kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek. Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placki są gotowe. Teraz opiszę przygotowanie placuszków z twarogiem i bananami: Ser rozkruszam widelcem(...)rozgrzanym oleju na patelni, ciasto nakładam łyżką zanurzoną w oleju dzięki czemu ciasto łatwiej odkleja się od łyżki. Placuszki smażę na złoty kolor z obu stron, usmażone układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu – placuszki są gotowe. Placuszki z twarogiem oraz z bananami są gotowe, możemy je podać dodatkowo z jogurtem lub posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujelubicie bardzo słodkie :) ) Dodatki : * 1 banan * 2-3 łyżki miodu * tabliczka białej czekolady Przyrządzając naleśniki zaczęliśmy od połączenia w misce sypkich składników tj. mąka, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu tych składników dolaliśmy olej, mleko i żółtka jaj (po oddzieleniu ich od białek oczywiście). Wszystko razem miksujemy i gdy uzyskamy gładką konsystencję ciasta, przechodzimy do ubijania białek(...)dodatkiem odrobiny oleju smażymy małe, okrągłe i puszyste naleśniczki. Pamiętajcie, że trzeba uważać by ich nie spalić (co w przypadku ciemnego ciasta nie zawsze jest dobrze zauważalne - lecz baaaardzo dobrze wyczuwalne). W kolejnym kroku kroimy banana na talarki o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy miód tak długo, aż ten zacznie się karmelizować i pienić. W tym momencie rozkładamy
Wspólne smakiOdchudzone ciasto naleśnikowe - bez jajek, bez mleka, bez cukru! Były już Dietetyczne naleśniki bez jajek . Smażyłam także Dietetyczne naleśniki na kefirze . Wychodzę z założenia, że naleśników nigdy w życiu za wiele, więc tym razem przedstawiam naleśniki z serem, wanilią i bananem . Nadal dietetyczne - bez jaj, bez tłustego mleka, bez cukru . Przygotowywane głównie z mąki żytniej razowej z dodatkiem mąki owsianej(...)osobowa): CIASTO: 2 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, pełnoziarnista 1 ł yżka mąki pszennej - typ 650, siel ska 1 łyżka mąki owsianej - otrzymuje się ją poprzez zmielenie łyżki płatków owsianych górskich w młynku do kawy 1/3 szkl. maślanki 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta sody - na czubek noża oliwa - do smarowania patelni FARSZ: 1 banan 100g twarogu chudego
Grunt to przepis!Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem
Bulliotalerze. Czy to przypadek, że kaszkę wykorzystałam do zrobienia placków? Nie sądzę :P Składniki: 150 g kaszki mleczno- ryżowej waniliowej (Bobovita) 2 banany 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 łyżki mąki pszennej ok 1 szklanki mleka (ciasto powinno być gęste, ale może być więcej) Przygotowanie: Do wysokiej miski wrzucamy jajko i miksujemy je na puszystą masę. Na zmianę dolewamy
ChilliJemyCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, rodzynek oraz orzechów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek(...)oraz ekstraktem z wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany, posiekane orzechy oraz rodzynki. Piec w temperaturze 165°C przez około 50 – 55 minut. Ciasto powinno być wyrośnięte i brązowe. Piekłam w podłużnej formie o wymiarach 27,5 x 8,5 cm. Ostudzone ciasto można posypać cukrem
Bulliopomarańczy. Dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Patelnie rozgrzewamy (można dać na nią trochę masła) i nakładamy ciasto - 3 duże łyżki ciasta na głowę misia i po 1 małej łyżeczce na uszka. Pieczemy na rumiany kolor. Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do reszty soku z pomarańczy - dzięki temu dłużej będzie miał ładny biały kolor. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
CiastkozercyMuffinki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Uwielbiam smakowe eksperymenty z muffinkami bo można dosłownie dodać wszystko co się lubi. Składniki
Smaczne PotrawyMuffinki bananowe są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycą smakiem i zapachem. Uwielbiam smakowe eksperymenty z muffinkami bo można dosłownie dodać wszystko co się lubi. Składniki
Smaczne Potrawytypowy chleb, bo przypomina bardziej ciasto, ale można go jeść z masłem. Zawierając dużo węglowodanów, tłuszczu i białka, ten chleb zapewni poczucie sytości na długo i może stanowić pożywne śniadanie dla dzieci w domu albo drugie śniadanie do szkoły. Chleb paleo bananowy z migdałami – bezglutenowy i bez nabiału – przepis: banany – 3 dojrzałe olej kokosowy – 3 łyżki(...)pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut – aż patyczek wbity do ciasta wyciągniesz suchy. Ostudź 10 minut przed wyciągnięciem z formy. Gotowe! Zobacz też: mąka w kuchni paleo . Pomimo tylko jednej łyżki miodu z taką ilością mąki, migdałów i bananów ten chleb zdecydowanie nie jest niskowęglowodanowy – jedna kromeczka zawiera 8 g przyswajalnych węglowodanów. Miód nie jest dozwolony
PaleoSMAKciasto z żurawiny i mięty- jest to duet niecodzienny, ale za to jaki zgrany. Przy każdym kęsie słodycz rozpływa się w ustach, lecz wcale nie taka banalna słodycz. Słodycz subtelna i nienaganna. SKŁADNIKI: SPÓD: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 1/3 szklanki wrzącej wody szklanka daktyli łyżka płatków lnianych MASA: szklanka suszonej żurawiny 1/2 szklanki wrzącej wody 2 liście mięty banan
healthy dreamsgenialny aromat, BOMBA!, oczywiście można go pominąć) jeśli lubicie mocno słodkie ciasta możecie dodać jeszcze jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem (tak żeby przykrył całość) i odstawiamy na około 5 minut, po tym czasie możemy wrzucić je do blendera (wraz z wodą) i zmiksować na miazgę z bananami dodajemy jajka, olej miksujemy mieszamy suche składniki (mąkę, proszek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjako składnik deseru – ciasto, czy też ulubionego crumble. Dziś na drugi śniadanie przygotowałam zdrowe ciasto śliwkowe – łatwe w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Jaglane brownie ze śliwkami przepis na keksówkę o długości 16 cm 100 g kaszy jaglanej 50 g serka mascarpone banan 40 g mąki kokosowej pół łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy) jajko(...)przestygnięcia. Następnie do misy blendera przełóż kaszę, serek mascarpone, mąkę kokosową, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, cynamon, powidła i banana pokrojonego na małe kawałki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. W ciasto powkładaj śliwki przekrojone na połówki oraz posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj
365 dni dookoła kuchnipiekarniku. Świetny pomysł na piknik oraz letnie przyjęcia dla dzieci. Zamiast czereśni można wziąć truskawki lub inne owoce, a banana pominąć. Przepis jest dość prosty, z podanych składników upieczemy 16 rożków, a jeśli nie mamy tyle wafelków i zostanie nam ciasto
dolcevitainmykitchennagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka masła orzechowego 3-4 kostki posiekanej czekolady (użyłam
Mienta blog