wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli(...)łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka
Piekę, bo lubięcytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na 24 sztuki) 40 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 50 g mielonych migdałów 80 g cukru 40 g mąki orkiszowej 4 białka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kruszonka: 15 g zimnego masła skórka otarta z 1/2 cytryny 15 g mąki orkiszowej 15 g cukru 30 g mielonych migdałów Najpierw przygotować kruszonkę. Mąkę przesiać, wymieszać(...)cukrem, migdałami i skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, zagnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do czekolady dodać migdały, cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W misce ubić białka na sztywną pianę, partiami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy na mini
Pożeraczka, czyli raz adobrzemigdałowa- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany dodać do masy serowej, delikatnie(...)łyżką wymieszać. Racuszki z twarogu smażyłam na patelni naleśnikowej, z niewielka ilością oleju kokosowego, na średniej temperaturze (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy, z obu stron, na rumiano.Racuszki z twarogu podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem owoców, kleksem śmietany, czy też jogurtu
mojewypiekiinietylkomasą makowo migdałową zrobiłam i rodzinę nimi ugościłam. Wyszło aż 32 sztuki rogalików, smacznych smakołyków. Można z połowy przepisu je przygotować, ale będziecie później żałować, bo moje szybko znikały, tak wszystkim smakowały. Składniki: masa: 400 g maku mielonego Back Mit, 200 g tartych migdałów Back Mit, 350 ml mleka, 150 g cukru trzcinowego, 150 g miodu, ciasto(...)letniego mleka, 60 g świeżych drożdży, 100 g cukru trzcinowego, 4 żółtka, 50 g miękkiego masła, 700 g mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: lukier lub cukier puder, mąka do podsypania ciasta. Przygotowanie: masa makowa: W garnku (najlepiej o szerokim dnie) zagotowujemy mleko z dodatkiem miodu i cukru. Wsypujemy mak i gotujemy
Moniki Smakołykidelikatnie mąką, (ja przecieram blat mokrą ściereczką, przyklejam folię spożywczą i na nią wysypuję mąkę), rozwałkować delikatnie na płat o grubości ok.0,5cm i wykrawać krążki o śr.ok.3,5cm. Wewnątrz każdego krążka wyciąć jeszcze malutkie kółko. Z wyciętych kółeczek i ścinek zagnieść również ciasto i powykrawać koła. Mnie za każdym razem wyszło 21 sztuk. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju(...)lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami aromatu migdałowego). Ja dodatkowo przyozdobiłam polewą czekoladową. Do wersji lukrowanej dałam więc mniej ksylitolu, by nie były zbyt słodkie. Smacznego
Smaczne ZdroweBazą dla tej chałki jest przepis, który już się pojawił na blogu. Zapraszam na pyszną i aromatyczną modyfikację :)Składniki:550 g mąki pszennej4 łyżki cukru1 jajko25
Kuchnia domowa AniJa zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125
królestwo garówjest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś czas można – połączenie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki tortowej, typ 450 150g zimnego masła 82% tłuszczu 100g cukru pudru(...)żółtka 250g białej czekolady (2 i 1/2 tabliczki) 100g śmietany 30 lub 36% tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Karo in the Kitchenkażdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła(...)łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe
Poezja smakuPolecam bardzo;) Składniki masa: 250 gramów białego maku 300 gramów okruchów biszkoptowych szklanka cukru 120 gramów orzechów arachidowych 120 gramów rodzynek 400 gramów masła 10 ml esencji migdałowej 120 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: Mak zaparzamy w mleku i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy i przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mielenia. Zmielony(...)ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy(pokrojone na mniejsze kawałki), skórkę pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce. Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szklanka ciepłego mleka pół szklanki oleju 2 płaskie łyżeczki soli 300 gramów margaryny
Krakowskie smaki Animuffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.Składniki na 12 muffinków:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej50 g zmielonych migdałów3/4 szklanki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/3 szklanki oleju1 jajko3/4 szklanki kefiru1 łyżka octu z białego winaPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól i wymieszać(...)składniki mokre, czyli kefir, olej, ocet i jajko. Przelać je do miski ze suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka
wyzwania kuchennemąki jaglanej - 3 żółtka - 80g skrobi (mąki) ziemniaczanej - 70g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 170g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 40g mielonych migdałów - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane(...)lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi migdałami. Smacznego :-) Polecam także moje pozostałe makowce: Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym spodzie Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie , z kruszonką Makowiec japoński z kaszą jaglaną, bezglutenowy Makowiec zwijany, strucla makowa, na mące orkiszowe
Smaczne Zdrowemaku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany) Farsz: Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić nieczystości. Odcedzić, i zalać wrzącym(...)wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość wymieszać z żółtkiem. Ciasto: Najlepiej wykonać według znanego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Sos migdałowy Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać. Pierożki podawać polane sosem
MarciochaKucharzyubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt(...)wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam na wstępie – jest to jeden z bardzo wielu przepisów. Łasuch
mojewypiekiinietylkoMąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego ciasta, tworzymy z niego kulę owijamy folą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy cienko na blaszcze. Z pozostałego ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się(...)ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki z roztopionej czekolady lub co nam podpowie wyobraźnia:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie