miski przełożyć twaróg, wbić jajko i wsypać cukier. Za pomocą blendera składniki połączyć ze sobą. Wsypać mąkę i całość wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą i klejącą konsystencje. Do małej miseczki wsypać odrobinę mąki. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, które należy obtoczyć w mące. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu(...)stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło, np. z owocami, dżemem. Masa na syrniki i obtaczanie placków w mące Smażenie syrników
Ugotowaćlekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki. Wystudzony biszkopt posmarować kremem z owocami i zawinąć w roladę za pomocą ściereczki
Gotujemy i jemymoże służyć do przełożenia ciasta, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do pieczywa. Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 szklanka cukru 70g kakao *** Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki *** *** Śliwki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kakao *** *** Chwilę podsmażamy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści *** *** Całość
Blog z Apetytemoprócz tego jest też przepis na wilgotne ciasto z kiwi ( klik ) i torcik kiwi ( klik ). Polecam! *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na galaretkę: 6-7 owoców kiwi 2 opakowania galaretki kiwi na piankę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagruszek około 1 szklanka (zblendowane gruszki) - 3 owoce Persymony (kaki) Przygotowanie: Poniższe czynności wykonujemy dwa razy, pieczemy oddzielnie 2 biszkopty. Do miski wbijamy 5 jaj oraz dodajemy 5 bananów pokrojonych na kawałki. Miksujemy na najwyższych obrotach około 10 minut. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mąki jaglanej , miksujemy około 3 minut. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy
Szkrab Je Samumieszczamy w lodówce do schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę krówkową. Miksujemy do połączenia sie składników. Na przestudzone tartaletki wykładamy masę toffi. Całość ozdabiamy owocami. Delektujemy się wspaniałym smakiem tego deseru. Smacznego! Nasze nowe
Raj dla Podniebieniałyżki i formowania racuchów) układaj na patelni ciasto w dość sporych odstępach – placuszki jeszcze urosną. Smaż racuchy z obu stron na średnim ogniu aż te się zezłocą. Zdejmij racuchy z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Usmażone racuchy posyp cukrem pudrem. Możesz podawać je z owocami, dżemem lub innymi słodkimi dodatkami. SMACZNEGO Artykuł
nietylkopasta.plświetnie sprawdzi się przy przekładaniu dużych blatów ciasta. 5. Masa malinowa zaskoczyła mnie. Przede wszystkim ma bardziej stabilną konsystencję. Babeczki nią przełożone trzymały się prosto, nic się nie rozpływało. 6. Masa malinowa smakuje naprawdę bardzo dobrze. Jest lekko kwaskowa, smak malin jest wyraźnie wyczuwalny. Są w niej charakterystyczne dla tych owoców drobniutkie, malinowe pesteczki. 7. Obie masy dobrze znoszą
W mojej kuchniolej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy placuszki
Przysmaki Karolkinakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać cukrem lub suszonymi owocami. Smacznego:) Artykuł Słodkie drożdżówki z burakiem pochodzi
Mienta blogciastek użyłam dekoratora, ściągnęłam końcówkę i wyciskałam ciasto bez końcówki, przez dość duży otwór. Następnie spłaszczałam dłońmi. Ciasteczka układaj na blaszce pokrytej pergaminem i nasmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Piecz około 25 minut. Krem daktylowy. Włóż wszystkie składniki do naczynia i zmiksuj na gładka masę. Gotowe! Krem wyłóż na ciasteczka, posyp owocami, bądz orzechami , czym chcesz! Smacznego! Krem można
Z Kuchni Do Kuchniogórki (świeże i kiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta
Codzienne Gotowanierozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia. Gorącą frużelinę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dla pewności można słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut aby się zawekowały. Frużelina można wykorzystać do ciast, gofrów i deserów
Qchnia po prostuktóre właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam ! źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne ulubione owoce Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
charlotte gotujekokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje
Kuchenne zapiski Edytyłyżka wody mineralnej opcjonalnie: garść liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. 2. Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem
Domowa Cookierenka Agisię niestety kojarzą te muffinki.. myślałam że ciasto rosnąc przykryje truskawkę Składniki na 12 muffinek: 200g mąki pszennej 75g cukru 100g mąki kukurydzianej 1 łyżka proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę, może dlatego wyszły bardziej płaskie ;p) 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 jajko 12 sztuk drobnego owocu np. truskawka, czereśnia Standardowo mieszamy suche składniki osobno(...)fajnie smakują z jakimś jogurtem. Składniki na ok. 0,5 l shake'a: - 2 "garści" truskawek - szklanka mleka - szklanka jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców) + opcjonalnie banan Wszystko przełożyć do miksera lub wysokiego naczynia i zblendować. Najlepiej pić od razu, po trzymaniu w lodówce chyba trochę "opada
W kuchni bez szafekcukru; 2-3 duże jabłka (lub inne owoce sezonowe); olej do smażenia; cukier puder do posypania; Wykonanie: Jabłka umyć, cieniutko obrać i pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać
In my kitchenwrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe, nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Gotowe szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy.Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami
mojewypiekiinietylkowszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-) SKŁADNIKI:* margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny
Ostra na Słodkoskropić cytryną i ułożyć na upieczonym, ostudzonym cieście. 2-3 banany posiekać . Śmietanę ubić z cukrem, dodać posiekane banany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wrzątku i dodać do kremu, wymieszać. Krem bananowy wyłożyć na plasterki bananów i odstawić do całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kwadraty i przybrać drobnymi owocami i listkami mięty
Kulinarny karnet Christopherainnych suszonych owoców (np. daktyle) szklanka wrzątku 0,5 łyżeczki cynamonu miód i sezam na wierzch Sposób przygotowania: Otręby i płatki owsiane mielimy (ale tylko chwilkę żeby nie były zmielone całkiem na mąkę) rodzynki siekamy na małe kawałeczki i dodajemy do płatków i otrębów razem z cynamonem taką mieszankę zalewamy wrzątkiem i mieszamy (dla mnie ciasto było słodkie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdżemem, to jeden z moich ulubionych wypieków. Zawsze udany, prosty w przygotowaniu (wystarczy składniki wymieszać łyżką) i co najważniejsze pyszny. Idealny do filiżanki ulubionej herbaty. Nic tylko jeść. To ciasto jest tak proste, że często przygotowuję je wspólnie z moją małą córeczką. Ona uwielbia pomagać mi przy wypiekach. W końcu nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. Jeśli szukacie czegoś(...)taki murzynek z dżemem będzie idealny. Spróbujcie. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. I co najważniejsze jest naprawdę pyszny. Zachęcam też do odwiedzin fanpage Bartfan (produkty można kupić tutaj) Składniki: (na tortownicę 26 cm) 2 szklanki mąki
Słodkie okruszkiCiasta Tego Jedynego. Sernik, beza, tarta - wszystko świeże i na bieżąco dokładane - apetycznie cieszyły oko zza niewielkiej, przeszklonej witrynki. Ślinotok murowany!!! :D Część specjałów przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu. Jednak bardziej karkołomne słodkie wiktuały przybywają z Pracowni Cukierniczej Must Bake z Sopotu . Menu festiwalowe oferowało kawę americano lub flat white oraz tartę z mascarpone i owocami(...)wizytacja festiwalowa wielce udana! Opiłam się i objadłam przesmacznie :) Jedyny zgrzyt to taki, że gdy spojrzałam w cennik menu codziennego , portfel mi żałośnie zaskomlał z wrażenia ... 15 PLN za ciasto jest jeszcze do zniesienia - ale tylko wtedy gdy kawałek ten jest zdecydowanie słusznej wielkości. Średnio ok. 19 PLN za malutką pizzę - to trochę jednak wygórowane. Do tego
