ciasto - 164325 przepisów (strona:5836/10955)

Sałatka z bobem i suszonymi pomidorami 130

Sezon na bób w pełni! Do tej pory w naszym domu jedliśmy sam bób. Ugotowany, jako przekąska w ciągu dnia. Sceptycznie podchodziłam do sałatki z bobem

Przepiski.pl
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 94

liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek, sól i świeżo mielony pieprz. Jajka, mąkę i szczyptę soli dokładnie łączymy w misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Podobne przepisy: Zupa koperkowa

Kardamonovy
Racuchy z gruszkami 112

mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami

Kardamonovy
Pierniczki bezglutenowe 94

Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się do blatu, można podsypać je niewielką ilością mąki gryczanej) i wycinamy z niego

Kardamonovy
Ciastka z suszonymi jabłkami 86

drobne kawałki. Dodajemy do nich mąkę, cukier, masło, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania kruszonki. Na bok odkładamy 2 łyżki kruszonki. Do reszty dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy i posypujemy kruszonką (można ją lekko wcisnąć w ciastka). Pieczemy 10 minut w 200 stopniach

Kardamonovy
Leniwe z bułką tartą 91

szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje)   Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy nożem, wycinamy z niego 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do gotującej wody i gotujemy dosłownie chwilę

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe z jabłkami 95

cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy

Kardamonovy
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 97

Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe

Kardamonovy
Placki z cukinii 88

cukinię i marchewkę wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek, jajko i poszatkowany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajcie więcej mąki. Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, do zrumienienia. Podobne przepisy: Placki ziemniaczane Placki z kiszonej kapusty

Kardamonovy
Racuchy z jabłkami 102

sztuk)   Mleko i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy

Kardamonovy
Gnocchi z tapenadą 105

połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Nie przesadzajcie jednak z ilością, zawsze lepiej podsypać większą ilością mąki blat, niż pakować więcej mąki w samo ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Blat oprószamy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 2 cm i wycinamy kluski o grubości do 2 cm. Można w rękach

Kardamonovy
Kokosanki 106

przepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę cukru. Do ubitej piany dodajemy, znowu stopniowo, wiórki kokosowe, roztopione masło, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości ciastka (ja formowałam je w placach, a później na blasze lekko je spłaszczałam) i wykładamy je na blachę. Właściwie jeżeli chodzi o kształt, to róbcie sobie

Kardamonovy
Paluszki z makiem 103

migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 10 minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy miód, mieszamy, odstawiamy. Z mąki, wody i oleju dokładnie wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i sprężyste. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki i rolując między placami, formujemy małe wałeczki (po paru sztukach nabierzecie wprawy). Tak jak pisałam we wstępie, muszą mieć

Kardamonovy
Bogracz 111

półplasterki ogórka, wszystko gotujemy do miękkości papryki. Ciągle pamiętajcie o pilnowaniu poziomu wody. Finalnie ma wyjść z tego gęsta zupa. W międzyczasie z jajka, mąki i szczypty soli wyrabiamy ciasto na kluski. Ciasto będzie dość twarde, od razu uprzedzam. Po wyrobieniu formujemy z niego kulkę, z której urywamy po prostu małe kluski (bardzo małe). Kluski wykładamy na stolnicę lekko podsypaną

Kardamonovy
Racuchy dyniowe z jabłkami 108

dyni i jajka mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Podobne przepisy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania