Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję(...)przed wsypaniem cukru, żeby woda odparowała. Posiadacze specjalnej maszynki do robienia przecierów będą miały ułatwione zadanie, inni natomiast mogą wspomóc się sitem lub kawałkiem gazy do wyciśnięcia soku z owoców. Tak się stało, że z krótkiego wyjazdu w rodzinne strony wróciłam z zapasem porzeczek i nie zawahałam się przerobić je na kilka słoików pysznej galaretki. Nie byłabym sobą, gdybym
Obiad gotowyRabarbar! W końcu się pojawił na osiedlowych straganach :) Uwielbiam te chwile, gdy ulubione owoce i warzywa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co roku, gdy pierwsze łodygi rabarbaru wpadną w moje ręcę, przyrządzam jakieś dobre ciasto. Tym razem na szybko, upiekłam tartę rustykalną z kremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki
Mienta blogpieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego
Moja Mama Gotujejajkiem - na tym etapie można go nazwać omletem podobnym do tego tutaj. Potem dosypałam mąki orkiszowej i powstało ciasto jak na placuszki. Chciałam jednak spełnić mój pierwotny zamysł i usmażyłam jednego dużego naleśnika :) Podałam tradycyjnie z jogurtem naturalnym i owocami :) Składniki : 4 łyżki twarożku 2 łyżeczki mąki orkiszowej lub innej 1 jajko 1 łyżeczka ciemnego kakao Składniki zmiksować. Wylać(...)rozgrzaną patelnię połowę ciasta i zmniejszyć ogień. Smażyć, aż wierzch będzie suchy. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kilka minut. Podawać z jogurtem naturalnym, malinami i jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin Bloggarnka, zasypujemy cukrem, dodajmy sok z jednej pomarańczy, startą skórkę z dwóch pomarańczy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy
Kulinarne przygody Gatityzatem zgadzam się z pierwszym zdaniem - szczególnie pod względem kulinarnym. Dziś zatem przepis jesienny, bo z wykorzystaniem śliwek. Wysoki sezon na te owoce trwa! Korzystajmy zatem! Przy okazji galette, którego podstawą jest dobrej jakości kruche ciasto - zdradzę Wam mój sprawdzony przepis na nie. Trochę trwało, zanim dopracowałam je do perfekcji. Jeśli do tego będziecie postępować według moich wskazówek - będzie
Garniec MagalieNiezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak piórko i cudownie puchate. Na jednym ciastu na pewno się nie skończy! Składniki na 6 sztuk: 2 jajka L 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru/ksylitolu owoce: borówki/maliny Wykonanie: ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Powinny potroić objętość(...)mąkę przy pomocy szpatułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto w 6-ciu porcjach, licząc po czubatej łyżce ciasta na porcję. Rozsmarować łyżką na okręgi o średnicy około 10 cm piec 8-10 minut w 180`C, nie za długo, by nie wysuszyć biszkoptu. Ciasto nie powinno się zrumienić jeszcze gorące delikatnie zdjąć z blachy pomagając sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie; Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Następnie wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny i skórkę a także cukier. Dusić kilka minut. owoce mają być szkliste, jednak w całości. Ze składników na spód wyrobić ciasto. Tortownice wyłożyć papierem, a następnie wylepić dno i boki ciastem. (boki na wysokość około 6 cm.) Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.galaretki truskawkowe Borówki amerykańskie Truskawki 1 szklanka wody Wykonanie: Płatki rozkruszamy (można użyć tłuczka do ciasta), dodajemy masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy do szklanek ( mnie wyszły 4 ) i lekko ubijamy. Umieszczamy na kilka minut w lodówce ( aby masło stwardniało ). Przygotowujemy owoce. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i gdy lekko przestygnie dodajemy serek homogenizowany i mieszamy
Smaki Ewyjajka 200 g kwaśnej śmietany 2 duże rozgniecione widelcem bardzo dojrzałe banany 120 g masła, stopionego ok. 250 g świeżych truskawek, umytych, odszypulkowanych i przepołowionych na pół 1 niewielki owoc mango, obrany i pokrojony w grubą kostkę (dałam pół) Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Banany obrać(...)masło. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do dużej kwadratowej tortownicy lub średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm), na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180 o C do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem pudrem
Czerwień i błękitnaleśników! Smak tego cudownego ciasta. Delikatne, miękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej treściwe ciasto), z różnymi dodatkami. Na słodko, proszę bardzo, sezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane(...)czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne i efektowne przekąski. Dodanie do ciasta wody gazowanej spowoduje, że będą jakby bardziej puszyste. Moja Mama dolewa do ciasta łyżkę-dwie, w zależności od ilości ciasta oleju rzepakowego, podobno
Zasmakuj KuchniW weekend zawsze jest chęć na coś słodkiego, nie zawsze jednak mamy czas by coś przygotować, czasem też się po prostu nie chce :) Aby temu zaradzić
Z Majeczką w kuchniszklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z dwóch średnich pomarańczy. Ważne! Owoce przed tarciem dokładnie myjemy. Uważamy, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części pomarańczy. Do miski ze stratą skórką dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy całość(...)znów miksujemy. Następnie wbijamy jajka, miksujemy. Na koniec dodajemy sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z keksówki i oprószamy cukrem pudrem. Ciasto
Słodkie okruszkiwidoczek z Erice. Wszystkie uliczki w Erice są takie wąskie i malownicze- tylko niektóre trochę bardziej zatłoczone. Gablotka z marcepanowym szczęściem. I więcej marcepanu. Na górnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał(...)bułki codziennie. Następnie migdały i pistacje, które rosną lokalnie i dodawane są do większości sycylijskich słodyczy. Są owoce marcepanowe, jest marcepanowy tort casatta i marcepanowe ciasteczka pasta di mandorla. Bez marcepanu są cannoli- smażone rurki z nadzieniem z ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba
les mirabellesPavlova z bitą śmietaną i owocami to już moja ostatnia propozycja serii przygotowanej z wykorzystaniem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Ale musicie przyznać, że
Pogotujmy.plserowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki
Qchnia po prostuciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto bardzo(...)ładnie się rozlewa na patelni formując okrągłe placuszki. Gotowe placuszki dekorujemy jogurtem i owocami
Kulinarne przygody GatityNic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak napoje na bazie świeżych owoców. Sok ananasowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Ponadto ananasy zawierają enzym bromelainę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata