ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:215/988)

Ciasto Plaster Miodu 129

kawowy i dobrze skomponował się z nadzianymi orzechami i rodzynkami kuleczkami o tym razem kakaowo-miodowym smaku. Sama wizualna strona przekładańca również odbiega od tego z przepisu s. Anastazji- wykończenie to biszkopciki nasączone w rumowej herbatce, oblane lukrem w kolorze pomarańczowym- tak, by przypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa(...)części. + 1 łyżka kakao + słoik dżemu z czarnej porzeczki Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.    Ciastem białym wykładamy spód i boki blachy do pieczenia  i wykładamy dżem porzeczkowy. Składniki na nadzienie uli szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich szklanka rodzynek pół szklanki miodu 4 pokruszone pierniki (ok. 80 g.) ¼ szklanki mleka kilka kropel olejku cytrynowego

Domowe ciasta
Tarta z dynią i jesienna dekoracja stołu! 90

ciasto- Tartę Pumpkin. Pyszny kruchy spód ciasta, gładka, kremowa i sernikowa masa z dyni, z głęboką nutą pomarańczy i przypraw korzennych to strzał w dziesiątkę! Całość ciasta zwieńczona lekką bitą śmietaną, prażonymi orzechami laskowymi i korzennymi piernikami. Ta tarta jest fenomenalna, koniecznie musicie zrobić ją tej jesieni!  Do przygotowania ciasta typu tarta, warto wyposażyć się w odpowiednią formę(...)blenderem na gładką masę.  Masę wylej na podpieczony spód tarty i piecz przez 40 minut w temp. 170 stopni C. Ciasto studzimy całkowicie. Ponadto: - 250 ml śmietanki 36% ( schłodzona z lodówki) - 1 łyżka cukru pudru - garść orzechów laskowych - korzenne pierniki Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder.  Udekoruj dokoła tartę. Orzechy upraż na suchej patelni przez 5 minut

SMYKWKUCHNI
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 169

Orzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6  żółtek(...)szklanki cukru pudru Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Na blaszkę posmarowaną margaryną, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na dwie części. Ciasto jabłkowe: Świeże drożdże mieszamy z cukrem i pozostawiamy

Salonik smaków
Pleśniak 117

szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko(...)miłym towarzystwie. Po schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato wypełnioną foremkę wstawiacie do nagrzanego dla odmiany piekarnika

GRUBY WAŁEK
Pleśniak 204

szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko(...)miłym towarzystwie. Po schłodzeniu część ciasta bez kakao (powiedzmy, że nieco więcej niż pół) ścieracie do okrągłej foremki. Na nie wykładacie wiśnie. Na nie ścieracie ciasto z kakao. Na nie wykładacie posiekane orzechy włoskie (tak, wyjęte uprzednio ze skorupek). Z białek ubijacie pianę i wykładacie ją energicznym ruchem na orzechy. Tak bogato wypełnioną foremkę wstawiacie do nagrzanego dla odmiany piekarnika

GRUBY WAŁEK
Ciasto marchewkowe z ananasem 138

Chantel,   Mopsik ,  Aleksandra  i  Maggie . Ja zdecydowałam się przygotować bardzo proste ciasto z marchewką i ananasem, składniki te sprawiają, że ciasto jest cudownie wilgotne, natomiast dodatek maku, orzechów i cynamonu nadaje mu wspaniały, piernikowy aromat i ciekawą strukturę - jest miękkie, a jednocześnie chrupiące.  Ciasto to jest moją kolejną (udaną) próbą zmagania się ze słodką stroną(...)pieczenia, sodę, sól, cynamon i mak wymieszać w dużej misce. W drugiej misce ubić jajka z cukrem, dodać ananasa, orzechy i startą na drobnej tarce marchewkę. Do jajek dodać mieszaninę mąki oraz roztopione masło, dokładnie wymieszać.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.  Piec w 180 stopniach przez około godzine lub do momentu aż ciasto

Codzienne Gotowanie
Drożdżowe rogaliki z ciasta topionego-leciutkie/topielce z czekoladą i orzechami 246

nadzienie takie jak w przepisie czyli czekoladowo-orzechowe :)  Zapraszam    SKŁADNIKI CIASTO -750 g mąki pszennej tortowej -250 g masła lub margaryny -100 g cukru -200 ml mleka -80 g drożdży świeżych -2 jajka -cukier waniliowy NADZIENIE -200 g czekolady mlecznej -120 g orzechów włoskich  Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100 g cukru oraz ciepłe mleko(...)zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie. NADZIENIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z jabłkami i orzechami 179

Szybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi:D Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę(...)sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę w temp. 175C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 40-50 minut. Moja tarta nie ma idealnych

Zasmakuj Kuchni
Proste korzenne ciasteczka miodowe 108

szklanki cukru na gładką, puszystą masę. Dodać jajko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać miód i ponownie zmiksować bardzo dokładnie. Stopniowo dodawać suche składniki, ciągle miksując. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego * i obtaczać je w pozostałym cukrze (1/2 szklanki). Układać ciasteczka na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 min. Wystudzić. Smacznego! * gdyby ciasto było bardzo

Słodkie inspiracje
Kostka z truskawką 176

Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 17 dag margaryny 2 żółtka 1 cukier waniliowy masa czekoladowo – orzechowa: 2/3 tabliczki czekolady 10 dag posiekanych orzechów włoskich 1/3 … Czytaj dalej Kostka z truskawką

czarrna od kuchni
Rogaliki orzechowe 88

włoskich 200 gr. cukru Przygotowanie: Zagotować mleko z cukrem , dodać zmielone orzechy włoskie do nadzienia. Gotowe odstawiamy na bok do ostygnięcia. Do miski wsypa ć mąk ę , proszek do pieczenia i masło. Wszystko dobrze wymiesza ć . Wsypa ć cukier, wbi ć jajka i dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części

Smaczne Potrawy
Ciastka półksiężyce z lukrem 291

ciasta nożem, wykładamy je z formy i ściągamy pergamin. Szklanką wykrawamy ciastka w formie półksiężyca. Po całkowitym ostudzeniu lukrujemy ciastka przy pomocy pędzla. Można je posypać siekanymi orzechami lub migdałami. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Piernik z kremem czekoladowym 259

Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)polewę. Margarynę przekładamy do rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale świętomarcińskie 358

wiele składników i sporą ilość czasu. Kupić jest łatwiej, natomiast musimy pamiętać, że cukiernicy aby zmniejszyć cenę i tak drogich rogali, zastąpili masło w cieście francuskim margaryną, a marcepan aromatem migdałowym. Zamiast orzechów włoskich do nadzienia daje się tańsze orzeszki ziemne. Mimo, że kupny rogal nadal smaczny i wyjątkowy, nie będzie tak dobry jak ten zrobiony własnoręcznie na maśle, marcepanie(...)trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki. Ciasto francuskie: Z dwóch łyżek mąki, kilku łyżek ciepłego mleka i drożdży

Poezja smaku
Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym 234

Babka z dodatkiem mleka skondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta(...)czekolady oraz otrzymania gładkiej kuwertury. Po chwili polewamy czekoladą wierzch babki i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Dobrej jakości, belgijską czekoladę a także karmelową czekoladę możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery.   Moje posty

Słodka Strona