M ądre głowy mówią, że słowo " Pascha " oznacza "przejście", lub jak ktoś woli - "gwałtowną zmianę, uderzenie, interwencję", a nawet boskie działania. Ze wszystkim się zgadzamy, po
Wypisz Wymalujzakurzone na półkach. Zapraszam do śledzenia na bieżąco mojego INSTAGRAMA – tam nowości pojawiają się często szybciej niż na blogu i w formie KROK PO KROKU. KLIK ! Wyparujcie przepysznych ciast, dań obiadowych, naleśników, deserów na szybko i słodkości w FIT wersji! . . CZYTANIE Kiedyś miałam zdecydowanie więcej czasu na czytanie. Książki S.Kinga czy J.Chmielewskiej wręcz pożerałam! Teraz czytam tylko(...)własnej łazience. Zapalcie ulubione świece, nalejcie wannę pełną wody z pianą i przygotujcie zestaw piękności – kosmetyki do depilacji, maseczkę na twarz, maskę na włosy, balsam do ciała, krem do stóp i ulubiony lakier do paznokci. Nigdzie się nie spieszcie! Oddajcie się tej przyjemności, poleżcie w wannie z maseczką, weźcie kieliszek wina i niech ta chwila tylko dla Was trwa
Ostra na Słodkotylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm spuścić je w formie na podłogę, można położyć ściereczkę, aby nie zniszczyć podłogi(...)minimum 7 cm odstępu, wzdłuż dłuższego boku, na dole i górze, najlepiej naprzemiennie. Pod każdy patyczek wycisnąć odrobinę masy bezowej, na to położyć patyczek, zaczynając od środka, wyciskać krem kolistymi ruchami, powstała w ten sposób róża nie powinna mieć średnicy większej niż 5-6 cm. Z masy bezowej można zrobić beziki oraz róże bez patyczków, którymi można udekorować boki tortu
moj przepis naMój ulubiony włoski klasyk. Pyszny deser na każda okazje. Przygotowany w klasyczny sposób z użyciem jajek. Nie musicie się jednak obawiać, metoda przygotowania gwarantuje bezpieczna konsumpcje
Pani M - kuchnia smakowitaCzas czytania: 2 min Tarta błyskawiczna Masz coś słodkiego do kawy? Takie pytanie pewnie często słyszycie, a może nawet sami sobie je zadajecie, jeśli odpowiedz, brzmi
SprawdzonaKuchnia.plmojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naDoskonały w smaku tort czekoladowo-miętowy powstał w mojej głowie już jakiś czas temu, a pierwsze urodziny bloga Słodki Sentyment były doskonałą okazją, żeby tort nabrał
Słodki sentymentPyszne włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis naodsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny, ale od "święta(...)olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze
Kuchnia MagdaLenyodsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny, ale od "święta(...)olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, bez grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Masa: Żółtka łączymy z cukrem, a następnie ubijamy mikserem na parze
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać! Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem Płynącatwarogu mielonego • 2/3 szklanki drobnego cukru • 4 jajka • 200 ml śmietanki 30% • budyń śmietankowy ( proszek ) • 2/3 szklanki likieru Advokat • 100 g czekolady śmietankowo-kawowej (polecam z Lidla) Wierzch ciasta: • 125 g serka mascarpone • 125 ml śmietanki 30% • 1 łyżka cukru pudru Sposób wykonania: 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem. 2. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami i kawą. Masa herbatnikowa powinna mieć(...)Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w obręczy do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. 13. Śmietankę, mascarpone i cukier umieścić w misie miksera. Miksować do konsystencji kremu. 14. Udekorować sernik. Oprószyć kakao. 15. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchniJuż dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao
Czerwień i błękitTort zrobiłam bez okazji, nawet wolę takie sytuacje. Bez stresu, raz, dwa i gotowe. Biszkopt jest idealnie puszysty, lemon curd kwaskowy, śmietana dodaje słodyczy. Kokos
MamaOskarka