łyżki mleko 3 łyżki mąka kokosowa ulubione owoce do dekoracji gorzka czekolada olej kokosowy do smażenia Jajko ubijam, dodaję do rozgniecionego już banana. Następnie dodaję mleko i wodę mineralną, mieszam. Dodaję tyle mąki kokosowej aby ciasto było gęstą "papką". Smażę małe placuszki na oleju kokosowym, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiam czekoladę. Po usmażeniu, placuszki przekładam ulubionymi owocami, wszystko polewam
Bike By Lifewychodziło. W końcu mi się udało. Nie zawiodłam się, są przepyszne. Zrobiłam sałatkę owocową z ich dodatkiem. Sałatka owocowa to zdrowszy zamiennik ciasta. Sałatka jest pyszna, polecam. Składniki: 1 jabłko 2 mandarynki 2 kiwi 1 banan 4 truskawki Adwokat ( likier jajeczny ) Orzeszki pinii Wykonanie: Jabłko, kiwi, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie na kawałki kroimy truskawki
Smaki Ewykażdego i dużego i małego! Placuszki pychotne 150g serka (Bieluch, President naturalny, Mój ulubiony) jajko 3 łyżki mąki 2 banany tłuszcz do smażenia Banana rozgnieść, dorzucić resztę składników, dokładnie wymieszać. Nakładać na patelnię po jednej łyżce ciasta i smażyć na małym ogniu, najpierw z przykryciem, żeby ścięły się szybciej z wierzchu, po drugiej stronie już bez przykrycia. Znakomite są same
Przepysznik - BLW i nie tylkoczas kombinuję co by tu Córci zapakować do śniadaniówki. Oprócz wszelkich ryżów, kasz, granoli czy kanapek trafiają tam również ciekawe, trochę zdrowsze wersje ciast czy słodkich bułeczek.Dzisiaj dostała kawałek przysmaku, którego baza była marchewka i banan. Przepis podpatrzyłam w Co dziś zjem na śniadanie. Będę jeszcze z nim kombinować. U nas w wersji bez pomarańczowej i z pestkami dyni
Dzieje kuchennej Wiewióryprzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić
Kuchnia domowa Anibananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku**z dodatkiem mleczka kokosowegoO mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.* Składniki:35g mąki pełnoziarnistej15g mąki kokosowejzmiksowany
More food, love and dreamsWszystko zaczęło się od owsianki. Wstałam rano i zapałałam ochotą na banana. Hmm, trochę to zabrzmiało. Owsianka, banan i... no właśnie. Gruszka zjedzona. Jabłko dla Gizmola. Truskawki wylądowały wczoraj w cieście.Otworzyłam ponownie lodówkę. I... uśmiechało się do mnie. Wołało. Zjedz mnie! Masło orzechowe. Taaak! Dopełniło pustą fałdkę w mych bioderkach. A później się doczytałam
bastalenaBananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)kilka ziaren wanilii. Cukier jest zbędny, banany są już słodkie. Do masy dodaj żelatynę ze szklanki. Całość zmiksuj i wylej na biszkopty. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można przechowywać
SMYKWKUCHNItwarogu półtłustego kilka łyżek płynnego miodu (w zależności jak słodki ser lubimy) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 1 nieduży banan do dekoracji i podkręcenia smaku użyłam startej mlecznej czekolady i nasion granatu Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać lub zmiksować w misce (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać troszkę więcej mąki, jeśli zbyt gęste dolać mleka). Patelnię teflonową(...)wymieszać. Tak przygotowany ser nałożyć na połówki naleśników, złożyć je na pół, a potem na ćwiartki, tworząc trójkąt. Wierzch naleśnika posmarować jogurtem naturalnym, na nim poukładać pokrojonego na plasterki banana, oprószyć startą na małych oczkach czekoladą i pestkami granatu
Simply Foodwynos, można je jeść samo z siebie, a można smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i leżeć... Ale nie poleży.. Składniki(...)zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu WykonanieOdmierz bakalie i wszystkie składniki. Natłuść keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło z cukrem na jasnopoastelową puszystą masę. Pokrojone w kawałeczki banany dodaj stopniowo do masy i miksuj , aż skończysz banany
Z Kuchni Do Kuchnipoważnej chorobie, gdyż jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje się zamiennikiem dla popularnej mąki pszennej. Muffiny z mąki kukurydzianej (12 porcji) Składniki: 1 duży banan; 1 jajko (ja miałam gęsie, więc kurzych trzeba dodać dwa); 1/2 szklanki maślanki(...)samym początku namaczam daktyle w wodzie. Do miski wkładam banana, odsączone daktyle i miksuję na gładką masę. Dodaję jajko, cynamon oraz maślankę i wszystko dokładnie mieszam. Łączę mąkę z sodą i wsypuję powoli do masy bananowej, szybko mieszając. Ciasto przelewam do formy na muffinki, do środka wkładam pół kanki czekolady i wstawiam
Życie na widelcukurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem Pojawiły się także 2 poradniki: #Porady(...)Porady - jak sprzątać kuchnie #Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Köttbullar - klopsiki szwedzkie Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Świetnie przyjęły się moje wpisy poradnikowe, widzę, że jest spore zapotrzebowanie na tego typu przydatne informacje, więc w tym miesiącu też pojawi się kilka cennych wskazówek, obiecuję. :) Działo się
Cooking Monsterszklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach
Di gotujeZapachami z kuchni można obudzić nawet największych śpiochów, tak też było tutaj. Pierwsze zrobiłem słodkie bułki z bananami :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/04/buki-z-bananami.html Potem szybko zakręciłem i upiekłem strucle z czarnym bzem http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/02/z-czarnym-bzem.html A jak piekarnik pracował i czekałem na ciasta,... to z nudów zdążyłem bułki ukulać :) Mąka 1kg, drożdże 1/2 kostki, ciepła woda 2 szkl., 1 łyżeczka cukru
chleba naszegoJestem babka i lubię babki :) i w ogóle ciasta a szczególnie te wilgotne i pełne orzechów, czekolady i innych dobroci takich jak marchewka czy banany. Bardzo chciało mi się czegoś słodkiego, marzyłam o ciachu pełnym smaku, pachnącym tak, że dech zapiera i... upiekłam tę babkę! Baba marchewkowa z orzechami i czekolada 2 duże jajka 2 szkl. mąki 1 szkl(...)szkl. cukru spora garść całych orzechów włoskich 2 łyżki gorzkiej czekolady, u mnie w postaci małych drażetek do pieczenia 3 spore marchewki starte na drobnych oczkach Wszystkie sypkie składniki ciasta mieszamy. Dodajemy do nich olej, jajka, marchewkę, czekoladę i orzechy. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy do blachy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą (ja piekłam w silikonowej więc tego nie zrobiłam
Dzieje kuchennej WiewióryTak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie
Nie Bo Piekłołyżki kakao 3 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru pół banana W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 10 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuszczamy masło. Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy mąki i mieszamy, wyjdzie sypkie ciasto, dodajemy wyrośnięte drożdże i sól, mieszamy łyżką, dodajemy stopione masło i ugniatamy ręką, aż ciasto zacznie się odklejać(...)mamy ugniatamy widelcem, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy na okrągły kształt. Dzielimy na kilka części ( w zależności od tego ile i jakiej wielkości chcemy, ja podzieliłam na 6 ) na każdym układamy albo masę serową, albo smarujemy kakaem i kładziemy plasterek banana. Zawijamy większy bok do środka tworząc rulonik
Idę coś wszamaćczarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane banany 5 łyżek cukru pudru łyżka esencji waniliowej szczypta soli Krem: pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej
greenscarfCiasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)wanilii. Dodać suche składniki (mąkę, sodę, sól, cukier) i wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem
Bulliosmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Możecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego
Ogrodnik w podróży