oryginale jest to przepis ze śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast aromatu waniliowego dodałam śmietankowy. Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam. Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki cukru Ponadto na ciasto: 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki cukru(...)chwili mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni
Państwo Wojtczuk gotująświeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami. Jeśli drożdżowe to tak jak dla mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta(...)minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: zagniatamy razem wszystkie składniki, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy pokrojonymi na kawałki śliwkami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok 40-50 minut. Smacznego
Ciastkozercysię wykwintnym deserem. W czasie kiedy lato zderza się z nieuchronnie nadchodzącą jesienią, gdy obok pięknych, kolorowych śliwek i dojrzałych brzoskwini nie można przejść obojętnie, nie sposób jest nie skusić się na taką wspaniałą słodkość. W szczególności, że w przypadku tego ciasta można sobie pozwolić na małą pobłażliwość, gdyż nie zwiera ono ani grama białego cukru. Crumble z owocami sezonowymi(...)piekarnika na ok. 30 minut. 11 Po wyjęciu z piekarnika odstawiam na 10 minut aż ciasto trochę przestygnie. 12 Smacznego! Wskazówki Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło z wegańskimi lodami lub śmietanką kokosową. Artykuł Wegańskie owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellsKruche ciasto, pianka oraz soczyste śliwki to propozycja na deser, którym zajadać się będą wszyscy. Zapraszam. Artykuł Tarta ze śliwkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąbazie suszonej papryki. Tym razem prezentujemy przepis na paprykarz z ziemniakami, czyli ziemniaki w gęstym sosie z suszoną papryką. Miłośnikom węgierskiej kuchni polecamy również przepisy na suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym czy palacsinty z makiem i wiśniami . Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku . Składniki (4-5 porcji
Roślinożerni urlopowiczebeza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru
Kulinarne przygody Gatitykokosowym. 2/3 szklanki płatków owsianych zmielić w młynku do kawy (nie za drobno), wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, wymieszać. Czekoladę i orzechy posiekać, śliwki pokroić, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno być lekko klejące, ale gęste. Blachę wyłozyć papierem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej to robić zwilżonymi dłońmi), spłaszczać i układać na blasze
Obiad gotowyucierać Wlać olej cienką strużką- ucierać Dodać śmietanę, ostatecznie dokładnie utrzeć i przełożyć masę do wysmarowanej foremki, ja podzieliłam na pół i na pierwszą część położyłam wypestkowane śliwki, przykryłam drugą częścią ciasta- wyrównałam Piekłam w okrągłej foremce ( 24cm.) z kominem w środku, przez ok 50 min. w temp
Proste PotrawyOstatnio miałam straszną ochotę na coś słodkiego. W lodówce miałam pozostałe po serniczku dyniowym surowe schłodzone ciasto kakaowe, które użyłam do szybkiego deseru. Lubicie owoce pod
Ana Mari's worldOstatnio miałam straszną ochotę na coś słodkiego. W lodówce miałam pozostałe po serniczku dyniowym surowe schłodzone ciasto kakaowe, które użyłam do szybkiego deseru. Lubicie owoce pod
Ana Mari's worldZapachniało jesienią. Nie tylko za sprawą ciast i dań ze śliwkami, jabłkami czy też cynamonem. W powietrzu unosi się już swoisty, dymny aromat, który od zawsze kojarzy mi się z tą porą roku. Kurczak w nieco innym wydaniu, bo z owocami. Sezonowe śliwki okazały się być bardzo dobrym dodatkiem do tego mięsa. Jeśli znudził Wam się kurczak w tradycyjnym wydaniu
My simple kitchen/2016/10/babka-dyniowa.html Piernik dyniowy - prosty, bez ucierania http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem https://frosch.blogspot.com/2015/11/drozdzowe-rogaliki-dyniowe-z-pigwa.html Sernik dyniowo - czekoladowy zebra https://frosch.blogspot.com/2016/10/sernik-dyniowo-czekoladowy-zebra.html Dyniowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki
Cztery Fajerymieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz
Marcepanowa kuchnia