Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami 147przesiej lub wymieszaj energicznie rózgą. W dużej misce umieść wszystkie składniki na chleb. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą, ale przykrycie miski czystą szmatką też będzie ok. Ciasto po około 2 godzinach powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Nabierze też tekstury. Przełóż ciasto do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. I pozostaw chociaż na pół godziny do ponownego
greenscarf
Gofry jaglane 128jest polecana osobom, które mają stwierdzoną insulinoodporność. Stewia, a ogólniej mówiąc - zamiennik dla cukru, pojawia się na blogu po raz pierwszy. Nie testowałam nigdy wcześniej zamienników w ciastach i na pytania: czy można zamiast cukru dać stewię/ ksylitol/ erytrytol, szczerze odpisywałam: nie wiem, nie stosowałam. Pierwszy raz więc w 10-letniej historii bloga, mogę napisać: tak można dodać stewię(...)mleko, jajka, roztopiony tłuszcz i szczyptę soli. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem na niskich obrotach. Nagrzewamy gofrownicę i smarujemy wewnątrz olejem. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 10 minut (mam gofrownicę taką zwykłą, więc u mnie pieczenie dwóch gofrów trwa 10 minut, ale to głównie zależy od mocy). Przed pieczeniem kolejnych gofrów ponownie
bistro mama
Sałatka Caprese 128Przepis na pyszną włoską sałatkę z pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Składniki oraz sposób przygotowania: pomidory mozarella rukola orzeszki piniowe czarne oliwki 8 listków bazylii sól
Wasze Przepisy
Sałatka z Kurczakiem i Winogronem 135(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kurczakiem i winogronem z dodatkiem selera naciowego to idealna propozycja na różnego rodzaju domowe imprezy. Jest kolorowa, smaczna i pięknie wygląda
Przepiski.pl
Zupa krem z zielonego groszku i pora 119Zupa krem z zielonego groszku i pora jest wyjątkowo prosta do przygotowania i bardzo sycąca. Do tego smakuje przepysznie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https
Bardzo Gruby Smok
Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami 106Przepis na pyszną, prostą w przygotowaniu i bardzo efektowną sałatkę śledziową z buraczkami. Składniki: 4 płaty śledziowe dwa średnie buraczki cebula 5 ogórków korniszonów jabłko majonez
Wasze Przepisy
Błyskawiczny murzynek 143Jakiś czas temu pokazałem Wam na blogu przepis na murzynka Pani Janiny. Przepis znajdziecie tutaj . Sprawdziłem, czy uda mi się zrobić równie dobre ciasto. Nasz przepis różni się tylko jedną czynnością wykonywaną podczas jego przygotowania, ciekaw jestem czy znajdziecie różnicę :) Sprawdź przepis: Domowa chałka drożdżowa Murzynek – składniki: ok. 2,5 szklanki cukru 25 dag masła lub margaryny cukier waniliowy(...)masy dodajemy przesianą mąkę, jajka (całe) i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Pieczemy w formie do pieczenia przez ok. 50 minut w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowane ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo przygotować polewę czekoladową, albo lukier. Smacznego. Artykuł Błyskawiczny murzynek pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z Kurczaka Nadziewane Frytkami 120(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z kurczaka z frytkami i serem to bardzo smaczna potrawa, idealna na rodzinny obiad. Pewnie wiele z Was spotkało się już z
Przepiski.pl
Oponki z serka homogenizowanego 140być dekoracją stołu, polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek, gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają tyle zachodu co pączki drożdżowe!. Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta pieczone maślane oponki serowo-waniliowe Po usmażeniu oponki serowe zostały polukrowane i posypane cukrową posypką, Oponki serowe – najlepszy przepis, chrupiące na zewnątrz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prosty tort gruszkowy 137Pamiętacie jak na stories pokazywałam biszkopt z dodatkiem kolorowej posypki, trochę czekał na publikację ale się doczekał . Niestety w cieście widoczna jest tylko zielona i niebieska posypka, różowa gdzieś zniknęła, pewnie to kwestia użytych przez producenta barwników. Dodatek posypki to miał być tylko wizualny efekt wow, wyszło jak wyszło. Tort był pyszny, delikatny, puszysty i kremowy, a do tego(...)wsypujemy mąki, proszek i mielone migdały i delikatnie mieszamy. W tym momencie wsypujemy także kolorową posypkę jeśli zamierzacie ją użyć. Tortownicę (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Przełożenie: 3-4 gruszki 1 laska wanilii 1/2 litra śmietany 30% 250 serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Gruszki
Cynamonowe szczęście
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 151Miskę zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki (oprócz jabłek), drewnianą łyżką dobrze wymieszać ciasto. Na końcu wsypać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 40 minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać nie duże porcje ciasta. Racuszki
Zrób to smacznie
Pasta z Tuńczyka 182(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z tuńczyka to idealny pomysł na smaczne i syte śniadanie czy też kolację. Przygotowanie pasty z tuńczyka zajmuje zaledwie 10 minut. Możemy
Przepiski.pl
Sałatka z prażoną cebulką 120Przepis na warstwową sałatkę z cebulką prażoną, kurczakiem i warzywami. Świetna propozycja na kolację, a także domową imprezę. Składniki 1/2 kapusty pekińskiej dwie piersi z kurczaka
Wasze Przepisy
Fasolka po bretońsku 112Fasolka po bretońsku to pyszne, jednogarnkowe danie. Mocno aromatyczne, a do tego proste do przygotowania. Składniki oraz sposób przygotowania: Na całą noc namaczam fasolę u mnie
Wasze Przepisy
Szybkie bułeczki twarogowe bez drożdży 157blendera ręcznego zmiksować na gładką i jednolitą masę. Następnie wlać olej, dodać połowę przygotowanej mąki i wymieszać, wsypać resztę mąki, kawałki czekolady i wszystko dokładnie wyrabiać za pomocą rąk. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i uformować w wałek o długości. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej części uformować ręką kulkę. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia
Healthy food explorer