czasami mam takie dni! ). „Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie! Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie
Ostra na SłodkoLekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek
kgwjanczewoKremowy sernik z musem cytrynowym Delikatny, lekki i kremowy sernik zwieńczony przepysznym musem cytrynowym. Rewelacyjne połączenie smakowe. Polecam spróbować! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus cytrynowy: sok wyciśnięty(...)masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy *** *** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytempojedynczo jaja miksując cały czas czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i mieszamy z masą serową dodajemy roztopione masło, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy ciasto przelewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st - pieczemy przez ok 1,5 godziny po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym i uchylonym piekarniku następnie
Gotowanie z pasjąsię z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo(...)schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej/mniej - do smaku ) 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) 2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Ponadto: około 200 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone
Opowieści z piekarnikaJest to banalne w przygotowaniu, przepyszne ciasto. Banalne, bo robione z herbatników, gotowej masy kajmakowej z puszki i gotowego kremu z torebki. Idealne dla zapracowanych, leniwych :) i niedoświadczonych! Sceptycznie do niego podeszłam, a okazało się, że rodzinka była zachwycona. Okazuje się, że nie trzeba godzinami stać "przy garach", wystarczy 10 minut i pyszne ciacho gotowe! Polecam!!! Składniki na ciasto(...). Przygotowujemy masę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto na około
Rozpustne gotowaniePrzepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI na spód ciasta:200 g herbatników maślanych120 g margaryny do pieczeniaSKŁADNIKI na masę sernikową:(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)5 jajek1 szklanka białego cukru500 g twarogu sernikowego400 ml śmietany 18%1 łyżeczka(...)delikatnie mieszamy.Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc.Czekoladę rozpuszczamy
kulinarnyJaherbatników Sposób wykonania: biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do masy jajecznej i mieszać delikatnie trzepaczką-ubijaczką. Na koniec dodać kakao i również wymieszać powoli i delikatnie. Ciasto wylać(...)pianka: Galaretkę rozpuścić z żelatyną i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Połączyć śmietanę z tężejącą galaretką. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę miętową, następnie herbatniki i pianę. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1h po tym czasie posypać startą czekoladą. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąbłyskawiczne rafaello wystarczy budyń, kokos i herbatniki, ja użyłam od Cukrów Nyskich . Zapraszam do wypróbowania, do sobotniej kawki takie ciasto będzie w sam raz :) Składniki : 2 długie paczki herbatników kakaowych Cukry Nyskie kulki rafaello do dekoracji 800 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)zmiękną a na pewno nie powstanie z nich ciapka jeśli się tego obawiacie.Zawsze tak robię i nie muszę długo czekać aż ciasto herbatnikowe będzie miękkie. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, budyń dzielimy na 3 porcje, na spód blaszki wykładamy herbatniki, następnie porcja budyniu, herbatniki, budyń, herbatniki i budyń. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła, wsypujemy
Sama słodycz i szczypta chililepszego niż domowa słodycz. Składniki: ciasto: 1 kg sera - trzykrotnie mielony lub twaróg sernikowy z wiaderka 250 g sera mascarpone 3 jajka 110 g cukru puszka brzoskwiń w syropie 1/2 szkl syropu z brzoskwiń 2 opakowania budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej Wierzch: czekoladowe rureczki dodatkowo: herbatniki do wyłożenia tortownicy Wykonanie: *Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy(...)masy serowej. Dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną, miksujemy. * Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. * Tortownicę o wymiarach 28 cm wykładamy herbatnikami. Wylewamy połowę ciasta, wykładamy połówki osączonych brzoskwiń, wylewamy resztę ciasta. Pieczemy ok godziny w 170-180 st. Po upieczeniu całkowicie studzimy. * Na wierzch sernika kruszymy czekoladowe rureczki, po pokrojeniu
Z Majeczką w kuchniżadnego przepisu na ciasto bez pieczenia, a robi się coraz cieplej. Nie każdy będzie miał ochotę w upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być ciasto i niech się wali i pali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce(...)kolejną warstwę herbatników. Wyłożyć masę budyniowa i na to ponownie warstwę herbatników. Lekko docisnąć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki. Na wierzch posypać utarta czekoladę. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą
Agusiowe smakołykiJeżeli nie macie takich swoich z sadu to całkiem niezłe jakościowo można nabyć w większości sklepów. Kilka minut i tarta gotowa. Poprawa nastroju również gwarantowana! TARTA WIŚNIOWA CIASTO 140 g herbatników kakaowych 60-70 g masła 2-3 łyżki nutelli KREM 330 g śmietany 30% op. serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru FRUŻELINA 450 g wiśni mrożonych(...)cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Herbatniki zblendować na miazgę, dodać nutellę, rozpuszczone masło i połączyć ze sobą. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić mikserem na sztywno. W razie potrzeby dosłodzić. Wyłożyć na przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać
Pieguskowa KuchniaRafaello na herbatnikach SKŁADNIKI: mleko 2 i 1/2 szkl żółtka 3 szt mąka 2 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier waniliowy 1 szt cukier 1
Kuchnia Danusiminimum 2 godziny. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny. Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa. Margarynę można zastąpić masłem
Gospodyni Miejska