pieczenia Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach dodajemy otręby, rodzynki, mak, orzechy, proszek do p., i mieszamy w oddzielnej misce mieszamy: miód, jajka, maślankę, olejek do suchych składników dodajemy mokre i wszystko mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temp. 170 stopni przez około 25 minut (pilnujemy żeby góra
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku szczypta soli pół łyżeczki miodu Wykonanie: Z mąki, inuliny, jajka, wody i masła przygotowujemy ciasto, dodajemy do niego trochę miodu i soli(...)patelnię (z powłoką zapobiegającą przywieraniu) i podsmażamy z obu stron, gdy ciasto się zetnie przekładamy je na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości. W tym czasie przygotowujemy ser z nerkowców - namoczone przez noc orzechy odsączamy z wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny
Quinoa Raz!szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny masa karmelowa WYKONANIE Z podanych składników zagnieść cisto i podzielić na trzy równe części. Na jedną połowę wylać karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz
W kuchennym oknie Ewypiekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu i przestudzeniu ciasto lekko opuściło foremkę (przy drugim zostawiłam podstawę z tortownicy, bo trochę mi przywarło i bałam się, że się rozleci przy zdejmowaniu). Polałam je rozpuszczoną na parze czekoladą z mlekiem i lekko posypałam kokosem (drugie orzechami włoskimi). Ukroiłam jeszcze ciepły kawałek i z zadowoleniem stwierdziłam, że ciacho jest
Zdrowa Kuchnia Sowyzrobioną składniki masa migdałowa 1 szklanka (100g) zmielonych migdałów (lub orzechów) 1/2 szklanki (100g) cukru szczypta soli skórka z 1/2 pomarańczy starta 100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów 450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie części, schłodzone (użyłam gotowego, świeżego ciasta francuskiego
Stare Garymleka – 2 duże jajka Nadzienie czekoladowe – 80 g roztopionego masła – 170 g brązowego cukru – 2 łyżki kakao – 150 g smażonych solonych orzechów nerkowca Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy(...)składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach
I LOVE LIFEłyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli ewentualnie trochę mleka lub wody jeśli mamy orzechy to trochę można dodać W przepisie stąd nie podano ile powinno być jaj :( ja dodałam 3 , ale myślę, ze spokojnie można dodać 4, bo ciasto było trochę suche. Ale ogólnie smaczne, o dyniowej barwie :) P rzygotowanie: Do całych jaj wsypać cukier
Proste PotrawyPrincepolek jest nieco inny od wszystkich ciast, zresztą kto wpadłby na pomysł, żeby do ciasta dodać wafle :) przepis mam od mojej mamy, ale jego historia sięga głębiej, no w każdym razie, nie będę przynudzać, jeszcze tylko powiem, że masą princepolkowa jest świetna jako wkładka do tortów, zresztą kiedyś zrobię i sami zobaczycie :) A samego Princepolka można też wywrócić do góry(...)dodajemy cukier i chwilę miksujemy, by się leciutko rozpuścił, po czym dodajemy pokrojone drobno migdały i orzechy oraz kokos. Całość dobrze mieszamy łyżką. Prince polo kroimy w kosteczkę i dodajemy do masy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170°C około 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy na około 10 minut
Smakowy Rajbudyniu waniliowego 6 białek Dodatkowo : 100 g białej czekolady 30 g migdałów 30 g orzechów laskowych Sposób przygotowania sernika: Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć razem z kakao i dodać do masy jajecznej. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka(...)wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika (180 st. C) i pieczemy 50 minut. Studzimy w formie. Gotowy sernik polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofali białą czekoladą i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmurzynkiem :) Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie jest bardzo dobre i można je dowolnie modyfikować np. dodać zamiast pomarańczy olejku rumowego, migdałowego lub jeszcze innego, albo zrobić tradycyjne o smaku czekolady. Można też dodać orzechy lub inne lubiane przez nas bakalie. Składniki: 250g czekolady gorzkiej lub deserowej 300ml
Smakowy Rajzamieścić raz jeszcze. Pochodzi z niezwykłej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (polecam wszystkim miłośnikom polskiej kuchni). Po przygotowaniu surowego ciasta piernik musi dojrzeć powoli w chłodnym miejscu minimum 2 tygodnie. Jednak podobno najlepszy jest, gdy leżakuje przez 4-6 tygodni. Po upieczeniu potrzebuje około 3 dni, żeby nabrać mocy(...)przypraw korzennych (po 15-20 g lub 3-4 łyżki domowej przyprawy do piernika ) opcjonalnie garść posiekanych orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Miód, cukier i tłuszcz podgrzewać stopniowo prawie doprowadzając do wrzenia. Następnie ostudzić. Do wystudzonej masy stopniowo dodawać (jednocześnie wyrabiając ciasto) mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Opcjonalnie można też dodać bakalie. Ciasto bardzo starannie
Pełny talerzsię wrażenia, że jemy sam marcepan. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jedyne co zabiera nam czas to okres kiedy ciasto musi chłodzić się w lodówce. Oczywiście ten proces da się przyspieszyć poprzez schładzanie ciasta w zamrażalce. No i na końcu ostatni ale równie istotny plus. Ze stosunkowo niewielkiej ilości składników wychodzi nam naprawdę sporo ciasteczek Ciasteczka(...)aromat waniliowy (opcjonalnie) dodatkowo: 1 żółtko, 2 łyżki cukru, 20 g posiekanych pistacji lub innych orzechów Wykonanie: Zimny marcepan ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Zagniatamy go z mąką, masłem i cukrem. Zagniatamy tak długo, aż składniki się ze sobą połączą tworząc jednolite zwarte ciasto. Wówczas tworzymy z ciasta rolkę o średnicy około 4 cm. Dla ułatwienia podzieliłam sobie ciasto
Relaxtimelekka obsesję drożdżową. Najchętniej jadłabym drożdżówki i ciasta drożdżowe codziennie na śniadanie! I do popołudniowej kawy, i na wieczorny deser. A pomyśleć, że kiedyś wydawało mi się, że nie lubię drożdżówek – wydało się, że po prostu nie jadłam dobrych. Od kiedy spróbowałam Read More Artykuł Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku(...)łyżki amaretto 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 2 garstki posiekanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa 2 białka Przygotowanie: drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć
W mojej kuchni