ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:616/901)

Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 216

posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubośc 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm.Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu,składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów,tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta.Po sklejeniu pieroga uformować falbankę.Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta.Ciasto pozostałe po wykrojeniu(...)sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku                                                 ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami 145

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół do pizzy szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta cukru 3 łyżki posiekanej natki pietruszki pół czerwonej papryki 120 g salami w kawałku (bez posypek) mały słoiczek zielonych oliwek Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 o C. Salami obrać i pokroić na małe kawałki. Oliwki odsączyć, każdą pokroić na trzy kawałki. Paprykę umyć, oczyścić(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone salami i warzywa i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Wierzch muffinek powinien mieć kolor jasnobrązowy

Czerwień i błękit
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 310

zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i około 2 łyżeczkami ziaren kminku. Gotowałem nadal na małym ogniu bez przykrycia do czasu odparowania całości wody. Kiedy woda odparowała spróbowałem, czy kapusta jest miękka, ponieważ nie była miękka dodałem więcej wody w celu jej ponownego odparowania. W międzyczasie przesiałem przez(...)było letnie. Dodałem do niego 20 gram drożdży i 2 łyżeczki cukru. Całość wymieszałem dokładnie do rozpuszczenia się drożdży, a następnie dodałem do mąki. Z tak przygotowanych składników wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem

Wyprawy kulinarne
Zupa z kurek z pęczakiem 118

skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka(...)kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew

Czerwień i błękit
Zakręcone jagodzianki 168

płyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)kruszonka może spaść obok, jagodzianki i tak jeszcze trochę podrosną. Pozostawiamy jagodzianki do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Zakręcone jagodzianki pieczemy 30 minut w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Jagodzianki jeszcze gorące lukrujemy. Smacznego. The post Zakręcone jagodzianki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHRUPIĄCE OWSIANE CIASTECZKA 163

Kolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:)  Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze? Znalezione

Smaczne Zdrowe
KARMEL-ITKA W PRASIE LOKALNEJ. 169

młodą dziewczyną, która stale szuka „czegoś do roboty”, pomimo ciągłego braku czasu. Nieustannie pichci, wciąż się uczy, wszędzie nosi ze sobą aparat i nie może żyć bez muzyki.          – Wolnego czasu nigdy nie mam zbyt wiele, a już zwłaszcza teraz, bo za kilka miesięcy zdaję maturę(...)zawsze gotowi do skosztowania moich kulinarnych dzieł – śmieje się Adrianna. – Często zdarzają się sytuacje, że mama lub tata zaglądają do kuchni w poszukiwaniu ciasta, które im wieczorem pięknie pachniało, ale okazuje się, że została po nim już tylko pusta blaszka.          Adrianna twierdzi, że gotuje

W kuchni Karmel-itki
babeczki kawowe 127

Babeczki kawowe- wykonane przez Domowe Torty Delikatne babeczki kawowe, które smakują pysznie nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak postanowicie je udekorować- możecie to zrobić na wiele różnych sposobów (ze względu na swój charakterystyczny płaski wierzch są idealne do zdobienia artystycznego). Z owocami, z kremem, z bita śmietaną, a może z lukrem? …wybór należy do Was! Smacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI(...)kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej

Domowe Torty
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 144

Brukselka! koszmar dzieciństwa, powraca w smacznej i zdrowej odsłonie :) To niepozorne zielone warzywo to ogromne źródło witamin, minerałów i chlorofilu - świetnie tonizuje organizm, alkalizuje i dodaje

Kuchnia PROzdrowotna
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 161

sernik. Ja wiem, ze mało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem, że są dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjmijcie(...)pewno zawsze sernik wyjdzie taki, jak chcecie. Tylko na początku wydaje się to skomplikowane. Po kilku razach staje się czymś oczywistym, tym bardziej, że w zamian otrzymujemy pyszne ciasto. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki pszenne śniadaniowe 115

wielkie. Najwięcej robię 16. K iedy chcę mieć okrągłe klasyczne bułeczki, formuję je najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć(...)krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut w 220 st. i 10 w 200 st., na środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego przepisu robię też pieczywo z mąki graham, razowej lub orkiszowej. Trochę tylko

I tu będę miała takie te
Pizza margherita 228

mąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli, 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej pizzę(...)pizza z mozzarellą i pomidorami nazywa się MARGHERITA” Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki

królestwo garów
Dietetyczne ciasteczka daktylowe bez cukru i bez słodzików 148

Kruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików (22 ciasteczka) Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;) Składniki: 160g mąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki. Im mniejsze(...)smaczniejsze. Proponuję na jeszcze mniejsze kawałki niż u mnie na zdjęciu. Masło rozpuszczamy i przelewamy do miski. Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo tak jak ja odrywać po kawałku i formować ciasteczka w ręce. Ciasteczka ułożone na blaszce, na papierze do pieczenia pieczemy

Moja Micha
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 133

miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 60 minutach , formowanie chlebka . Foremkę wykładam papierem do pieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem(...)maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 107

rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy(...)miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest za rzadkie, możemy dodać więcej mąki. Smażymy na rumiano z obu stron. A jogurt oczywiście możecie zrobić sami, np. w ten sposób: KLIK Proste, prawda? A jakie lekkie

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania