ciasto - 164325 przepisów (strona:5188/10955)

jabłecznik biszkoptowy z kremem 229

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)warstwę jabłkową. Na kremie ułożyć biszkopty. Przygotować polewę: masło, cukier puder, kakao zagotować mieszając. Dolać wrzątek i olej. Mieszać chwilę aż polewa zacznie gęstnieć i wylać ją na ciasto. Pospać kokosem. Odstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ucierane z brzoskwiniami 184

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.  *tortownica 21 cm Składniki: 240 g masła  2/3 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli(...)dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i  zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada jabłkowo-porzeczkowa w kokosie 194

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie. Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.  Składniki: 5 jajek  1 i 1/4 szklanki(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i  jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
babeczki orzechowe z wafelkami 206

zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził.  Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 140 g mąki 55 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml jogurtu  5 łyżek oleju na wierzch(...)śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 duży wafelek z nadzieniem orzechowym  30 g czekolady łyżka mleka Przygotować ciasto na muffinki: mąkę przesiać, wszystkie suche składniki wmieszać razem. W osobnej misce wymieszać składniki mokre. Połączyć wszystko razem za pomocą rózgi. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
słonecznikowiec z powidłami 209

blogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować(...)ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać aż masa będzie jasna i puszysta. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty a najlepiej zrobić to następnego dnia po upieczeniu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koperty naleśnikowe a'la pizza 22007

przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.  Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki(...)pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej do smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z Prince Polo 240

Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo.  *foremka 23*28 cm Składniki(...)czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić.  Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 224

powstrzymać. Ja osobiście lubię takie bułeczki maczać w sosie czosnkowym, ale to już takie moje zboczenie, że prawie wszystko jadam z sosem czosnkowym.  Składniki na 10 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 50 g masła łyżeczka cukru łyżeczka soli na nadzienie: 300 g szpinaku mrożonego łyżka masła 2 ząbki czosnku(...)dodatkowo: 125 g mozzarelli 1 jajko Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Dodać jajko, masło, cukier i sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "słodkie moro" 303

Ciasto to miało być zwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery(...)masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody.  Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka z różanym oczkiem (bez jajek) 214

smaczne. Moja trzylatka zrobiła je praktycznie sama więc jeśli Wasze dzieci lubią pomagać Wam w kuchni to zaproście je do pieczenia właśnie takich ciasteczek. Wystarczy ukulać kulki z ciasta, zrobić paluszkiem dziurkę i napełnić ją marmoladą. Jest przy tym zdecydowanie mniej bałaganu niż przy wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek. Trwa to też krócej, po pół godzinie można już chrupać. Zaraz(...)gęstej konfitury szczypta soli Mąkę wymieszać z proszkiem po pieczenia i przesiać. Masło utrzeć z solą i cukrem pudrem. Kiedy masa będzie już puszysta dodać mąkę i miksować. Kiedy ciasto będzie miało już postać grudek wyłączyć mikser i wymieszać ciasto ręką. Ręce oprószyć mąką i formować kulki wielkości trochę mniejszej niż orzech włoski i układać je na blaszce wyścielonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki z kuskusu z rodzynkami i bananem 222

wymieszać z solą, cukrem i rodzynkami. Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy kasza wchłonie wodę i przestygnie wbić jajka, dodać serek i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być dość gęste, żeby nie rozpadało się podczas przewracania. Banana pokroić na plasterki i delikatnie wmieszać do ciasta. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 206

dodatkowo polane masełkiem skuszą nie jednego. Nawet sięgnął po nie mój syn, a za szpinakiem nie przepada. I co o dziwo poprosił o dokładkę. Naprawdę są pyszne, polecam. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli farsz: 400 g szpinaku 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku masło gałka muszkatołowa mielona sól, pieprz Wykonanie: Szpinak podsmażyć na masełku(...)czosnek, chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce, dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz, następnie zlepiając formując pierożki.  Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty.  Podawać polane masełkiem

magiczna kuchnia Kasi
Biszkoptowy torcik z serem ricotta i galaretką z owocami . 247

dzisiejszych Urodzin bloga chciałam Was zaprosić na torcik biszkoptowy z sernikiem na zimno , galaretką z owocami i kremem śmietankowym .Do galaretki dodałam syropu z malin firmy Ogródek Dziadunia Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzyków :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Chartre(...)Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodać ciepłą wodę i  mąkę z proszkiem .Wszystko delikatnie wymieszać łyżką . Tortownicę wysmarować margaryną , tylko spód , wyłożyć ciasto .Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ja formę miałam w kształcie serca ale jeśli takiej nie macie może być tortownica o średnicy 26 cm  . 700 ml przegotowanej wody

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 268

ryżową, skrobię ziemniaczaną, siemię lniane zmielone, siemię w ziarnach lub nasiona chia, cukier oraz sól. Dodajemy letnią wodę oraz olej i mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolitą, lepiącą masę. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie mieszamy łyżką, aby odgazować ciasto. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie smarujemy wierzch(...)papieru olejem za pomocą pędzelka. Wkładamy ciasto. Mokrą dłonią wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C na 30 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne. Post Chleb bezglutenowy z siemieniem

Poezja smaku
Naleśniki z jabłkami z sosem waniliowo karmelowym 221

musi być znak, że muszę je zrobić pomyślałam. Oczywiście pozmieniałam trochę po swojemu ale inspiracje były zacne :) Oto mój przepis  ( trochę na oko ale mnw tak jak poniżej ): CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka  2 jajka 1 łyżka cukru 25 g roztopionego masła 2-3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą(...)ciasto nie miało grudek. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 min i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Mi pierwsze dwie sztuki nie wyszły i już miałam się poddać ale udało się :)  NADZIENIE: 6 twardych jabłek  1 łyżka masła 1 laska wanilii 4 - 6 cl likieru karmelowego  szczypta cukru Jabłka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w grubą

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania