ciasto - 164325 przepisów (strona:5069/10955)

Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 204

spożywających punč jeszcze przed 10-tą rano. Jest naprawdę wesoło … :) Koniecznie spróbujcie również Trdelník ! Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane(...)francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego mazurka.  Gdy już opuścicie rejon starego miasta, warto

Garniec Magalie
Anyżowe kruche ciasteczka 215

Robienie ciasteczek to fajna zabawa,bo z ciasta można wyczarować różne kształty i wzorki. Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach.  250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 2 łyżeczki mielonego anyżu 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę , wymieszać(...)Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość  50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej

Kolorowa kuchnia Elki
Kostka piernikowa -stary rodzinny przepis 306

niej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek(...)mleka 4 łyżki kakao 60 dag cukru 50g spirytusu dodatkowo : 2 duże opakowania wiórek kokosowych HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia-pieczemy w 170 stopniach 30-40 min. Po wystudzeniu pokroić na kostki i ugotować polewę.Do rondelka dajemy wszystkie składniki polewy i zagotowujemy.Maczamy w jeszcze

Swojskie jedzonko
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 249

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać

SzczyptaSmaQ
Mięciutkie Nadziewane Pierniczki W Czekoladzie Z Instrukcją 191

czekolady lub mlecznej 100 gr śmietanki 30 % 1. Wszystkie składniki oprócz sody i śmietany, przekładamy do miski (masło siekamy). sodę mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto. 2. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez 1-2 h ( u mnie całą noc ) 3. Ciasto dzielimy sobie na pół i wałkujemy na grubość około 3 - 4 mm. Wycinamy szklanką

Gotowanie...to proste !
keks herbaciany 193

Uwielbiam keksy, zwłaszcza te wilgotne z dużą ilością bakalii. W tym było ich więcej niż ciasta, dlatego wyjątkowo nam smakował. Dość wyraźnie czuć w nim było herbatę i rum, którego moim zdaniem w keksie nie może zabraknąć. Owinięty wilgotną ściereczką może stać nawet kilka dni.  Do upieczenia tego keksa użyłam bakalii firmy Helio Składniki na keksówkę(...)foremki wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do suchego patyczka około godziny.  Po wystudzeniu nasączyć resztą herbaty wymieszaną z rumem. Jeśli chcemy przechowywać ciasto dłużej można nasączyć ściereczkę rumem i owinąć nią ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Małpi chlebek z cynamonem i sezamem. 187

Lekko podgrzej mleko. Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj  mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie jednolite,Nakryj miskę ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe porcje

Gotuj Sam!
Czosnek niedźwiedzi. Sos niedźwiedzi z kopytkami. 198

przeciśnij przez praskę  wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie. Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek. Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni(...)dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.  Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia. Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.  Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku

Gotuj Sam!
Rurki z kremem truskawkowym 225

Pierwszy raz upiekłam takie rurki.  Mając ciasto francuskie piecze się takie rurki bardzo szybko. Krem też jest eksperymentalny. Rurki były smaczne, jednak krem jak dla mnie zbyt mało truskawkowy - czuło się zaledwie truskawkową nutę. Wymaga dopracowania :) Rurki z kremem truskawkowym Płat ciasta francuskiego 1 szklanka musu z truskawek 250 g serka mascarpone 50 g masła cukier puder truskawki(...)dekoracji Coasto francuskie pokrój na długie paski i nawń na foremki do rurek wysmarowane małem. Upiecz wg wskazań na opakowaniu ciasta. Serek maskarpomne zmiksuj z 5 dag miekkiego masła. Do kremu dodawaj nie przerywając mieszania porcjami zmiksowane truskawki. Napełnij kremem rurki. Udekoruj truskawkami i oprósz cukrem pudrem

Gotuj Sam!
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 190

wypiec dobrego  chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis. W ostateczności będzie dla  MG, któremu nie przeszkadza  smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję przepis  który pochodzi z  everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki(...)stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć

Gotuj Sam!
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 199

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz(...)chwilę jeszcze poddusić. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki. Nakładać przygotowany farsz, starannie zlepić brzegi. Następnie ugotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Prosty przepis na pierniczki 211

Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy ciasto, to odstawiamy je na chwilę. Można zostawić je pod przykryciem(...)chłodnym miejscu. Ja wałkuję od razu. Nie ma na co czekać, pierniczki się same nie zjedzą. Ciasto wałkuję w miarę cieniutko, bo lubię pierniczki o grubości „opłatek wigilijny”. Wykrawam dowolne kształty, układam na blaszce do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 min. Studzę pierniczki na kratce. Nie bawię się w czekanie, aż zmiękną, bo koło słoja

ladykitchen
Pomarańczowe pierniczki 178

rozpuszczam masło z miodem. Studzę. Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, sodą i przyprawą korzenną do miski. Dodaję jajka, przestudzoną masę oraz skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wyrabiam gładkie, jednolite ciasto, które umieszczam w lodówce na minimum godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto i wykrawam z niego kształty. Jeśli rozwałkowaliście ciasto dość grubo pieczcie pierniki 11-12 minut, natomiast jeśli

Mango Papaja
Pierożki wigilijne w kruchym cieście z Podlasia 178

kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać. Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie(...)odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę. doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać tartą bułkę, wymieszać Z podanych składników zagnieść szybko ciasto siekając najpierw nożem . Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki. Nadziewać kapustą. formować pierożki i układać na blasze do pieczenia. piec ok 20 min w temp 180 st. Podawać z barszczykiem

Gotowanie jest łatwe
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 231

Mało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii(...)drobniej, razem z resztą przypraw dorzucamy. Laski cynamonu łamiemy wzdłuż, a później w poprzek. Dorzucamy. Wlewamy do słoja ekstrakt waniliowy lub dodajemy pastę – nie nada się żaden olejek do ciasta, chyba że chcecie mieć efekt rosołu z pływającymi na powierzchni okami.   Zamykamy szczelnie słój, zakręcamy, zabezpieczamy, wstrząsamy mocno i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce – nie do lodówki. Codziennie słojem

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania