kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej, a można wyczarować z jego pomocą pyszny sos orzechowy, nadziewane czekoladki czy pyszny czekolado-orzechowy koktajl. Zachęcam więc Was do zrobienia domowego masła orzechowego, które na pewno będzie bazą dla niejednego przepisu na tym blogu! Składniki: 500g orzeszków ziemnych 25-50g oleju rzepakowego

Blendman
Tosty z ricottą i truskawkam 150

kanapkę. Maczamy z każdej strony w jajku i smażymy na rozgrzanym oleju (mały ogień) około 3-4 minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do smaku można również polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 119

Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast

królestwo garów
Biała Princessa - ciasto bez pieczenia lepsze niż kokosowy sklepowy batonik. 211

Biała princessa to jeden z moich ulubionych (obok białych michałków) sklepowych słodyczy. Lubię kokosowy smak i białą czekoladę (choć tu jej nie użyłam). Jednak kiedy robiłam to ciasto, nie spodziewałam się, że przebije oryginał. Ciasto jest znacznie smaczniejsze, jest puszyste i miękkie a nie twarde jak przy kupnym wafelku. Muszę przyznać, że to ciasto, zapewne stanie się hitem w mojej

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania