cukier - 7600 przepisów (strona:398/507)

Kompot śliwkowo - jabłkowy 125

także świetne orzeźwienie w upalny dzień.   Proste, a zadowoli każdego . Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami . Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek 6-7 średnich jabłek Cukier – do smaku Woda – 2-2,5 l Przygotowanie: Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać wodą. Zagotować. Następnie gotować

Fabryka pomysłów
Marchewkowe muffiny 139

muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się je błyskawicznie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 16 sztuk: 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru 0,5 szkl. oleju 3 łyżki mleka 3 jajka 1,5 płaskiej   łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Fabryka pomysłów
Marsowe muffinki 317

sztuk: 1 szklanka mąki 2-3 łyżki mleka 0,5 kostki margaryny 3 normalne batony mars lub 2 te większe (radziłabym dodać jeszcze z jednego i wtedy pominąć cukier) 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru Szczypta soli Przygotowanie: Batony rozpuścić w kąpieli wodnej tzn. nastawić na gaz garnek z wodą, gdy zacznie się gotować położyć

Fabryka pomysłów
Kurczak w cieście kokosowym 514

sztuk: ok. 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 100g wiórków kokosowych 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 1 opakowanie proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia sól Sposób przygotowania: W   misce mieszamy mąkę pszenną,   mleko,   jajka,   proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą

Fabryka pomysłów
Mleczna kanapka/Milkyway 2882

Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki .   Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt:   6 jajek   3/4 szklanki cukru   pół szklanki mąki pszennej   pół szklanki mąki ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku(...)pieczenia   3 łyżki kakao   2 łyżki oleju Przygotowanie I: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować.   Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach

Fabryka pomysłów
Sernik na zimno 1068

truskawkową galaretką i mrożonymi truskawkami, ale spokojnie możecie dobrać inne owoce. Składniki na dużą blaszkę: 1 kg sera we wiaderku Kostka masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 1,5 szklanki mleka 4 płaskie łyżki żelatyny Cukier waniliowy Aromat śmietankowy lub waniliowy 2 galaretki truskawkowe 400-500g mrożonych truskawek Duża paczka herbatników (małe ze 2-3) Przygotowanie(...)Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać ser oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę. Dodać do masy mleko (uprzednio zletnione). Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i wymieszać.   Odstawić na ok. 5 minut, by się trochę przestudziła. Dodać ją powoli do masy, tak aby nie powstały grudki. Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Wylać na nie masę

Fabryka pomysłów
Kakaowa szarlotka 208

foremki. Przepis lekko zmodyfikowałam – dodałam do masy mleko oraz trochę inaczej połączyłam składniki. Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka): 0,5 kg mąki 5 jajek 1 szklanka cukru 3-4 jabłka (najlepiej szara reneta) 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki mleka Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Suche(...)składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Czekoladowe muffiny z budyniem 191

sztuk:   Nadzienie: ½ opakowania budyniu śmietankowego + 200ml mleka Ciasto: 1 ¼ szklanki mąki 3 łyżki kakako 2 jajka ½ kostki margaryny 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodać jajka po jednym jajku mieszając. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać wymieszane: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę(...)Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu (ja dałam trochę mniej mleka – 200ml na pół opakowania saszetki, aby był gęstszy oraz 1 czubatą łyżkę cukru). Lekko go przestudzić. Do silikonowych foremek nakładać 1 łyżkę ciasta, następnie na środek kłaść trochę budyniu. Przykryć go kolejną łyżką ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego

Fabryka pomysłów
Chlebek bananowy z orzechami 193

kawałku. Przypominam, że do dzisiaj do 22 można oddawać głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” . Składniki na keksówkę: 3 banany 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki 1,5 łyżki margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Banany zmiksować Dodać do nich jajko oraz rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Wymieszać. Następnie dodać wymieszane(...)składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy. Połączyć je z masą. Ciasto przelać do formy. Piec około godzinę w temperaturze 170-180 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 370

żałuję. Składniki: Ciasto: 250g mąki 2 żółtka Pół kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka(...)śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao.   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć tarte grochem lub ryżem, aby nie urosła. Pod koniec

Fabryka pomysłów
Kokosowe pralinki/ kuleczki rafaello 189

jest coś cudowniejszego niż wielka słodycz utkwiona w malutkiej kuleczce? Oj, chyba nie! Pralinki są słodkie, więc   już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru na długi czas. To, że smakują wyśmienicie, nie muszę Wam mówić, bo sami zapewne myślicie podobnie.  Domowe kokosowe pralinki były na tzw. liście do zrobienia już bardzo długo, aż wreszcie się za nie wzięłam(...)Składniki na ok. 20-25 sztuk: 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka zmielonych herbatników (niecałe opakowanie 100g) 8 łyżek miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Pół opakowania wiórków kokosowych do obtoczenia migdały - całe, łuskane Przygotowanie: 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni. Wsypujemy wiórki. Smażymy je ok. 2-3 minuty mieszając

Fabryka pomysłów
Cynamonowe placuszki z jabłkiem 163

było się dzieckiem. Wzbogaciłam je o dodatek cynamonu, który spowodował, że ciasto było bardziej aromatyczne. Składniki na 8 sztuk: 0,5 szklanki mąki 1 jajko Łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ¼ szklanki mleka 1 małe jabłko Olej do smażenie Przygotowanie: Mąkę, jajko, cynamon, cukier, proszek do pieczenie i mleko połączyć ze sobą na jednolitą

Fabryka pomysłów
Kopiec kreta 661

się przepisem zamieszczonym na blogu Kasi . Podczas pieczenia wprowadziłam jednak swoje modyfikacje. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady(...)banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę.   Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie wymieszać.   Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto należy wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ

Fabryka pomysłów
Owocowy deser z bitą śmietaną 154

myśleć o tym, że za miesiąc znów seria egzaminów. A tymczasem zapraszam Was dziś na co szybkiego. Deser, który idealnie się sprawdzi jako poobiednia słodkość lub zwykłe zaspokojenie braku cukru w organizmie. Powstaje dosłownie chwilę, a owoce do niego możecie dobrać wg własnego uznania – ja wykorzystałam kiwi, pomarańcz i ciemne winogrona. Jest to też sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce(...)kremówki. Składniki na 2 porcje: Pół pomarańczy 1 kiwi 8-10 winogron ciemnych Polewa/sos czekoladowy/ rozpuszczona czekolada 200 ml śmietanki 30 lub 36 % 6-7 herbatników Łyżka cukru pudru Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć, ułożyć na spodzie pucharków. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Wyłożyć do pucharków Owoce pokroić wg uznania. Udekorować nimi górę. Na koniec deser

Fabryka pomysłów
Ciasto Smerf z musem jagodowym 376

niej wystudzoną galaretkę. Gdy pianka zacznie powoli tężeć to wylać ją na herbatniki. Wstawić do lodówki do stężenia. Mus jagodowy: 200-250g mrożonych jagód 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny. Przygotowanie: Jagody rozmrozić. Zblendować. Podgrzać. Dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać do musu jagodowego. Ostudzić. Wylać na stężoną piankę i ponownie wstawić

Fabryka pomysłów