ciasto - 163312 przepisów (strona:4621/10888)

1431. Cyganka 204

książki [ i nie tylko tej] wypróbowałam nowych przepisów..a to zasługa Peli  i jej akcji  Z książką w kuchni .. Zdarza się Wam nie dodać jakiegoś składnika do ciasta? ..Mi rzadko kiedy..ale w tym przypadku "udało "mi się zapomnieć o jednym składniku..dopiero teraz szykując wpis uświadomiłam sobie, że do ciasta nie dodałam serka waniliowego..ale jak widać(...)Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy  [ ja wyłożyłam foremkę papierem Saga ] i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 50 minut. Gotową babkę można posypać przez sitko

Moje domowe kucharzenie
1468.Tarta gruszkowo-jabłkowa z bezą 215

wanilii 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków z migdałów Margarynę pokroić w  kostkę, zagnieść z resztą składników. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.Przykryć folią i posypać np.fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Gruszki obrać(...)stopni. Białka ubić na wysokich obrotach do sztywności. Dodawać po łyżce cukru co minutę. Dodać  mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać część płatków migdałowych. Na ciasto wyłożyć gruszki i przykryć ubitymi białkami. Posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 20 minut

Moje domowe kucharzenie
1505.Tarta biszkoptowa z jabłkami 237

Pyszna tarta...i prosta do zrobienia...robiłam ją kilka dni temu..w sumie ciasto można zrobić [ upiec ]  w blaszce lub tortownicy..ale ja akurat dostałam foremkę do tarty i od razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki

Moje domowe kucharzenie
1524. Grzebyki z frużeliną malinową 187

Parę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam  frużelinę malinową  ..a do grzebyków  herbatka z  syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać pyszną(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 269

Jakić czas temu na blogu Co na obiad wynalazłam przepis na piernik z automatu...szczerze mówiąc żadnego ciasta w automacie oprócz drożdżowego jeszcze nie piekłam..więc nadeszła pora, aby wypróbować ten przepis..Ciasto nie wymaga żadnych dodatkowych czynności...wystarczy składniki umieścić w pojemniku automatu, ustawić odpowiedni program...i gotowe... 3 jaja 250 ml mleka 30 g masła/ margaryny(...)włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby d opiec w programie “pieczenie”. (Pieczenie w piekarniku -180 stopni,1 godzina

Moje domowe kucharzenie
Piegusek na białkach 231

związku z tym nie mam żadnych oryginalnych zdjęć , które są na blogu..a także przepadło sporo zdjęć, których jeszcze nie zdążyłam opublikować..I tak np. w  przypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez  Piernikową(...)/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem.  A oto pieguski dziewczyn, które też piekły

Moje domowe kucharzenie
Basbusa! 230

Przepis na słodkie ciasto arabskie odnalazłam w sieci, zainspirował mnie konkretnie ten:  http://www.wielkiezarcie.com/recipe2000.html . Nic prostszego i przyjemniejszego na leniwe popołudnie :) Składniki: 1 opakowanie kaszy manny 1 łyżeczka cynamonu 10dag wiórków kokosowych 0,5 kostki masła 1 szklankę mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru Lukier: 0,5 szklanki(...)cukru pudru, woda, cytryna Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce, kroimy na kwadraty i wsadzamy do piekarnika o temperaturze ok. 180C na 40minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia, a później dekorujemy lukrem. Ciasto robi się błyskawicznie, jest cudowanie słodkie i niepowtarzalne :) Dodaję do akcji

Emcia Pichci
Murzynek z wiórkami 181

waniliowym na sztywną pianę. Przestudzoną masę dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie wszystko łączymy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C przez 50 minut (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu i wystudzeniu ciasta polewamy go polewą i posypujemy wiórkami. Odstawiamy ciasto do zastygnięcia

Emcia Pichci
Tarta z brzoskiwniami 173

Przepis: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie tworzymy zagłębienie i dodajemy do niego żółtka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę oraz cukier. Z tych składników zagniatamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut. W tym czasie myjemy brzoskwinie, wyjmujemy z nich pestki i kroimy na cienkie(...)plasterki. Ciasto wyjęte z lodówki wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do pieczenia tarty (wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą) o średnicy ok. 28 cm. Następnie robimy w nim dziurki za pomocą widelca i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy galaretkę 1 szklance

Emcia Pichci
Tarteletki morelowe z budyniem 206

Tarteletki  morelowe z budyniem  Coś słodko-kwaśnego na leniwe sobotnie popołudnie :) Składniki na ciasto kruche do tarteletek (około 6-7 szt): - 2 szklanki mąki (+ 1 szklanka do podsypywania przy wałkowaniu) - pół szklanki cukru - 1 jajko - pół kostki margaryny (100 g)  Przygotowanie Składniki zagniatamy, formujemy w kulę. Owijamy ją folią aluminiową i wstawiamy na pół godzimy do zamrażarki(...)Wałkujemy do grubości 0,5 cm i wykładamy wcześniej natłuczone i obsypane mąką foremki.  Nakłuwamy widelcem, przykrywamy foremkę z ciastem kawałkiem foli aluminiowej i wsypujemy ryz by zapobiec obsunięciu się boków podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach, zdejmujemy folię z ryżem i pieczemy kolejne 5-10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Składniki

Słodka sielanka
Cake Pops 175

linki z efektami Waszej pracy !! CAKE POPS               Składniki na około 35 sztuk ·         około 450 g ciasta (ja użyłam Brownie upieczonego w blaszce 24X24) ·         patyczki do cake pops (dostępne są np. na stronie http://wypiekarnia.pl(...)składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło. Przygotowujemy sobie miejsce z zamrażarce. Wystudzone ciasto drobno kruszymy. Dzielimy na dwie części. Pierwszą część   dokładnie mieszamy   z mascarpone, aromatem rumowym i kieliszkiem rumu. Tworzymy dużą kulę. Drugą część łączymy z dżemem, rumem, aromatem wiśniowym. Zawijamy

Mania Gotowania
Red Velvet Cupcakes 192

Dziś propozycja na walentynki J Absolutnie wspaniałe, mięciutkie i aksamitne cupcakes. Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam. Wymagają niewiele pracy a efekt jest zniewalający. Przepis na ciasto RED VELVET przewija się systematycznie na innych blogach. Moją uwagę przykuły jego modyfikacje na http://www.mojewypieki.com/ , jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam(...)Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam fioletu i wyszedł równie fajnie. Na walentynki jednak polecam kolor czerwony J   Red Velvet Cupcakes

Mania Gotowania
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 239

murzynek dostałam od szwagierki, która robi go bardzo często i zawsze wychodzi przepyszny i mięciutki. Leżał jakiś czas w moich zbiorach, ponieważ bardzo rzadko piekę takie tradycyjne ciasta. Kiedy mam do wyboru prosta babkę albo   jakiś   wymyślny   tort,   to raczej wybiorę to drugie ponieważ wole poeksperymentować. Mój M. jest natomiast fanem prostych ciast, szczególnie babek(...)ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie   wyjmujemy z formy i wycinamy nożem kształt serca. Dekorujemy ganache oraz posypujemy kolorowymi posypkami. Smacznego

Mania Gotowania
Tort Szwarcwaldzki 199

innego mogłabym sobie podarować na urodziny, jak nie właśnie Tort Szwarcwaldzki :) Jest to klasyczny tort, pochodzenia niemieckiego, chyba jeden z najbardziej popularnych na całym świecie. Z delikatnym, puszystym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami. Jak dla mnie jeden z najlepszych tortów. Pyszny, nie za ciężki, nie za słodki, prosty w przygotowaniu, po prostu idealny. Tort Szwarcwaldzki(...)pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy.   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Odstawić na bok aby przestygła i lekko stężała. Najlepiej co jakiś czas zamieszać żelatynę aby nie powstały

Mania Gotowania
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 245

się oprzeć. Wypieki marchewkowe, są pyszne i zarazem zdrowe. Idealne kiedy jesteśmy na diecie i mamy ochotę na coś słodkiego. Jako bazy do babeczek użyłam przepisu na zamieszczone niedawno ciasto marchewkowe. Zmieniłam nieco proporcję i nadziałam je serem. Wyszły rewelacyjne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały(...)mieszamy łyżką lub miksujemy. Przygotowujemy masę serową. Żółtko ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy ser, budyń i aromat. Miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki wypełniamy ciastem do ½ wysokości. Nakładamy kopiastą łyżkę nadzienia serowego i przykrywamy ser ciastem muffinkowym. Porcja starcza na około 10-11 babeczek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni   przez 30 minut, do suchego

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania