Pamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami
Z Majeczką w kuchniChleb z mąki żytniej razowej na zakwasie bardzo prosty, zdrowy i pachnący.
Przepisy Kulinarnemoże być też roślinne np. ryżowe) 2 jajka 2 łyżeczki oleju lub roztopionego masła szczypta soli ulubione dodatki np. dżem jabłkowy, ser biały, ulubione owoce Uwaga ! Ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie patelni inaczej będą się kruszyć. Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę owsianą dodajemy mleko, jajka, sól i roztopione masło lub olej. Całość miksujemy mikserem
Słodka StrefaMamy weekend więc ciacho musi być. Zrobiłam przerwę z pieczeniu sernika z wiaderka ale na następny tydzień rodzinka już zamówiła znowu sernik. Tymczasem mam dziś pyszne
Ewa w kuchniPrzepis na to ciasto mam od Madziuni Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ostrym nożem naciąć równoległe nacięcia. Uważając żeby
Kuchnia PokoleńIdealne ciacho na niedzielę. Bo taki musi być obowiązkowo. Niedziela bez słodkości jest dniem straconym. Więc jeśli jeszcze nic nie macie upieczonego, do piekarników marsz! Składniki
Z Majeczką w kuchniNajlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami
Z Majeczką w kuchniW ponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady
Tradycyjna kuchnia Kasiroztopiła następnie,wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wmieszać masło o temperaturze pokojowej. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache i oblać nim zimne ciasto. Udekorować owocami
Ala piecze i gotujeCudowny, puszysty, jasny biszkopt z dodatkiem oleju. Ten biszkopt sprawdza się fantastycznie głównie latem, gdy pieczemy dużo ciast z owocami i galaretką. Jest cudowny do tortów. To bardzo uniwersalny i sprawdzony biszkopt. Gorąco polecam
AniaGotuje.pltrzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto jest już w foremkach. Możemy również dodać
Pani na deserJako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko pod
Z Majeczką w kuchnigłowy wyleciało. Tym samym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej
bistro mamaLekka modyfikacja ciasta nazywanego „pleśniak”. Zamiast dżemu użyłam świeżych borówek. Pominęłam również warstwę ciasta z kakao. Przepis na klasycznego pleśniaka możecie znaleźć tutaj: pleśniak
BullioSernik z musem z gruszek to pyszne połączenie i wspaniałe ciasto na deser. Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania i na pewno posmakuje osobom lubiącym gruszki
Kuchcik gotuje