ciasto - 163312 przepisów (strona:4625/10888)

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych 377

mnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków. Składniki: 100 g margaryny 200 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 150 ml kefiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka

Ala piecze i gotuje
Rafaello bez pieczenia 24184

lubi piec może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień , więc warto zrobić wieczorem żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia. Składniki: 3 szk mleka 3 łyżki kopiaste mąki pszennej 3 łyżki kopiaste mąki  ziemniaczanej 3 szt żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szk cukru 2 szk kokosu 250 g margaryny(...)krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną

Ala piecze i gotuje
Marchwiowe z lukrem królewskim 392

Może ktoś pomyśli,  jak to marchewka do ciasta? Ale gwarantuję że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne. Składniki: 4 szt jajka 1 szk cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 szk oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamon 1,5 łyżeczki przyprawy(...)wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pokrojone orzechy i wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marcepanowymi marchewkami.  Lukier królewski;przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru

Ala piecze i gotuje
Torcik cukiniowy 279

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju(...)puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować

Ala piecze i gotuje
Mikołaj 208

Zbliżają się  mikołajki. Proponuje Wam łatwe do zrobienia ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwo i szybko upiec a dekoracja też bardzo łatwa. Za to smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone. Składniki: 125 ml wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka(...)zimnej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodz

Ala piecze i gotuje
Mini tarty z orange curd 255

pomarańczy 2 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru Bita śmietana 200 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około

Ala piecze i gotuje
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 234

mleka 2 białka 100 g cukru 100 g kokosu   Przygotowanie: Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu(...)dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut. Beza kokosowa: białka ubić

Ala piecze i gotuje
Rolada z truskawkami 265

jest rolada z truskawkami. Pięknie się prezentuje i fantastycznie smakuje, jeśli przygotujesz ją na wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi. Co potrzebujemy ...  Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego  50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie(...)truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: truskawki  do ozdoby cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych

Mechanik w kuchni
Buchty troszkę zmienione 170

podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne piwne rożki 231

zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto: 3 szk. mąki pszennej 2/3 puszki  zimnego piwa 250 g zimnej margaryny 2-3 łyżki śmietany szczypta soli garść mąki do podsypania 1 żółtko do posmarowania Nadzienie: szynkowe(...)Oliwki •        Sól/pieprz Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.  Przygotować farsz: Wszystkie składniki farszu  zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku. Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, radełkiem wycinać kwadraty

Mia Cucina Sofieta
Truskawkowy las 239

Sezon truskawkowy w pełni, grzechem byłoby nie wykorzystać czerwoniutkich truskawek do jakiegoś pysznego ciasta lub deseru. Buszując po necie natknęłam się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus  z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem(...)kakao 60 g cukru pudru 100 g zimnej kasi/masla 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je i wykleić nim dno formy 11x35 cm, położyć papier i fasolę. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 268

oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość. Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną  margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy(...)ciastem. Pozostawiamy do wyrośniecia ok 20 min. Przed włożeniem do piekarnika muffinki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 25/30 minut

Mia Cucina Sofieta
Jajka z niespodzianką 189

pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 193

też wiedziałam. 3.    Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.    Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.    Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijajamy. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy mikserem na niskich obrotach.  Obie mąki przesiane z proszkiem  delikatnie doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Na koniec dodajemy roztopione masło, skórkę i sok z limonki, oraz 80 ml mleka kokosowego. Foremki silikonowe smarujemy margaryną i napełniamy

Mia Cucina Sofieta
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 227

Też tak macie? Duży przypływ energii, dobry nastrój i chęć do działania? Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych(...)się powtrzymać od niepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze nie przekwitła, a jeśli już dobrze znacie zapraszamy Was do inspiracji :) Składniki: -na ciasto pierogowe (ok. 60 sztuk pierogów wycinanych szklanką po Nutelli) : 3 szklanki mąki żytniej,   1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C),  2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju

Symfonia Smaków

Proponowane wyszukiwania