PRZYGOTOWANIA: W wysokim naczyniu miksujemy blenderem banany (można też częściowo rozgnieść widelcem). Do bananów dodajemy pozostałe płynne składniki - jajko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, sodę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Do sypkich składników wlewamy płynne. Mieszamy ciasto łyżką a następnie wlewamy do formy - keksówki. Pieczemy około godziny w temperaturze
wege i kropkamiazgę widelcem (nie musi być dokładnie).Masło roztop w garnuszku i dodaj do rozgniecionych bananów.Dosyp cukier, wbij jajko i dolej wanilię. Przesyp mąkę, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj łyżką (nie potrzebujesz tu używać miksera).Keksówkę nasmaruj olejem rzepakowym i przelej do niej ciasto. Wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika i piecz około 55-60 minut do tzw. suchego
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia, 2 łyżeczki soda, 1/2 łyżeczki mleko, 1 szkl olej, 1/2 szkl jajka, 2 szt Składniki na nadzienie śmietana 30%, 500ml żelatyna, 2 łyżeczki cukier puder, 8 łyżeczek banan, 1-2 szt sok z cytryny, 1-2 łyżki Przygotowanie Do jednej miski wsypujemy składniki suche, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy składniki mokre, krótko miksujemy. Do składników suchych wlewamy mokre, miksujemy(...)wysokości. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Z wystudzonych muffinek odcinamy górę, do wysokości papilotek i wydrążamy środek tak, aby nie uszkodzić boków. Pozostałe ciasto kruszymy. Banany kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na dnie muffinków po jednym plasterku. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec
Gotowanie moimi oczamiłyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 jajko 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka masła do smażenia Banany obieramy ze skórki, odcinamy końce. Z … Czytaj dalej Banan w cieście kokosowym
gotuj ze mnąpowiedziałabym nawet w kwartecie , bo ta sama nuta smakowa pojawia się zarówno w cieście jak i w jego uzupełnieniu ( banany i czekoladowa bita śmietana) Samo ciasto jest przepyszne - banany nadają mu slodkości i wilgoci , czekolada odrobinę goryczy i niezwykły aromat. W czasie pieczenia zapach w domu powalający. Przepis na samo ciasto zaczerpnęłam ze strony Mała cukierenka. Pozostałe(...)jajku i nadal miksować. Przesiać do masy wszystkie suche składniki , wymieszać. Dodać banany i czekoladę . połączyć wszystkie składniki . piec ok 45 min 1 180'C Na wystudzone ciasto ułożyć pokrojone w plastry banany , skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno , dodać nutellę i ubijać do połączenia jej za śmietaną Wyłożyć na banany. Ew można posypać starta czekoladą. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaplebejskiego deseru, że nie rozumie jego fenomenu i robi go tylko, kiedy odwiedza ją teściowa, albo że kret jaki jest, każdy widzi. Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru szklanka mleka szklanka oleju banan 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczanej 4 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej Nadzienie 3 banany odrobina soku(...)układamy na spód ciasta, tak by przykryć jego całą powierzchnię. Następnie wlewamy jaglaną masę, formując kopiec. Kaszę, jogurt, resztę soku z cytryny, kardamon i banany blendujemy na gładki krem. Posypujemy wierzch pokruszonym ciastem, które wykryliśmy na początku. Oczywiście w oryginalnym przepisie nie było jaglanki, tylko jakiś śmietan fix mix, ale nie mam pojęcia jak się go robi bez tego cudu
Ugotowane pozamiatanekakao na masę serową: 200 g serka białego 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną(...)ciasto i wyciskać pomiędzy jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 15 minut (aż będzie upieczone ale z wierzchu sprężyste). Upieczony biszkopt wyjąć, położyć na niego wilgotną ściereczkę i razem z nią zawijać go w roladę (jednocześnie zdejmując papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt pięknie. Zostawić tak zwinięte aż wystygnie. Truskawki i banana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamisce wymieszaj jajka i mleko, w drugiej misce mąkę, proszek do pieczenia i cukier. połącz mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie wymieszaj mikserem. do tak przygotowane ciasta wrzuć banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki po usmażeniu warto odsączyć racuszki na ręczniku papierowym możesz podać z cukrem pudrem, ja jadłam bez dodatków
Oka w rosole czyli KaFka gotujeBabeczki wiosenne pszczółki Wiosna zbliża się wielkimi krokami dlatego mam dla Was stosowną wiosenną propozycję. Babeczki z pszczółkami spodobają się pewnie szczególnie maluchom. Waniliowe ciasto z bananem i nadzieniem czekoladowym ozdobione czekoladkami. Żółte czekoladki kupiłam na stoisku ze słodyczami Karmello, na pszczółki nadadzą się jednak także okrągłe owocowe żelki lub drażetki np. M&Msy. Składniki:2 szklanki(...)Banana kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem. Jajko, olej, mleko oraz rozgniecionego banana dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły
CiastkozercyCiemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro”banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek*w połowie pełnoziarnisteinspiracjaBanan strasznie rozmiękł,( ale to pewnie dlatego, że był już dość zleżały, ale nie brązowy :D). Niestety przez to ciasto trochę rozmokło, ale co tam. Weź zrób temu czemuś "jakieś" zdjęcie na którym to jakoś wygląda
More food, love and dreamswyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy (ja powciskałam jeszcze pomiędzy obranego banana). Przykryj ciastem czekoladowym i włóż do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij z lodówki, obróć i ściąg salaterkę, delikatnie zdejmij folię spożywczą. Ozdób według uznania. Lustrzana glazura
Kulinarna (nie)codziennośćmieszamy (ja wrzuciłam wszystkie mokre i mikserem zmiksowałam i dodałam na koniec banany i przemieszałam łyżką). Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy lekko łyżką, nie musi się wszystko dokładnie połączyć, jedynie tak oby oby, im więcej będzie grudek tym muffinki będą bardziej puszyste i wilgotne. Łyżką nakładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotami (lub blachy na mufinny) tak do 3/4 wysokości
Piekielna Kuchnia Patiklonowy Jajka zmiksować z mlekiem, śmietaną i mąką na gładką masę, po czym odstawić na 30 minut (niecierpliwym polecam w tym czasie wypić kawę). Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Ciasto przemieszać i wykładać po dwie łyżki na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Podsmażyć lekko z jednej strony(...)złoty kolor, po czym przewrócić łopatką. Na wierzchu wyłożyć plasterki banana, po czym jeszcze raz przewrócić i podsmażyć dodatkowo aż się zrumieni. Zdjęcia są zrobione w wersji z bananem wrzuconym do ciasta, ponieważ dziecię było bardzo niecierpliwe, ale postaram się też w najbliższym czasie dodać wersję z bananem przysmażonym na wierzchu, bo jest w moim odczuciu smaczniejsza. Placki serwować polane
Przepysznik - BLW i nie tylkoktóre odłożyłam do przygotowania pysznych i zdrowych koktajli. I jak się domyślacie, moje owoce nie trafiły do napoju, ale stały się głównym składnikiem i inspiracją do powstania pysznego ciasta. Moje "Black banana cake" (jak nazywam je w wersji angielskiej - no cóż... ta nazwa sama pojawiła mi się w głowie, podobnie jak przepis) okazało się "strzałem w 10"! Smakowało zarówno(...)słodki wypiek. A te małe bananowe kawałeczki, które widać w ciemnej warstwie... nadają ciastu niesamowitego uroku :) Takie czarne (czekoladowe) ciasto bananowe idealnie nadaje się do popołudniowej kawy czy herbaty. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka klasy M 5 łyżek ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodkie okruszkiłyżki miodu o delikatnym smaku. Przygotowanie jest banalnie proste. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, standardową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i zabieramy się za przygotowywanie ciasta. Do dużej miski wkrawamy obrane banany i zgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy pastę waniliową, masło lub olej, mleko i mikserem miksujemy wszystko na puszystą i dobrze połączoną masę(...)posiekanej czekolady i proszek do pieczenia, łączymy szpatułką lub łyżką. Następnie mąkę wsypujemy małymi partiami, dokładnie mieszamy. Dodajemy do momentu, aż ciasto będzie bardzo gęste. Przelewamy ciasto do keksówki, na wierzchu układamy plasterki bananów i pieczemy około godziny, do suchego patyczka. Może się okazać, że zostanie wam trochę ciasta, wtedy możecie usmażyć małe placuszki czekoladowo-bananowe, też pycha! Post Prosty
ladykitchenJajka miksujemy z cukrem na puszysta masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki, cynamon, mleko, mąkę, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto, na koniec dodajemy banany pokrojone w kostkę lub plasterki, dokładnie mieszamy, ale już nie miksujemy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Izabelawkuchni