ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:885/1217)

Waniliowy crème brûlée i "Babskie fanaberie" 122

użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie białek, np. tortu Pavlovej ) 1/3 szklanki cukru po dwie łyżeczki cukru na kokilkę Przygotować naczynie żaroodporne lub głęboką blachę, w której zmieszczą się kokilki. Do rondelka przełożyć śmietanę(...)rzeczowo, zdaniami niezbyt rozbudowanymi i dzięki temu dosadnymi. W książce wyczułam trochę feminizmu, ale w tej nieszkodliwej postaci. To, co mnie urzekło mnie w książce to zdjęcia - estetyczne, bez zbędnych ozdobników i po prostu piękne. A autorkę odebrałam jak kogoś, kto naprawdę wie, o czym pisze i co chce przekazać innym, łącznie z formą, która idealnie pasuje do treści - skoro

Weekendy w domu i ogrodzie
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 187

żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama przecież, jeszcze niedawno, też bym o tym nie pomyślała. A teraz nie wyobrażam sobie stycznia bez rozpoczęcia wyzwania na Good reads. Jak to się stało i o co właściwie z tym liczeniem chodzi...?Pomysł podsunęła mi Maggie. Spodobał mi się od razu. Jestem bowiem typem, który(...)uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina z czarnej porzeczki 166

W tym roku pokochaliśmy frużelinę. Frużelina wiśniowa bardzo nam posmakowała więc postanowiłam zrobić frużelinę porzeczkową. Wyszła tak pyszna, że musiałam robić drugą i trzecią porcję, bo

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik kajmakowy 114

Jak tam Wasze świąteczne menu, gotowe już? Moje cały czas się komponuje :-) Ostatnio np. testowałam taki mój pomysł... Sernik gotowany zmodyfikowałam dodając masę kajmakową i wyszło

Czary - gary w kuchni
Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika 152

mojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie

moj przepis na
Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 173

likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku jaj, to wyjście naprzeciw np.alergikom Wlej do rondla mleko, dodaj skrobię kukurydzianą oraz cukier. Mieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Jeśli zrobią się grudki, przetrzyj przez sitko. Dodaj wybrany przez(...)dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz dwa sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez

Z Kuchni Do Kuchni
szybkowar-z aronii i śliwek z cynamonem dżemik... 165

Składniki: aronia 5 kg, śliwki węgierki 2 kg, cukier 3/4 kg, cynamon 1 łyżka, 3:1 żelfix 2 opakowania, woda 1 litr w szybkowarze owoce gotuję bez cukru i nie przypalą się na dnie garnka, zrobiłam raz z cukrem i przypalone od razu i mocno = śliwki wypestkować, aronię obrać z szypułek, opłukać, wsypać do szybkowara, wlać wodę i zamknąć(...)zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje do tostów, pieczywa, naleśników, deserów, ciast............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Udział w programie EWA GOTUJE 292

kilku tygodniach. Do Krakowa pojechałem z samego rana, nagranie miało być w godzinach popołudniowych. Z racji tego, że był to dzień roboczy, to na autostradzie dużego ruchu nie było. Bez problemu dotarłem do stolicy Małopolski i zameldowałem się w Hotelu, który… dla mnie i osoby towarzyszącej był zarezerwowany i opłacony przez obsługę programu. Dostałem również zwrot kosztów podróży. Bardzo miła(...)odcinka z moim udziałem musiałem chwilę poczekać, gdyż realizacja wcześniejszych materiałów nieco się przesunęła. Czekanie nie było jednak uciążliwe, gdyż atmosfera w domu była bardzo przyjemna, a czas umilało ciasto przygotowane – a jakże – przez Ewę Wachowicz. CISZA – to znak, że rozpoczyna się nagranie. Czekając na dole słyszę, że przygotowywane jest danie wg mojego przepisu. To znak – za chwilę pora

MarcinChef
DYNIOWE SERNIKOBROWNIE Z MUSEM ŚLIWKOWYM 418

przecieramy przez sitko. SPÓD BROWNIE : Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy szklaną lub metalową miskę ( nie może dotykać wody). Dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz pokrojone masło. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się(...)dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy. Powstałą masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową,  cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego

cool and minty
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 109

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)dodaje cukier, sól, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Mieszam na gładką masę. Gdy po kilku minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut

Gotowanie i blogowanie
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 158

prowansalskie i oliwki, które nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Do takiego chlebka wystarczy samo masło, nie trzeba dodatkowych rzeczy. Mąż twierdzi, że smakuje doskonale, prawie jak pizza tylko bez sera Podejrzewam, że doskonale smakować będzie również z cebulką czy suszonymi pomidorami. Zazwyczaj piekę chleb z podwójnej porcji, bo mój tata jest również wielkim amatorem tego pszennego chlebka. Myślę(...)wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski

Mieszam w Garnku
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 185

Bez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru(...)tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych

Czerwień i błękit
Przygotowanie Domowych Pączków 178

łatwiej ) . Uformowanego pączka układam na lekko podsypanym mąką blacie lub deseczce , nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut . Jeżeli pączki nadziewam przed smażeniem to : Biorę kawałek ciasta , formuję palcami placuszek na środek nakładam łyżeczkę nadzienia i brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam. Pączki układam łączeniem(...)każdej strony na złoty kolor . Po włożeniu pączków do oleju rondel nakrywam pokrywką i smażę , gdy obrócę pączki na drugą stronę to już nie przykrywam rondla i smażę bez przykrycia . Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Nadziewanie (jeżeli nie nadziewaliśmy przed smażeniem ) : Gdy pączki są lekko ciepłe nadziewam je marmoladą . Marmoladę nakładam do worka cukierniczego

Uwaga Babcia Gotuje
Puree z dyni 115

Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków  ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry. Składniki: (na 2 średnie słoiczki) 1 mała dynia Przygotowanie: Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze(...)przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na puree. Przełożyć

Nastoletnie Wypiekanie
Otrębowe krakersy cebulowe 164

Obiecałam więc podaję, bez zbędnych wstępów ;) Przepis jak zwykle zrodził się metodą "trochę tego trochę tamtego" chrupiące, pikantne, smaczne ;) jestem z siebie dumna! ;) uwielbiacie mnie ? :D Składniki (około 60 mini krakersów): 6 łyżek otrębów pszennych dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1/3 łyżeczki sody 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wody 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Otręby oraz len mielimy na mąkę dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy odstawiamy na na kilka minut żeby masa spęczniała (3-5 minut) dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Herbata Matcha z Limonką 139

Herbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość.  Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana(...)dzień herbatą Matcha mając dodatkowo komfort psychiczny, że dzień zaczynamy zdrowo i wyjątkowo. Ta herbata kojarzona jest z ceremonią parzenia kawy. Czy więc możemy zaparzyć ją w warunkach domowych, bez oryginalnych przyrządów? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzymy się w szeroką miseczkę, ręczny spieniacz do mleka, termometr. Jak ją zaparzyć? O tym piszę już troszeczkę niżej :) Do swojej Matcha dodałam plasterek limonki

Blondynka Gotuje
Babka jogurtowo-waniliowa 129

lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie(...)ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić czy nie jest dla Was słodka bez cukru pudru. Ja nie posypywałam Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowe grahamki 170

Pyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami.  Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham typ 1850 200 gram(...)garść ziaren dyni  Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia

Krakowskie smaki Ani