jajka (rozmiar L) 5-6 łyżek mleka szczypta soli 60g borówek (mrożonych, z ogródka) ulubiona konfitura- klasycznie truskawkowa 150ml gęstej kremówki Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Wyciskamy sok z pomarańczy i wrzucamy do niego rodzynki. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i masło- do momentu aż powstanie coś przypominającego lekką kruszonkę. W drugiej misce widelcem mieszamy jajka(...)rodzynki i razem z szczyptą soli i borówkami dorzucamy do masy jajecznej (Jamie zamiast borówek użył kwaśnych wisienek). Łączymy suche i mokre składniki i mieszamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem
les mirabellesciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mocnego naparu herbaty Earl Grey, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam(...)szczypta soli. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Z miłości do słodkościdzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając cukier łyżka po łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli(...)czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbitsdajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut. Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika. Składniki nadzienie makowe(...)odsączyć za pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać
kruche babeczkicórkę z pracy też zajęłam się biscotti..i dobrze, że zrobiłam je z większej porcji..ja dodatkowo oprócz migdałów dałam jeszcze różne orzechy i morele suszone oraz skórkę z pomarańczy.. polecam..i dziękuję z przepis i wspólne pieczenie. 150 g mąki pszennej 70 g białego cukru 1 jajko 100 g migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
Moje domowe kucharzeniełyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości(...)temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć je tak aby powstały dwa blaty. Z resztek uformować uszy. Krok 3 KREMY Pierwszy: Pomarańcze wyparzyć w gorącej wodzie i dokładnie wyszorować. Skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć lub pokroić w małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni lub w szerokim rondlu
CoolinarniePLodlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość(...)formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka otarta z 1 pomarańczyPrzygotowanie:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, a następnie powoli dodawać cukier, nadal ubijając. Później wrzucać kolejno żółtka, nie wyłączając miksera
Food SquareOstatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki(...)kromek chleba 5 gramów parmezanu 1 białko 1 łyżeczka oliwy z oliwek sok z połowy pomarańczy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz ziołowy Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (nie tniemy nożem, bo nam witaminy uciekną) Sok z pomarańczy wyciskamy do miseczki przez dłoń. Dzięki temu ewetualne pestki zostaną na dłoni, a nie w sałatce:) Dodajemy oliwę, szczypte soli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combułki zmielić na pulpę np. blenderem lub w malakserze. 3. Doprawić do smaku solą i czubrycą. 4. Na patelni rozgrzać tłuszcz. 5. Mokrymi rękoma formować płaskie kotlety - wziąć garść ciasta, uformować w dysk, a następnie kilka razy (ok. 8) przerzucać zdecydowanymi ruchami kotlety z dłoni na dłoń (na płasko). Kotlety ładnie się rozpłaszczą i będą na tyle zbite(...)wychodzi 7 kotletów. W trakcie formowania płukałam ręce dwukrotnie, bo masa przykleja się do dłoni. Proponuję podać z surówką z marchwi , którą warto wykonać wcześniej. Składniki: 3 marchewki pół pomarańczy garść rodzynek wrzątek oliwa extra virgine Rodzynki zalać wrzątkiem. Pomarańczę polać wrzątkiem i wyszorować skórkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Polać oliwą (ilość zależna od upodobań
Weekendy w domu i ogrodziemąki szczypta soli 1 cukier wanilinowy 1 skórka starta z cytryny i sok bakalie co kto lubi i dowolna ilość oczywiście nie do przesady, ja polecam: migdały, skórkę pomarańczy, orzechy włoskie, morele suszone, śliwki,... Mleko podgrzewany( nie gotujemy), do miski wrzucamy drożdże zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem zostawiamy je na 10 min żeby sobie popracowały(...)200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min. Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły Młynektrzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki (miękkie wnętrze wyrzucić) i włożyć do garnka . Zalać odrobiną wody i podgotować(...)późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy
Smaczne Zdrowewigilijnego dorsza! Tak tak... krem zrobiłam całkiem przypadkiem bo wyznaję zasadę, że u mnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym(...)masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat, ryb czy innych mięs. Istnieje duża dowolność do do przygotowywania tego musu. W zależności czy wolimy słodsze
JedzeniomaniaWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotna