Masa makowa 112Domowa masa makowa to idealny dodatek do ciast oraz wypieków drożdżowych. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a do tego dość szybkie i mało pracochłonne. Ta masa makowa na pewno sprawdzi się w świątecznych wypiekach takich jak rolada drożdżowa, bułeczki z makiem, makowiec oraz wielu innych. Przygotowanie masy makowej należy zacząć od ugotowania maku. Jest to suchy mak niebieski w ziarnach(...)sposób masę makową można mrozić . Zimną masę należy umieścić w plastikowym, szczelnie zamykanym pojemniku i wstawić do zamrażalnika. W zamrażalniku masę makową trzymać można przez około trzy miesiące. Lubisz ciasta z makiem ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami. Masa makowa The post Masa makowa appeared first on MeCooks Blog
MeCooks
Piegusek - szybkie ciasto z makiem i bakaliami 121Pyszny przepis na trochę inny keks, z dużą ilością bakalii i suchym makiem, na białkach. Mak fajnie chrupie między zębami a dzięki bakaliom ciasto jest dłużej świeże. Do tego przepisu zazwyczaj wykorzystuje białka które po kilka sztuk mrożę bo zostały mi np. z kruchego ciasta czy pączków. Polecam
Swojskie jedzonko
Idealne spody bezowe 396Blaty bezowe czy też spody bezowe to idealna baza do przygotowania tortu bezowego. Jak zrobić idealną bezę? Wiele osób ma z tym problem, lecz gwarantuję, że
Alle Dobre!
Piernik z masą krówkową 436Piernik to obowiązkowy wypiek na święta, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Delikatny, aromatyczny i pięknie pachnący przyprawami korzennymi. Coś niesamowitego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepiski.pl
Piernik świąteczny na maśle 102Wlać rozmieszane jajka, mąkę , przyprawy i dokładnie całość wymieszać Na końcu dodać sodę i ponownie masę wymieszać Tak przygotowaną masę przykryć i pozostawić w zimnym pomieszczeniu do czasu pieczenia ciasta na Święta. Z tej masy piernikowej można również upiec ciasteczka - pierniki. Ja wykorzystam do zrobienia tradycyjnego piernika. Upiekę 3 placki i przełożę je powidłami śliwkowymi. Tak jak w tym podobnym(...)trochę innym przepisie. Tam znajdziecie więcej wskazówek jak ostatecznie przygotować ciasto. Przyprawa do pierników najlepsza bez mąki i cukru. U mnie firmy Kotanyi, opakowanie ma 27 g mieszanki
Proste Potrawy
Owocowa Lubelszczyzna 111Tym razem rowerowo-urlopowe plany zawiodły nas na Lubelszczyznę. Spędziliśmy tu pełne dwa tygodnie – oczywiście większość na rowerze Bo kiedy pogoda sprzyja, w pracy wzięty urlop
Słodki sentyment
Keto muffinki jogurtowe z żurawiną (Paleo, LowCarb) 129Keto muffinki jogurtowe z żurawiną - keto deser lub słodkie śniadanie na wynos Żurawina i kokos ukryte w puszystym cieście jogurtowym. Brzmi już jak przedsmak Świąt Bożego Narodzenia , prawda? :D Tymczasem keto muffinki jogurtowe z żurawiną świetnie sprawdzają się w roli śniadaniowej przekąski na słodko, perfekcyjnej na wynos. A i jako keto deser w towarzystwie gorącej herbaty stają na wysokości zadania(...)której korzystałam przy tym przepisie to odtłuszczona mąka migdałowa oraz mąka łubinowa . Wychodzi z tego miks, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a rezultat jest bardziej niż zadowalający (ciasto miękkie i puszyste). Keto muffinki jogurtowe z żurawiną 🥥 Jogurt kokosowy Alternatywnie można użyć śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo , lub nawet prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się
Modern Cave Girl
Ciasto Orzeszkowy Lion 224Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia. czytaj przepis
Kulinarna Chwila
Czym nasączyć biszkopt do tortu? 180przepis na biszkopt z 4 jajek. !!! Pamiętaj, że tort zaraz po zrobieniu odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. W tym czasie krem oddaje część wilgoci i dodatkowo nasącza ciasto biszkoptowe. Biszkopt nabiera wilgoci także od kremu, którym jest wysmarowany na zewnątrz. Rodzaj kremu także ma znaczenie przy nasączaniu. Kremy z masłem praktycznie nie oddają wilgoci. Natomiast bita śmietana oddaje(...)bardzo dużo wilgoci. Dodatki takie jak owoce zwiększają wilgotność tortu. Natomiast bezy wchłaniają wilgoć. Do jasnego biszkoptu średnio nadają się ciemne poncze, które mogą nierównomiernie i nieestetycznie zabarwić ciasto. Powyższe wskazówki trzeba wziąć pod uwagę podczas komponowania tortu. Czym nasączyć biszkopt do tortu? Woda z cytryną i cukrem, słodka herbata lub kawa rozpuszczalna, oranżada, soki lub kompoty, a może alkohole
Ania gotuje
Bezowy tort cyfrowy 124Bezowy tort cyfrowy Wcale nie taki trudny w wykonaniu, jak by się mogło wydawać. A efekt wow murowany! Tym pysznym i pięknym tortem z pewnością zaskoczysz wszystkich gości. Ciasto przekładamy kremem śmietankowym i świeżymi malinami, jest naprawdę pyszne! Wykonując blaty bezowe należy postępować ściśle według opisanych instrukcji, a na pewno wszystko się uda :)) Składniki: Beza: 8 białek
Blog z Apetytem
Makowa panienka 507Makowa panienka to ciasto idealne na imprezy i święta. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a do tego jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Artykuł Makowa panienka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda
Dyniowa brioche na zakwasie 105barwie takiej pomarańczy jakiej żaden inny owoc nie ma. Jesień to także kolorowe liście w barwach żółci, pomarańczy, brązu czy jeszcze zieleni. Idealny deserem wówczas będzie brioche o delikatnym cieście a jeśli dodamy do ciasta zakwasu będzie jeszcze bardziej wilgotna i puszysta. Smaku brioche dyniowego nie umiem opisać słowami, to magia w buzi. Brioche wyszukał dla nas Ania i pochodzi
Moje Małe Czarowanie
Ciasto mozaika / kryształek 116Niejednokrotnie już spotkałam się z tym ciastem, ale pod różną nazwą - mozaika lub kryształek. Jest lekkie, biszkoptowe, przełożone masą śmietanową z kolorowymi galaretkami. I dzieciom i dorosłym z pewnością przypadnie do gustu. Składniki (blaszka 23x33cm): Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki(...)gorącej wody. Ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, na koniec wlać zimną galaretkę. Za pomocą szpatułki wmieszać galaretki pokrojone w kostki. 4. Masę wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i włożyć do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: blog Arabeska waniliowa
Kuchnia domowa Ani
Jakie potrawy na święta Bożego Narodzenia zrobić? Lista 135kapustą i grzybami, kapusta kiszona z gotowanym grochem, cebulą i dodatkiem majeranku, kulebiak z kapustą, kluski z makiem, czyli makaron z mielonym makiem, miodem i bakaliami, makowiec, popularne ciasto z makiem i bakaliami, pokryte lukrem i skórką pomarańczową, kutia, czyli obtłuczona pszenica z makiem, miodem, orzechami i suszonymi owocami, piernik – korzenne ciasto na miodzie, z dodatkiem przypraw i bakalii, kompot
Rozdomowiona