Grunt to przepis!zdążyłam w zeszłym roku podzielić się tą pyszną i odrobinę wykwintną wiśniową wspaniałością do słoików. Kwaskowate owoce zatopione w słodkim syropie przesiąkniętym kakaową nutą, która nadaje tego niepowtarzalnego smaku i charakteru. Idealne ze świeżymi rogalami lub grubą kromką chałki na leniwe śniadanie, kiedy słońce przedziera się prze wciąż zielone liście :) Delikatny dodatek likieru sprawia, że całość zyskuje głębię(...)smak na kolejny poziom. To coś więcej, niż wiśnie w syropie i coś więcej, niż czeko-wiśnia...to ciężki smak pełen wdzięku i delikatnej dostojności, który doda szyku Waszym ciastom, deserom i wszystkiemu, do czego ich użyjecie. To taki Czarny Las w słoiczku! Wystarczy, że ubijecie śmietanę, dodacie te oto wiśnie i oprószycie lekko kakao i przepyszny, najprostszy deser gotowy
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy(...)dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną
W poszukiwaniu inspiracjiBardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 3 gruszki 1 banan 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu) WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę
Passions hobbies lifeserową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie. To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem. Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu Kwestia smaku . Przepis sprawdzony przeze mnie. Do wykonania(...)karmelu upuszczona na talerzyk utrzymała formę ale nadal jest miękka i lepka ( ok, 25 minut). W gorącym karmelu zanurzamy czereśnie, podgrzewamy chwilę, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach. Całość delikatnie studzimy. Gęstym i chłodnym karmelem z czereśniami polewamy torcik naleśnikowy. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancegarść owoców goji dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki łyżka syropu z agawy około 1 łyżeczka cynamonu (ja uwielbiam cynamon, możecie dać mniej) łyżka mielonego siemienia lnianego białko jajka opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Banany rozduszamy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 5 minut, żeby płatki napęczniały przekładamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprodukcji to kakao . W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw . A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania. Keto babeczki z kremem z awokado Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony(...)masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu pod ręką, to proponuję wtedy skorzystać z ciasta z tego przepisu . Produkt końcowy przygotowany na jego bazie będzie nie tylko wege, ale i raw . Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek W roli bitej śmietany pojawia się zaś
Modern Cave Girlrazem moje placuszki przygotowałam na bazie mąki orkiszowej, a do ich osłodzenia użyłam wspaniałego syropu daktylowego. Taki syrop jest rewelacyjnym, zdrowszym zamiennikiem cukru. Możecie go dodawać do placków, owsianek, ciast, ciasteczek, a nawet słodzić nim napoje. Gdzie możecie kupić taki syrop daktylowy? Polecam Wam zajrzeć do sklepu eSłoneczko. „Słoneczko, to nie tylko sklep – to styl życia. Zdrowego życia(...)powstał z myślą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/l
Słodkie okruszkiwyobraźni i tworzymy z pozostałości cosie, które mają uratować naszą kuchenną reputację i nagle okazuje się, że owe cosie są znacznie lepsze niż oryginał. Podobnie jest z warzywami i owocami w każdej kuchni, kiedy nie mamy na nie chęci i tak sobie leżą i leżą, czekając na lepsze czasy. Aż w końcu okazuje się, że na przykład taki banan(...)cętki i nikt nie chce go ruszyć nawet kijem. W takich momentach przydają się resztkowe przepisy, takie jak poniższy, nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis na chlebek bananowy. Pyszne, wilgotne ciasto, bardzo słodkie i ubóstwiane przez wszystkich w moim domu. Ciasto będące rewelacyjnym sposobem na utylizację mocno przejrzałych bananów. Prawdę mówiąc innych do niego nie powinno się używać. Zapraszam do lektury
Przepysznik - BLW i nie tylkobiałek. Żółtka utarłam na biało cukrem pudrem, wymieszałam z obiema mąkami i kakao. Białka ubiłam na sztywną pianę, przełożyłam je do miski z masą żółtkową i delikatnie wymieszałam łopatką. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdziłam przy pomocy patyczka czy jest gotowe. Kiedy lekko przestygło, wyjęłam(...)owocami. Tak samo postąpiłam z drugim blatem. Na wierzchu ułożyłam trzeci (dolny) blat, stroną przekrojoną do wierzchu i lekko docisnęłam, żeby całość była równa. Boki tortu obsmarowałam dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam
Kuchenne zapiski EdytyW lodówce ciągle mieliśmy zamrożone truskawki, a przecież do nowego sezonu z każdym dniem coraz bliżej. Najwyższy więc czas na przygotowanie apetycznego deseru z tymi słodkimi
niecodziennikparyGorąco więc na deser sernik na zimno jest w sam raz. Na blogu duży wybór i można robić co rusz inny korzystając z sezonowych owoców
Monia miesza i gotujeDzisiaj chciałbym zaprosić Was na wpis nieco bardziej techniczny. W ostatnich tygodniach publikowałem na blogu przepisy przygotowane z użyciem piekarnika parowego GOTIE GPP-400 BAKEandSTEAM. Jeśli
Pogotujmy.plJest to zdecydowanie moje ulubione śniadanie na słodko. Pieczona owsianka smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Dzisiaj zrobiłam wersję z bananami. Pieczoną owsiankę nazywam zamiennie
Moja smaczna kuchniaCzekośliwka Czekośliwka, czyli śliwki i czekolada w jednym małym słoiczku Pyszne powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady deserowej, które idealnie smakują do wszelkiego rodzaju placuszków, naleśników, ciast
WSZYSTKO SMACZNESkładniki: 1 kg sera na sernik 1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml) 4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru pudru ok. 3
czarrna od kuchniskładniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód
Domowy Smak JedzeniaNie wiem dlaczego, ale pomimo ostrej zimy otaczającej nas dookoła, miałam ogromną ochotę na coś lekkiego, przypominającego słoneczne letnie popołudnie. To chyba za sprawą tęsknoty za
Pieguskowa KuchniaPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym
Kraina Miodem PłynącaWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkiNie masz pomysłu na prezent dla twojej dziewczyny lub koleżanki? A może szukasz czegoś dla mamy lub babci? W takim przypadku pomyśl o kupnie wałka do
Moja smaczna kuchniaJeśli zjawi się koleżanka, kolega lub inna osoba, którą chcielibyście ugościć czymś słodkim, a nie byłoby nic na stanie - to ten przepis jest dla Was. Wystarczy
peggiwkuchniNie planowałam wrzucać tego tortu i dlatego mam tylko to jedno zdjęcie. Był jednak tak smaczny, że nie chciałabym o nim zapomnieć. :-) Tort zimowy, bo z
Szefowa kuchniSernik czekoladowy, który chcę Wam dziś zaproponować to pyszne połączenie delikatnej masy serowej z kruchym spodem z ciasteczek Oreo, do tego Nutella na górę i dekoracja
CiastkozercyKuchnia śródziemnomorska często jest określana mianem najzdrowszej na świecie. W Grecji jedzenie zawsze miało olbrzymie znaczenie - przede wszystkim kulturowe oraz religijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPomysł narodził się z myślą o tym, by wykorzystać śliwki, które od paru dni zalegały w lodówce... Składniki: Blaszka 24 x 36cm Ciasto: 3 żółtka 250g
Kuchnia w czekoladzieSezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może uda Wam się zrobić jeszcze odrobinę smacznych wiśni deserowych? Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w
Kuchnia w czekoladzieZdrowy, ekologiczny i energetyczny deser bez pieczenia? Nie tylko dla dzieci? A co powiedzie na przepyszne połączenie daktyli, orzechów nerkowca, rodzynek, sezamu
IzaGotujeJuż na tych kartach pisałem, że od dłuższego czasu na moim stole częściej goszczą ryby. Dziś będzie coś po angielsku. Pierwszy raz jadłem te "ciasto rybne
BaRepas