zawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie. Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka(...)szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy 1 czekolada mleczna 3-4 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Pierwszy placek ciasta piernikowego smarujemy kremem, przykrywamy drugim plackiem i ponownie smarujemy resztą kremu. Całość polewamy czekoladą mleczną rozpuszczoną z niewielką ilością mleka
Cynamonowe szczęściemasło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy część do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy stanie się nieco rzadsza, dodajemy resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy
Smaki Na Talerzuskórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko(...)bokami posmarowanymi masłem.Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! ) DO NASĄCZENIA:Sok z cytryn gotujemy.Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia
Ostra na Słodkoprawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy clafoutis można upiec z jabłkami
Food SquareKolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)pokojowej masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy do masy w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki
Słodkie zapomnienieowoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche, dodaje się mokre i gotowe. Dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest naprawdę znakomite – mięciutkie, puszyste i wilgotne. Jeszcze obłoczek cukru pudru doskonale uzupełniający kwaskowość śliwek i … gotowe. Koniecznie je wypróbujcie. Składniki: • forma o wymiarach 21x25,5 cm • 3 jajka(...)Wlać olej i śmietanę cały czas nie przerywając ucierania. 8. Na koniec wsypywać po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksować. Ten etap nie wymaga już tak dokładnego ucierania. Ciasto powinny być gładkie, a składniki połączone. 9. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki. 11. Piec przez około 35 minut. Przed wyjęciem
W mojej kuchniProste ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Składniki (blaszka 23/33) ciasto: masło 25 dag, cukier puder 15 dag, mąka pszenna 30 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 6 szt, dodatkowo: rabarbar pokrojony 0,5 kg, kruszonka: mąka pszenna 20 dag, masło 12 dag, starta skórka cytryny 1 łyżka, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)muszą mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ubijania. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do masy i miksujemy. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy pokrojony rabarbar. Składniki kruszonki wsypujemy do miski i rozcieramy palcami. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy
kulinarne odsłony patiniedawno była malinowa chmurka , ale galaretka malinowa tak mi posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa. Ciasto: 1 margaryna 3 jaja 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę ucieramy z cukrem, gdy powstanie puszysta masa dodajemy kolejno po 1 żółtku, a następnie całe jaja. Wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wykładamy do blaszki (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor - ok 25 minut w 180 st. C. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Jeśli macie
Cynamonowe szczęściekrótko miksujemy ( do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25-30 min / 180C. KREM TOFFI: Masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i powoli dolewamy syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) . Przekładamy na ostudzone ciasto i za pomocą widelca formujemy „maziaje” Smacznego
Ostra na SłodkoCiasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne. Składniki: Tortownica 24-26cm 200g margaryny 200g cukru pudru 4 jajka 200g mąki tortowej 2x budyń waniliowy 5 łyżek mleka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki 1 płaska łyżka kakao 100g rodzynek 1 jabłko kilka(...)Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku. 2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy
Kuchnia w czekoladziekałużach jak za czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;) W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez(...)mleka 75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i rozprowadzamy w niej równomiernie
My simple kitchendodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto. Na koniec ucieramy ostatnią jasną część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
Kuchenne Wariacjeskladniki na spod: 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 zoltka + 1 cale jajko 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia 1,5 szklanki maki Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem wykladamy nasmarowana tluszczem blache do pieczenia. skladniki na mase serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1kg twarogu poltlustego(...)budyn smietankowy 1 kostka roztopionej margaryny (250g) Zoltka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, budyn oraz przestudzona, roztopiona margaryne. Na koncu dodajemy bialka ubite na sztywna piane. Delikatnie laczymy z masa serowa i wykladamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzine, ja zawsze pieke dluzej, w temperaturze 180°C. Smacznego. Przepis ren zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" pod patronatem
Przysmaki KarolkiŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCEi SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄWersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie.Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek.Przyznaję : BYŁO WARTO!A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia
Ostra na Słodko