ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:30/223)

Ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami 169

leniwej niedzielnej kawy nie ma nic lepszego niż pajda drożdżowego ciasta a’la babunia. Swego czasu wpadła mi w ręce książeczka Barbary Bytnerowiczowej „Ciasta domowe”. Wprawdzie nie mogłam stać się jej szczęśliwą posiadaczką, ale z zapałem spisałam sobie co poniektóre porady i przepisy, i teraz od czasu do czasu wypróbowuję kolejny z nich. Często dokonuję niewielkich przeróbek dostosowujących przepis

Kuchenne zapiski Edyty
Pyszne ciasto z powidłami :) 177

białka ścieramy ciemne ciasto.  Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 35 min. Ostygnięte ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Potem robimy dobrą kawę i delektujemy się smakiem pysznego ciasta.   Życzymy smacznego

vegetanie
Mleczne ciasto z orzechami włoskimi i czekoladą 206

jesienny czas bardzo przydają się pomysły na ciasta idealne do ciepłej kawy lub herbaty ( w szczególności do herbaty! Tak, jestem herbaciarą i się tego nie wstydzę :) ). Często powtarzam, że proste pomysły czasem są najlepsze. A ciasta najsmaczniejsze i w tym wypadku nie może być inaczej. To ciasto spełnia swoją role w skali od 1 do 10 w dziesiątkę! Jest słodkie

Słodkie Przyjemności
Kruche ciasto z budyniową pianką ze śliwkami 724

wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru

Wołowina od rekina
Pomidorowe ciasto z jeżynami 184

dziś inna wersja, równie pyszna i pachnąca latem. Użyłam mrożonych jeżyn i tym samym przywołałam lato. Ciasto robi się szybko aby potem cieszyć się pysznym smakiem. Do kawy czy herbaty znakomite. Pomidorowe ciasto z jeżynami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort orzechowy. 386

dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę(...)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone ucieramy z mlekiem i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy śmietankę dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do mascarpone dodajemy bitą śmietanę

Miksturownik
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 178

dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy instant czekoladowe jajka, ciasteczka Mąkę przesiać do miski z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, jajko i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę(...)minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej

Czerwień i błękit
Torcik cappuccino 232

zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę, musiał być pyszny) Torcik cappuccino Biszkopt (dwa blaty, tortownica 24 cm): 5 jajek(...)proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.  Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta

Mia Cucina Sofieta
Galaretkowy szał 230

dokładnie wystudzić. Nie martwcie się jak Wam opadnie. Jak już ciasto wystygło przygotowujemy masę śmietanową. Zimną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy galaretkę.  Ciasto nasączamy sokiem lub kawą. Nakładamy warstwę śmietanową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu tylko z 800 ml wody. Kiedy galaretka nie do końca stężeje wyjmujemy ciasto

Panda i jej świat
Różowy kajmakowiec z cappuccino 154

post na słodko, jak to u mnie zazwyczaj bywa. Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM(...)solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO: 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 2 łyżki kawy cappuccino w proszku Sposób przygotowania CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę

Wanilia i Kardamon
Miodownik z wkładką serową 295

Ciasto gościło na moim świątecznym stole. Chciałam połączyć sernik z miodownikami i masą kawową, bo na wszystko miałam ochotę, a piec każde osobno stwierdziłam, że nie ma sensu.  Bo kto by to wszystko zjadł?! I wiecie co, fajnie to wymyśliłam, bo każdy chwalił, że dobre :)  (Ah ta moja skromność!) Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt orzechowy(...)soli Sernik: 5 jajek 2 budynie śmietankowe 750g sera białego 250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z jagodami i pianką na ciemnym cieście 331

sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny serniczek z jagodami. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Doskonały, jako deser do kawy lub herbatki.  SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 kostka margaryny 6 żółtek 4 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 80 dag sera białego 2 jajka 10 dag masła

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 151

Dzisiaj nie za słodko ale pysznie, do kawy w sam raz. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej 180 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g kakao szczypta soli 1/4 szklanki mleka  nadzienie powidła śliwkowe bez cukru KROKUS  beza 4 białka (jajka L) szklanka cukru Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką

Niezły Młynek
Torcik z masą kawowo-śmietanową 199

Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm.  Piec około 40minut w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem:  300ml śmietany 18%,  czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  łyżka wrzątku(...)łyżki cukru pudru,  50g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  3 bezy,  czekoladowe serduszka.    Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.  Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu.  Posypać startą na dużych oczkach czekoladą oraz pokruszoną bezą. Udekorować serduszkami

Z miłości do słodkości
Muffinki tiramisu 160

dużych. A na koniec zamiast polewy z nutellii, wykorzystałam potartą czekoladę. Link do oryginalnego przepisu. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 jajka 110 g masła 100 g cukru 110 g mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody   SKŁADNIKI(...)KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Kawę rozpuszczalną wsypać do mleka i dobrze wymieszać, tak żeby się całkowicie rozpuściła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać do masy jajka

Passions hobbies life
Tort orzechowo- kawowy 234

niego brakło. Następnym razem więc    nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny  kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie(...)cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać.  Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem. Przekładamy poszczególne krążki  masą oraz brzegi ciasta. Nie zużywajmy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 154

cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich zakochanych i nie tylko :) Blaty czekoladowe : 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1i 1/2  szklanki cukru pudru 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1 szklanka gorącej kawy zaparzonej z dwóch(...)napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy.  Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania