ciasto - 164325 przepisów (strona:5186/10955)

sernik z budyniem i ciasteczkami 216

domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej.  Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka(...)resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować  na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto. Na budyniu ułożyć ciastka. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki ze smażoną cebulką 160

Wystudzić. Mleko podgrzać aby było letnie ale nie za gorące. Mąkę przesiać. W mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do mąki, wymieszać, dodać sól, jajko i pozostały olej. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne, pod koniec wyrabiania dodać podsmażoną cebulę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruche słoneczka z kokosem 229

Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem(...)foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt.  * ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram mąki źródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona 365 "ciastka z kokosem i dżemem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki pszenne z siemieniem 159

lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić na kilka minut a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek i ponacinać je nożem oprószonym mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 243

łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto: mąkę przesiać. Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej mąki dodać sól, olej(...)jedno jajko. Wlać rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz: cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
hot wings - pikantne skrzydełka jak z KFC 184

gust. A do tego wychodzi dużo taniej.  Składniki: 8-10 skrzydełek 1 mała łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu z kolendrą 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku na ciasto: 2 małe jajka niepełna szklanka mąki 1/2 szklanki mleka słodka i ostra papryka sól dodatkowo: około szklanka mąki tłuszcz do głębokiego smażenia Skrzydełka dokładnie umyć, oczyścić i podzielić na trzy(...)Sól wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem, pieprzem i papryką. Natrzeć skrzydełka i odstawić na kilka godzin. Mąkę wymieszać z solą i papryką, dodać jajka i mleko, zmiksować na gładkie, gęste ciasto. Skrzydełka zanurzać w cieście, następnie w mące i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć około 12-15 minut na średnim ogniu. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym, w towarzystwie frytek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pizza z salami i owocami 164

owoce świetnie się skomponowały z pikantnym sosem pomidorowym. Teraz będziemy jadać chyba tylko taką pizzę, zasmakowała nam bardziej niż klasyczna z pieczarkami i papryką. Składniki na dużą pizzę: na ciasto: 225 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 135 ml letniej wody 15 g drożdży dodatki: kilka plasterków szynki kilka plasterków salami 125 g mozzarelli(...)łyżki ketchupu pikantnego łyżeczka oregano łyżeczka bazylii 1 ząbek czosnku Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać do mąki i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W tym czasie przygotować wszystkie dodatki: brzoskwinie i ananasy pokroić na kawałki, cebulę na krążki, mozzarellę w plasterki. Ketchup wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ptysie jagodowe 198

Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.  Składniki: na ciasto(...)cukier puder do posypania Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki meksykańskie 306

zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 1 cebula ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki(...)fasoli 1/2 czerwonej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz ostra papryka łyża oleju kilka liści sałaty lodowej  Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogaliki z kakaowym powidłem 200

Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.  Składniki na 16 sztuk: 500 g mąki 200 ml letniego mleka 1/2 szklanki cukru 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli 50 g masła nadzienie: słoiczek powideł śliwkowych(...)cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wbić jajka, wsypać cukier i sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sakiewki z pieczarkami 193

wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki oregano pieprz(...)ostra papryka w proszku sól łyżka oleju szczypiorek Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek  gorące nadzienie i formować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babka serowa z brzoskwiniami 246

gładko.  Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto.  Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe kwiatuszki- ciasteczka 194

żółty, czerwony ewentualnie marmolada do przełożenia Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki(...)minimum pół godziny.  Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe ślimaki ze szpinakiem 216

serka topionego kremowego łyżka masła sól pieprz 2-3 ząbki czosnku Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić(...)połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.  Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.  Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z oliwkami 172

drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, lekko rozwałkować i pokroić na kształty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania