czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki(...)miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie
Kuba Gotujeczerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii Do przygotowania kremu chałwowego: 400 g chałwy 1/2 kostki masła 1 serek mascarpone (200g lub 250g) Do zrobienia polewy potrzeba nam: 2 łyżki(...)miskę, tak aby dno nie dotykało wody. Będzie się ona roztapiać przynajmniej 10-20 min, dodajemy do niej masło. Roztopioną chałwę przekładamy do zimnej miski, oddajemy mascarpone i ucieramy krem mikserem, uzyskanie gładkiego kremu jest praktycznie niemożliwe, ponieważ chałwa zacznie się nierówno ścinać, więc się tym nie przejmujcie i tak będzie pysznie. Polewa to nic prostszego jak roztopienie masła, dodanie
Kuba Gotujelekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone . składniki na tortownicę 23 cm 200 g krakersów 200 g kremu czekoladowego ( typu Nutella) 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania(...)kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy
Smakowite Daniajajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania(...)cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki
Kuchnia domowa Aniserka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt. Z sreberka robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich(...)długość wedle uznania) Następnie obwijać paskami sreberko. Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut. Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia. Krem Kremówkę zmiksować dać serek i przyprawę oraz łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać. Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł. Smacznego :) Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego
Moje pyszne gotowaniemasła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego 1 słoiczek powideł śliwkowych SKŁADNIK NA KREM: 250-300 g mascarpone 3-4 łyżeczki cukru pudru fioletowy barwnik spożywczy DO DEKORACJI: 10 pralinek Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki(...)formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta. Piecz babeczki przez około 25 minut , do tzw. suchego patyczka . Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia. KREM: Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i barwnikiem. Szprycą z tylką w kształcie gwiazdki udekoruj babeczki kremem. PAJĄKI: Pralinki Ferrero Rocher przekrój
Słodko-Słony Świat Ilonypuszki. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wychodzi 8 do 10 rurek. Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego owoce do dekoracji (u mnie maliny) 1 białko gruby cukier (u mnie brązowy) Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan Fix (opcjonalnie – warto dodać jeśli planujemy dłużej(...)przestrzeń, folia ma mniej więcej trzymać kształt stożka, kiedy nałożymy na niego ciasto. Gotowe ciasto francuskie wyciągamy z foli, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać zagniecenia. Ciasto tniemy na paski o szerokości ok. 1 cm. Paski nawijamy na przygotowane wcześniej foremki. Zwijając rurkę warto uważać, żeby ciasto lekko na siebie nachodziło i nie tworzyło szpar. W małej miseczce mieszamy białko
Ciastkozercyjajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz(...)upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając. Inspiracja z moimi modyfikacjami klik
Ala piecze i gotujepszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %) owoce do zdobienia Masa: 500 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem: 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 140 g masła 280 g cukru pudru Przygotowanie: Masę marcepanową drobno siekamy (my rozdrobniłyśmy ją w robocie(...)idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
Lili w kuchnitortownicę 23-26 cm): 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 350-450 g masy krówkowej (według smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki mocny napar herbaty tarta gorzka czekolada do ozdoby kandyzowane czereśnie Sposób przygotowania(...)czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części. 3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem
Kuchnia domowa Anitortowa 150g Mąka ziemniaczana 50g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Cukier 175g Cukier waniliowy 1 op. (16g) Woda wrzątek, 4 łyżki Krem: Śmietana kremówka 300ml Mascarpone 250g Cukier 130g (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast) Dodatkowo: […] The post Rolada śmietanowa z borówkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenależy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi. Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno być zużyte. Ja w mojej znalazłam dwa kubeczki śmietany kremówki i serek mascarpone. Najprostszym połączeniem byłoby zrobienie śmietankowego kremu, jednak w takie upały śmietankowe kremy(...)Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Do serka mascarpone dodajemy kilka łyżek Nutelli (ja dałam 3 duże, można dać mniej lub więcej, bo krem i tak będzie miał właściwą konsystencję), dokładnie mieszamy Do nałożenia tego kremu
Ciastkozercycytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem
Smakowity Blog Kulinarnymaliny do dekoracji Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia ok 15-20 min w temp 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z nutellą do połączenia składników. Kremem dekorujemy ciasteczka i układamy maliny. Smacznego
Malinowe PocałunkiMasę ciasteczkową musimy mocno wcisnąć w foremkę. Wsadzić foremkę z spodem ciasteczkowym do lodówki. 2. serek mascarpone zmiksować razem z cukrem na gładki krem. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać śmietanę do kremu wymieszać całość łyżką do połączenia składników. Krem rozsmarować na cieście. 3. Maliny układamy gęsto na kremie. Na koniec maliny posypać cukrem pudrem. Po schłodzeniu w lodówce ciasto
zjem to blog kulinarny