Szybkie mini pączki z serkiem capreggio 136już Tłusty Czwartek, z racji tego przedstawiamy Wam przepis na szybkie mini pączki z serkiem capreggio. Wersja dla zabieganych i zapracowanych, gdyż nie wymaga ona długiego oczekiwania na wyrastanie ciasta. Małe pączusie wychodzą puszyste, lekkie i bardzo smaczne, a nutka pomarańczy i rumu dodaje im przyjemnych walorów smakowych. Składniki 250 g serka capreggio 250 g mąki pszennej 60 g masła(...)pieczenia. Dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz rum lub ocet, wymieszać. W niewysokim, szerokim garnku powoli rozgrzać smalec do 180 o C. Łyżką zanurzaną w zimnym oleju nabierać porcje ciasta i wkładać je do gorącego tłuszczu. Smażyć do zrumienienia się, odwrócić i również zrumienić. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Pączki bardzo dobrze smakują posypane lub obtoczone jeszcze na gorąco
niecodziennikpary
Pączki z kremem waniliowym 130oraz cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić, przestudzić. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę. Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, wymieszać drewnianą łyżką, dodać masę jajeczną. Ciasto wyrabiać ręczne przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy i rum, zagnieść do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą(...)ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, zagniatać przez 1-2 minuty, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, układać je -zachowując odstępy – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ściereczką. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużym lecz
niecodziennikpary
Waniliowe ciasteczka serca 165temperaturze pokojowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Wstawić je na 15 minut do lodówki. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować je na 1 / 2 cm placek. Wycinać foremką serduszka lub dowolny kształt, układać na blasze wyłożonej papierem
niecodziennikpary
Lekki sernik z rodzynkami 145białka, dlatego przy okazji upiekliśmy także lekki sernik z rodzynkami. Jest on puszysty, delikatny, lekko słodki, a do tego prosty w wykonaniu. Do namoczenia rodzynek można użyć alkoholu, ciasto zyska wtedy dodatkowej nuty, ale ze względu na dzieci w przepisie została podana woda. Składniki Masa serowa: 600 g białego sera w temperaturze pokojowej 2 jajka 5 białek 3 / 4 szklanki
niecodziennikpary
Drożdżowa babka z rodzynkami 157oprószyć mąką. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, białą masę. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, utarte żółtka, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut. Wlać roztopione masło, ponownie wyrobić. Dodać rodzynki i startą skórkę z cytryny, zagnieść do równomiernego rozłożenia się dodatków. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu(...)minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowa
niecodziennikpary
Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia 155Kolejna nasza propozycja na mazurka, tym razem bez konieczności pieczenia. Przy robieniu czekoladowo-orzechowego mazurka przyda się umiejętność ubijania jajek na parze, co wbrew obawom mniej
niecodziennikpary
Kruche ciasteczka ze skwarkami 116trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone skwarki, jajka, masło, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładać do maszynki do mielenia mięsa z zamontowaną odpowiednią końcówką lub cienko rozwałkować i wykrawać wybrane kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikpary
Jogurtowiec z musem truskawkowym 145deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym , który przygotowaliśmy w ten weekend. Ponieważ mieliśmy trochę wolnego czasu, zrobiliśmy pięknie wyglądającą, ale nieco czasochłonną wersję tego ciasta jogurtowego. Oprócz jogurtów greckich, użyliśmy również galaretek truskawkowych, którymi nasączyliśmy biszkopty, zrobiliśmy z nich czerwony pasek na masie jogurtowej oraz dodaliśmy do musu truskawkowego. W efekcie nasz jogurtowiec na zimno
niecodziennikpary
Knedle z truskawkami 157tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę. Truskawki opłukać, pozbawić szypułek, osuszyć. Większe owoce pokroić na pół. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać mąkę pszenną, jajko, sól oraz cukier. Zagnieść ciasto, podzielić je na części. Z każdej kolejno formować wałek, odkrajać kawałek i w dłoniach uformować okrągły placek. Położyć truskawkę obtoczoną w cukrze, połączyć brzegi i zlepić je, tworząc kształt kuli(...)Odkładać na blat oprószony mąką. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta na knedle. Posypka: Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki posypki. Podsmażać do zrumienienia się bułki tartej. Wykonanie W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić. Wrzucać partiami knedle z truskawkami, lekko je przemieszać, aby nie przywarły do garnka, gotować przez 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek. Knedle
niecodziennikpary
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką 133skórkę cytrynową drobno posiekać. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, dość cienko rozwałkować, wykrawać kształty foremkami lub pokroić w prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka
niecodziennikpary
Gofry z kaszy gryczanej 153Pomysł na gofry z kaszy gryczanej powstał podczas rozmowy o wykorzystaniu kaszy, która zaskakująco dobrze sprawdza się w słodkich daniach np. czekoladowym cieście. Tym razem postanowiliśmy stworzyć autorski przepis, bazując na naszych doświadczeniach kulinarnych. Efekt przeszedł nasze oczekiwania, ponieważ gofry z kaszy gryczanej wyszły lekkie, puszyste i słodkie. Taka alternatywa spodoba się osobom, które lubią zjeść słodkie śniadanie lub kolację(...)małym ogniu, pozostawić do ostudzenia. Jajka z cukrem ubić na pianę. Do kaszy wlać mleko i zblendować. Dodać masę jajeczną, margarynę oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Porcje ciasta wlewać do gofrownicy, piec każdą ok. 8 minut (dokładny czas zależy od wykorzystanego urządzenia). Gofry z kaszy gryczanej podawać z cukrem pudrem, ubitą kremówką, owocami oraz innymi ulubionymi słodkimi dodatkami. (adsbygoogle
niecodziennikpary
Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym 145Crème brûlée pozostało nam 5 białek, dlatego zmieniliśmy nasze plany na weekendowe ciasto i zrobiliśmy migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym . Dynia hokkaido od dawna czekała na swoją kolej, a zrobiony z niej krem dyniowy rozpogodził pochmurny niedzielny dzień. Kruchy tort bezowy z kremowym, dyniowym środkiem to słodkie lekarstwo na nadchodzące zimne, jesienne dni – zalecamy z kawą, na pewno
niecodziennikpary
Babka jogurtowa 163przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać drewnianą łyżką, wsypać pozostałą mąkę, ponownie wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wylać jogurtowe ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 55 minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia
niecodziennikpary
Mleczna babka na białkach 147uzyskania gęstej, lśniącej i sztywnej piany. Po zmniejszeniu obrotów miksera powoli wlewać masło, następnie mleko. Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką lub drewnianą łyżką przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na białkach przelać do formy na babkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut – do suchego patyczka. Mleczną babkę na białkach
niecodziennikpary
Gofry 149cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą pianę. Wlać rozpuszczoną margarynę, następnie miksując, dodawać naprzemiennie mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na rozgrzaną gofrownicę wylać porcję przygotowanego ciast, zamknąć pokrywę, piec ok. 5-7 minut – w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone wafle wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciasta, aby od spodu nie zrobiły się wilgotne
niecodziennikpary