ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:182/988)

Chlebek dyniowo-marchewkowy 202

dodajemy kolejno po jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie. Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie

Słodkie Przyjemności
Stefanka 3162

wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas mieszając – i wylać na wierzch ciasta. Posypać wiórkami, orzechami lub inną ulubioną posypką. Smacznego Post Stefanka pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 212

Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek. Piec w 175 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Pogoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny dyniowe z orzechami i czekoladą 193

rozpuszczony olej kokosowy i jajko. W drugiej misce mieszamy mąkę ryżową z mąką migdałową, sodę i przyprawy oraz kakao. Składniki mokre mieszamy ze składnikami suchymi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Ciasto umieszczamy w foremkach na muffiny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25-28 minut. Po tym czasie muffiny studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe polewamy

Mango Papaja
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 244

wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Walijskie Pichcenie
Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka 209

cukru pudru. Przygotowanie:       Zmielone migdały i orzechy laskowe mieszamy z cynamonem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier puder. Do białka dodajemy orzechy i mieszamy. Ciasto układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo lepkie, można podsypać je trochę

Aga w kuchni
10 Mistrzowskich pomyslów na MŚ, wielki finał za kilka godzin! 196

oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Krem z dyni z serem 153

dostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. W zeszłym roku z dyni przygotowałam pyszne Ciasto dyniowe z orzechami . Dynia niezbyt duża, ważyła 1,5 kg, koloru zielono-żółtego, ma też żółty miąższ, po obrobieniu miał 400 g., akurat tyle bym mogła ugotować dla siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brzoskwniki- Pesche dolci 258

Stopiowo dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny i letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt zbite. Ręce natłuścić olejem i formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze w pewnej odległości, ponieważ urosną. Wstawić do piekarnika na 15 min i piec w temp. 180 °C. Uważać, aby ciasteczka nie zbrązowiały. Ciasteczka lekko

Mia Cucina Sofieta
Moja slabosc do czekolady 232

chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego i ponownie czekoladowego. Dla uzyskania ladnego efektu za pomoca

Przysmaki Karolki
Ciasteczka Anzac - Kokosowo - owsiane 318

miodem i sodą przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulki z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut, aż będą złoto-brązowe

Zabawa smakiem
FITKERS- zdrowa wersja snikersa! 225

rozwałkuj ciasto (dość cienko, ale bez przesady) 3) Na blachę wyłóż papier do pieczenia i przenieś ciasto.* *Ciasto będzie się łamało. Przenoś je na blachę kawałkami i na   papierze łącz kawałki palcami. 4) Włóż do piekarnika na 15 minut ORZECHY: 1) Posiekaj na mniejsze kawałki (można pominąć) ‘’KARMEL’’ (od 10 minut(...)zalaniu wodą lub gdy zrobisz ciasto, akurat będzie czas na daktyle) - Odsącz. - ‘’Rozwal’’ je porządnie widelcem! CIASTO PO UPIECZENIU: 1)OPCJA 1 *wszystko na całej powierzchni ciasta -smarujemy masłem orzechowym -kładziemy orzechy -smarujemy masą daktylową -kroimy na batony (u mnie 15 batonów wielkości snikersa) 2) OPCJA 2 (wydaje mi się lepsza) - masło orzechowe -daktyle -orzechy (łatwiej będzie to zrobić, orzechy

fitolarun.blogspot.com
Marchewkowiec z kremem orzechowym 225

Pomysł na świąteczne ciasto - marchewkowe wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, startego jabłka oraz posiekanych orzechów, przełożone kremem orzechowym przygotowanym na bazie masła orzechowego i serka mascarpone. Ciasto miękkie i puszyste. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Zachęcam do pieczenia.  Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm (lub tortownicę o średnicy 24 cm): ciasto marchewkowe(...)powoli wlać do niej olej (również stopniowo!) . Następnie dodać starte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli) . Całość delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 1 godzinę w 150°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta) . Ciasto ostudzić

Ugotować
Lumarek z wiśniami 244

ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra/dół przez 30 min. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 min w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami i dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy na dwie części. Nasączamy alkoholem rozcieńczonym z wodą. KREM: Orzechy ziemne(...)mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Chłodzimy minimum  2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego

Kuchnia od dwojga
WIELKANOCNA BABA 183

Składniki: 40 dkg mąki 30 dkg cukru 10 dkg całych orzechów laskowych 100 ml mleka 20 dkg masła 6 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml kawy 2 kopiaste łyżeczki kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej szczypta soli tłuszcz do smarowania formy 1 torebka polewy czekoladowej Sposób przygotowania: Do garnka wsypać 5 dkg cukru i stopić go na jasny karmel(...)płynie. Również dokładnie wymieszać. Pozostałe trzy białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połowę piany połączyć z ciastem karmelowym, a drugą połowę z ciastem kawowym. Do ciasta kawowego dodać całe orzechy laskowe. Wymieszać. Dużą formę z kominem wysmarować tłuszczem i napełniać ją na przemian ciastem jasnym i ciemnym. Każdą warstwę lekko przemieszać widelcem tak aby powstał marmurkowy wzorek

Z Kuchni Do Kuchni