ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:666/1704)

Drożdżówka z gruszkami i śliwkami. 151

wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.      Gruszki obieramy, kroimy w kostkę 1x1 cm przekładamy do rondelka i smażymy, aż puszczony z owoców sok niemal całkowicie odparuje, studzimy (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić(...)łyżeczkami cukru). Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, a następnie każdą połówkę dzielimy na dwie części.       Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na placek o wymiarach 24x24 cm. Na cieście rozkładamy nadzienie pozostawiając około 3 cm krawędź bez nadzienia. ciasto zwijamy zaczynając od strony z nadzieniem kończąc

Rozpustne gotowanie
Blok z białej czekolady z orzechami – najlepszy przepis! 92

Blok z białej czekolady z orzechami to ulubione ciasto mojego męża. Jest to banalnie proste ciasto bez pieczenia, gdzie głównym składnikiem jest mleko w proszku. Jest to świetny deser dla osób, które nie przepadają za standardową czekoladą z zawartością kakao. Jego największą zaletą są dodatki, które można zamiennie stosować, dzięki czemu ciasto za każdym razem będzie smakować inaczej. Moimi ulubionymi(...)przygotowania wszystkich dodatków. Możemy zrobić blok z niewielką ich ilością, bądź zrobić wersję „na bogato”, gdzie dodatki będą przeważającą częścią ciasta, na początku mieszamy w misce rozdrobnione na mniejsze kawałki herbatniki, pocięte suszone owoce, niewielkie kawałki czekolady, rozdrobnione orzechy i migdały. Ja do porcji ze zdjęcia dodałam 200 gram twardych herbatników, 100 gram migdałów oraz 100 gram

To Musisz Wiedzieć
Knedle z truskawkami 114

Zatęskniłam za latem i zrobiłam knedle z truskawkami. Pychotka :) Najlepsze knedle w mojej rodzinie zawsze robiła i nadal robi moja mama i chyba nigdy jej w

kuchnia doski
Biszkopt z kremową masą i borówkami 50

delikatnie szpatułką. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  (smarujemy olejem i oprószamy mąką wyłącznie dno formy), pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Upieczony, rumiany biszkopt zostawiamy 5 minut w piekarniku,  po czym wyciągamy na blat do zupełnego przestudzenia. Z wystudzonego biszkopta ścinamy cieniutką wierzchnią skórkę,  by masa lepiej przylgnęła do powierzchni ciasta. (przyznaję, że tego(...)wykładamy owoce, delikatnie zanurzając je w kremie.  Wkładamy ciasto do lodówki i przygotowujemy  bitą śmietankę do wyłożenia na brzegi ciasta. Wystarczy ubić na sztywno 1/2 szklanki schłodzonej kremówki  z łyżką cukru pudru ( można dodać łyżeczkę śmietan - fixu). Ubitą śmietanką ozdabiamy brzegi ciasta - ja wyłożyłam chaotyczne spiralki, można oczywiście według uznania i posiadanego sprzętu wykończeniowego - zrobić kleksy

Kronika Piekarnika
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem pod kruszonką 98

  Prostota to jest coś zawsze się obroni i tak jest z tym ciastem. Nie ma w nim niczego nadzwyczajnego kruche ciasto, kwaskowaty rabarbar, aksamitny budyń

Cynamonowe szczęście
Strucla drożdżowa z jabłkami 78

Strucla drożdżowa z jabłkami, którą można zrobić na deser o każdej porze rok. Pyszne ciasto z dużą ilością jabłek sprawdzi się na co dzień i od

Kuchcik gotuje
Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego! 83

wystarczy pieczywo i słoik ulubionej konfitury, ale można też pójść nieco dalej – pieczywo lekko opiekamy, po czym ciepłe tosty smarujemy niewielką ilością masła, na to nakładamy konfiturę i kilka owoców o lekko kontrastowym smaku, jak cytryna z maliną albo truskawka z porzeczkami. Słodkie konfitury bardzo pasują do ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa – jest ono zdrowe, ale nie wszystkim odpowiada jego(...)świeżymi owocami. Zamiast owoców można dodać pokrojone orzechy albo chrupkie muesli. Kwaśna konfitura świetnie się łączy z kremowym serkiem – pół naleśnika smarujemy owocowym przetworem, pół serkiem, następnie naleśnik zwijamy i kroimy na roladki. Jeszcze inna propozycja to naleśniki w roli słodkiego deseru – smarujemy go konfiturą i układamy cząstki świeżych owoców, rolujemy i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto

Moja smaczna kuchnia
Ciasto amerykańskie zwane salceson. 150

Dziś zapraszam Was na kakaowe ciasto z jabłkami. Znane pod nazwą salceson, lub placek amerykański. Ciasto bardzo smaczne, puszyste, lekko wilgotne i aromatyczne. Ciasto bardzo proste

Kuchnia z widokiem na ogród
Orzeźwiający koktajl i pulpeciki z warzywami – test urządzenia Botti Electronic Flavio 2 w 1 184

urządzenia – 500 W niska cena w stosunku do funkcjonalności dodatkowa funkcja Pulse ułatwiająca rozdrabnianie twardych produktów – wykorzystuję ją najczęściej, gdy potrzebuję posiekać orzechy do ciasta  lub zrobić shake z mrożonych owoców ładny designe – urządzenie Flavio 2 w 1 poza tym, że jest funkcjonalne bardzo ładnie prezentuje się w kuchni i zajmuje naprawdę niedużą ilość miejsca

Słodkie okruszki
Najprostsza szarlotka 120

Dziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy

Cynamonowe szczęście
Rolada szpinakowa z jagodami 134

Wiecie już doskonale, że ciasta szpinakowe są jednymi z moich ulubionych. W lodówce (tudzież zamrażarce) zawsze mam jego zapas, bo nigdy nie wiem, kiedy najdzie mnie

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z morelami i borówkami 59

Tartaletki  na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko “do ręki”. Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 114

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć

Tajemnice Smaku
Róże karnawałowe z ciasta faworkowego 78

Róże z ciasta faworkowego kojarzą się z karnawałem, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by je piec częściej i o dowolnej porze roku. Są bardzo

Przepisy Kulinarne
Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami 103

Przepis na lekką, rześką i chrupiącą wersję szarlotki Jabłka o tej porze roku są zdecydowanie najlepsze – odmiany polskie są aromatyczne, dojrzałe, miękkie, niemalże kremowe i bardzo

Eat me! Fit me!