zawiera ona hity z bloga Moje wypieki. Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu(...)wierzchu i chrupka oznacza, że jest już gotowa. Czas może się wydłużyć. Wszystko zależy od n aszego piekarnika, więc należy ją kontrolować. Piekarnik wyłączyć a bezy zostawić do wystudzenia. Krem kawowo - makowy. Składniki; 350 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru 1 łyżeczka lub więcej kawy rozpuszczalnej 70 g białego maku zmielonego na sucho w młynku do kawy 2 płaskie
Radość kipiąca uśmiechem.orzechowej HELIO i mojego serca, które z radością wyjęło wypiek z piekarnika. W sezonie koniecznie ze świeżymi malinami, borówkami lub truskawkami, teraz nawet z mrożonymi owocami (bez rozmrażania), z kremami, czekoladą, wszelakimi bakaliami, masami, np. makową lub jak dziś orzechową lub same, klasyczne z wanilią. Można gotowe udekorować polewą czekoladową i posypać tartymi orzechami. No serniczkowo-orzechowo się zrobiło(...)Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego
Zasmakuj Kuchnijeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą. Całość wylewamy do tortownicy na herbatniki i posypujemy wierzch zbożem (można bardzo delikatnie wcisnąć je do kremu. Całość chłodzimy w lodówce minimum 1,5 godziny (a najlepiej około 3 godzin, by torcik dobrze stężał i ładnie się kroił
Kolorowy PrzepisownikZgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku
W mojej kuchniPonieważ dawno nie piekłam żadnego ciacha, naszło mnie na eksperyment z serkiem mascarpone i masą makową. Jak dla mnie pychotka:) A Wam polecam zrobić, żeby się
Kuchnia w czekoladzieprzygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość = związek idealny Są dni, kiedy nawet jajecznica nie chce wyjść, mleko się przypali, kawa nie zaparzy tak, jak zawsze, krem do tortu się zważy, a kremówka rozpłynie. Są też takie dni, które te wszystkie niepowodzenia zmieniają w prawdziwą radość. Swego czasu piekłam wspaniałe biszkopty. Wysokie, pulchne i wilgotne w środku(...)rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam
W kuchni Karmel-itkiKolejna propozycja zaczerpnięta z książki kucharsko-lifestylowej, Z miłości do smaku , (wyd. Carrefour Polska). którą kilka miesięcy temu polecałam Wam na blogu. Wypróbowałam z niej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskauwielbiane przez moją rodzinę. Jego smak jest po prostu wyjątkowy( a zarazem bardzo delikatny). Niektóre przepisy na tiramisu powstają za bardzo kawowe. Mnie osobiście nie podchodzi do gustu takie ciasto. Dlatego podaję wam mój przepis, który udało mi się stworzyć po przekartkowaniu innych. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!:) Składniki na biszkopt: -5 dużych jajek -3/4 szklanki(...)piekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki na krem tiramisu: -250ml kremówki -500g mascarpone -5 żółtek -75g ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka świeżego naparu kawy -1 śmietan-fix Biszkopt przekroić na pół i nasączyć naparem kawy
Smaczne Zdrowebyć twarda, aby pod wpływem temperatury zbyt mocno się nie rozpływała. Zamiast marmolady mogą być również dobrej jakości gęste powidła. Babeczki można udekorować dowolnie, lukrem, polewą i orzechami lub kremem. Do przygotowania babeczek wykorzystałam kolorowe foremki na muffiny firmy Stella Pack S.A. , w których można piec babeczki i od razu w nich podawać. Pieczenie w takich foremkach oszczędza również mój(...)roztrzepane jajka i lekko podgrzane mleko. Następnie wymieszać do połączenia się składników z przesianą mąką z proszkiem i sodą. Papilotki włożyć do formy i nakładać w nie po łyżce ciasta, a na nim łyżeczkę gęstej marmolady lub konfitury i przykryć drugą łyżką ciasta. Ciasto w papilotkach powinno zajmować 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni
Kuchcik gotujeDeser jadalna ziemia, ale to brzmi hahaha! Ale wymyśliłam ten deser trochę przypadkiem, kiedy został mi kawałek brownie i zastanawiałam się jak go wykorzystać? Pamiętam jak
SMYKWKUCHNISkładniki na 1 biszkopt cienki: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna) Składniki
Przepisy kulinarne babci AntoninyDokładnie rok temu dodałam mój pierwszy kulinarny post ! ! ! kto by pomyślał! ;) nie sądziłam, że pomysł z blogiem w ogóle wypali ! mam najczęściej słomiany zapał, zwłaszcza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsoli i pozwól aby chwilę postała, po czym odlej nadmiar soku który się zebrał. 2. Do cukinii dodaj jajko, mleko lub maślankę, pastę Mild Curry Patak’s oraz mąkę. Ciasto powinno nie być płynne. 3. Za pomocą dużej łyżki układaj placki na rozgrzanym tłuszczu. Smaż do zrumienienia z obu stron. Podawaj z jogurtem greckim, świeżą kolendrą i piklami czosnkowymi Patak(...)wody, dodaj nieco soli i gotuj aż warzywa zmiękną, ale będą jeszcze lekko jędrne. 3. Za pomocą chochli odłóż do osobnego naczynia ¼ ugotowanych warzyw. Większą część zblenduj na jednolity krem a pod koniec blendowania dodaj słoik sosu Korma Patak’s. Dopraw pieprzem cayenne. 4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe. 5. Zupę podawaj z jogurtem
nietylkopasta.plchlodziarki. Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie. Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent. Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote(...)lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie: Pieczarki
Przysmaki KarolkiMałe, chrupiące beziki – słodkie, kuszące, na raz… Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy trochę cierpliwości i gotowe Składniki na około 75 sztuk: 3 białka 150 g
Słodki sentyment