ciasto - 164325 przepisów (strona:5428/10955)

Rolada makowa błyskawiczna 99

czubate łyżki marmolady z różą ? 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. ? Wbijać po żółtku, na koniec mąkę i delikatnie wymieszać. ? Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ? Piec w temp. 180 st.C przez 10 minut. ? Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem(...)spód rolady i również obtaczamy w orzechach. ? Roladę zawinąć w folię spożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce. ? Podawać pokrojoną w plastry z sosem wiśniowym. Jest to najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni

To co kocham
Domek z piernika 94

się zetnie, to podgotować wszystko. ? Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. ? Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. ? Wbić jajka i zagnieść ciasto. ? Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. ? Następnego dnia podzielić kulę ciasta na 4 części. ? Każdą część rozwałkować i wycinać wg szablonu ścianki i dach domku oraz drzwi

To co kocham
Ciasto jogurtowe 93

Super szybkie ciasto, którego wykonanie zabiera tylko 10 minut. Wychodzi lekkie, wilgotne, niezbyt słodkie i, co najważniejsze – bez zakalca. Składniki: ? 1 duży jogurt grecki 500 g ? 2,5 szklanki mąki pszennej ? 1/2 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1/2 szklanki oleju ? 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka sody ? cukier puder i cynamon do posypania Wykonanie: ? Do miski przesiać mąkę(...)wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. ? Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Piekarnik nagrzać do 170 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem

To co kocham
Babka piernikowa 90

Tanie i ekspresowe ciasto z jednego jajka! Jest bardzo lekkie i najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Samo przygotowanie to tylko 10 minut. Składniki: ? 1 jajko ? 125 g masła ? 1 szklanka cukru ? 2 szklanki mąki ? 1 szklanka mleka – 250 ml ? 2 łyżki kakao ? 2 łyżki powideł śliwkowych ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 1 łyżeczka sody ? 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: ? Masło(...)utrzeć z cukrem, dodać jajko. ? Dodawać mąkę na przemian z mlekiem, kakao i resztę suchych składników. ? Na koniec wmieszać powidła. ? Ciasto wylać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej na bokach masłem. ? Piec w temperaturze 170 st.C przez 30 minut

To co kocham
Ciasto Śniegowiec 87

Wprawdzie mamy obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku(...)ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. ? Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. ? Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta ? Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. ? Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem. ? Na wierzch wyłożyć pianę i posypać startą czekoladą

To co kocham
Amerykański murzynek czyli brownie 104

Polski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki. Składniki: ? 250 g masła orzechowego ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka(...)pokrojonymi na drobne kawałki czekoladami – każdą kostkę na 6 części. ? Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. ? Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. ? Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi

To co kocham
Ciasto dyniowe z cynamonem 105

Powiecie pewnie: znów dynia! A tak, dynia, ale już końcówka, więcej nie mam i mieć nie będę, bo w domu kręcą nosem. Ciasto dyniowe, bez glutenu i bez jajek, dla alergików lub dbających o linię. Zdrowe, smaczne i aromatyczne, bez smaku dyni, bo jako uniwersalne warzywo przejmuje smaki i aromaty innych składników. Składniki: ? 3 szklanki dyni startej na drobnych oczkach(...)naturalny ? 1 łyżeczka cynamonu ? 1 płaska łyżeczki sody ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: ? Wymieszać osobno mokre i suche składniki. ? Do mokrych składników wsypać suche i dokładnie wymieszać. ? Ciasto wlać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ? Piec w 180 st.C przez 40 minut. ? Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

To co kocham
Chlebek bananowy z orzechami i kokosem 80

ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, następnie banany. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i czekoladę. Całość mieszamy łyżką. 4. Blaszkę lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w dwóch małych keksówkach, to ciasto dzielimy

kruche babeczki
Babka wielkanocna – 7 sprawdzonych pomysłów 171

Babka wielkanocna to ciasto bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy. W tym wpisie pokażę Wam swoje najlepsze przepisy na te pyszne desery, które każdy z Was będzie w stanie przygotować w domu. Wielkanoc to święto, które obchodzone jest przez miliony ludzi na całym świecie. Podczas gdy istnieje wiele tradycji związanych z tym świętem, jedną z nich jest(...)prostych do skomplikowanych. Babka wielkanocna to smakołyk, dzięki któremu poczujesz się jak król. Pyszna wilgotna, puszysta, słodka i korzenna babeczka o najlepszych zapachach, dzięki którym poczujesz wiosnę. Zjesz to ciasto z przyjemnością, nawet jeśli na zewnątrz będzie padał deszcz lub śnieg w środku lata. Jest to bardzo prosty przepis, który można zastosować do każdego rodzaju babeczek (piaskowe, drożdżowe, cynamonowe). Babka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czekoladowa babka z krówkami 316

Wyjątkowa i bardzo smaczna babka czekoladowa z krówkami. Cudownie pachnie, jest bardzo mięciutka, puszysta a dodatek polewy krówkowej a kolejno czekoladowej nadaje jej wyjątkowego smaku. Do

Alle Dobre!
BABKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM 94

dodać jogurt naturalny, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, utrzeć robotem na jednolitą masę. Następnie dodać 1 łyżeczkę aromaty czekoladowego z kawą.  Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Rogaliki z ciasta francuskiego 119

Rogaliki z ciasta francuskiego to prosta i smaczna przekąska, która doskonale sprawdzi się na domowe imprezy lub na podwieczorek. Artykuł Rogaliki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ciasto zebra z białkiem konopnym 122

Ciasto zebra z wykorzystaniem białka konopnego od  Healthfullicious'ly ? Oczywiście! Polecam! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 120 g banana bez skóry 50 g maki z ciecierzycy 20 g białka konopnego 40 g kakao szczypta proszku do pieczenia aromat Sposób przygotowania: Jaja z erytrytolem utrzeć na puszystą masę. Dodać olej i rozgniecionego banana. Ponownie wymieszać(...)mąkę, białko konopne, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao. Ponownie wymieszać. Do natłuszczonej formy przelewać na zmianę masy surowego ciasta. Piec przez 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Babka jogurtowa 598

Babka Wielkanocna to niesamowicie prosty i smaczny wypiek, który na Wielkanoc powinien znaleźć się w każdym domu. To nasza świąteczna tradycja, którą należy podtrzymywać, przekazując ją

Przepiski.pl
Babka kokosowa z jogurtem i cytryną. 119

poprzednio. Wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę ,  dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj wiórki kokosowe, całość wymieszaj drewnianą łyżka. Ciasto przełóż do formy keksówki ( 11x30 cm ), wyrównaj łyżką .   P iec w nagrzanym piekarniku ( 180 C przez około 50 minut. Patyczkiem sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Babkę po wyjęciu

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania