była dość gorąca. 2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Zagniatamy około 5 min. 3. Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć
Gotowanie...to proste !zazwyczaj wtedy, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego lub gdy nie ma upieczonego ciasta. Ostatnio potrzebowałam wykreować coś na bardzo szybko, więc bez wahania sięgnęłam po torebkę galaretki. Ale, żeby dodać coś od siebie, postanowiłam urozmaicić jej smak, a w zasadzie, wzmocnić Truskawki zatopione w galaretce moczyłam w różowym winie, które również użyłam do przyrządzenia galaretki. Polecam! Składniki
Raj dla Podniebieniaprzygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi
Cooking MonsterBardzo sycące. Do ciasta nie dodajemy cukru, więc możemy z powodzeniem podać je na słodko, jak i z jajkiem i warzywami, czyniąc śniadanie pożywnym i smacznym. Ja podałam z jogurtem naturalnym i truskawkami. Owsiane placuszki Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Porcje 10 Składniki 200 g mąka owsiana 100 g płatki owsiane 2 łyżeczka proszek do pieczenia 200 ml maślanka
Kucharzycanagrzanym piekarniku do 210st. C przez ok. 8 -10 min. (czas pieczenia zależy od piekarnia, ciasto powinno być podpieczone z wierzchu i po bokach). Po upieczeniu przykładamy talerzyk do kokilki i odwracamy do góry dnem. Usuwamy papier. Oprószamy cukrem pudrem, Podajemy ma ciepło z truskawkami lub lodami
Domowy Smak JedzeniaWśród sosów owocowych zajmuje u mnie miejsce w czołówce, po malinowym i truskawkowym. Ze względu na swój „urok” uznałam, ze zasługuje na osobny wpis. Morele zachwycają swoim smakiem i barwą, oprócz tego posiadają bardzo wiele walorów zdrowotnych . Możemy je wykorzystać do ciast, deserów, knedli… i nie tylko. Sos morelowy będzie świetnym uzupełnieniem do… – może zajmijmy się najpierw jednak sosem
mojewypiekiinietylkoDodatkowo: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych dojrzałe truskawki W misce mieszamy twarożek, jogurt i wiórki i rozgniatamy widelcem. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować
Chocolate Muffin Blogczego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej :) Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pavlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem :) 'biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską' Składniki: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej
CookYourselfśmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną
Przepisy i porady kulinarnezalewamy to wszystko ciepłą wodą. Lekko mieszamy, a następnie wbijamy jajko - ugniatamy. Przygotowujemy farsz. Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek. Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około
Słodkie Przyjemnościłyżka cukru 1/2 szkl. śmietany 150 g margaryny Cukier brązowy Jajko (białko) Dżem ŁOWICZ truskawkowy Przygotowanie: Drożdże wymieszać dokładnie ze śmietaną i łyżką cukru. Na stolnicy rozetrzeć mąkę z margaryną. Dodać drożdże i uformować kulę. Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć ciasto i czekać aż ciasto wypłynie na wierzch. Gdy ciasto wyjdzie ponad poziom wody, wyjąć i podzielić
CzarnawisienkaTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
zdrowo i aktywnieTarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle
Zdrowie i pysznie na talerzuwyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie, jak bym sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej(...)cukier do zasypania rabarbaru opcjonalnie konfitura truskawkowa Do dzieła: Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10 minut przykrywając ściereczką. W między czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, słodzik, sól i jajka. Na koniec dodajemy nasz drożdżowy rozczyn i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. (mikser 1/2 czasu
Spektrum Smakunajlepiej charakteryzuje moje ciasto czekoladowee. Aromatyczne, w środku wilgotne i puszyste. Kolejnym ważnym dla mnie aspektem jest fakt, że jest dziecinnie łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie mam góry naczyń do zmywania. Świetnie sprawdza się jako składowa deserów (przykład znajdziesz tu ) lub samodzielnie. Tym razem podałam je klasycznie z sosem truskawkowym i lodami. Goście byli(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (poza wodą umieść w misie miksera i na najniższych obrotach wymieszaj składniki). Dodaj wodę i kontynuuj mieszanie. Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką tortownicy. Jeśli masz formę o średnicy 32 cm użyj 2 porcji ciasta. Piecz w temperaturze 150 stopniach przez 60 minut. Smacznego
Wielki apetyt