Przepis na to expresowe ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi – czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również
Pieguskowa KuchniaKiedy otrzymałam zaproszenie od Amber z bloga Kuchennymi drzwiami do wspólnego pieczenia chleba nie mogłam odmówić. Ta wspaniała przygoda nie mogła mnie ominąć. Pierwszy raz wzięłam
Pieguskowa KuchniaChlebek cukiniowy jest świetnym wypiekiem na każdą okazję. Tak się złożyło, że mam co świętować- po trzech latach nastąpił dzień, w którym zdjęłam aparat ortodontyczny. Bardzo
Pieguskowa KuchniaOgórki zawekowane i teraz przyszła pora na przerabianie agrestu. Niezawodne, przepyszne muffinki z maślankowe stworzyły z agrestem świetny duet. Ledwo zdążyłam na ostatnią sztukę, gdyż zniknęły
Pieguskowa KuchniaPyszny, wilgotny chlebek, który powala swoim cudnym kolorem i delikatnym zapachem korzennych przypraw.W sezonie dyniowym to must have. Dodatek czekolady sprawia, że ciasto smakuje jak z
Pieguskowa KuchniaŚwięta coraz bliżej, a na stole nie może zabraknąć dobrego piernika. W tym roku u mnie będzie brylować piernik z najnowszej książki Lidla „Kuchnia Polska
Pieguskowa Kuchniatylko polecamy formę typu keksówka z powłoką non-stick dostępną w sklepie Makowski Kredens. Blaszka posiada powierzchnię ułatwiającą wyjmowanie ciasta po upieczeniu. Idealna do wypieku chleba, ciast ucieranych i babek. Wykonana ze stali, łatwa w utrzymaniu w czystości. Dostępna w atrakcyjnej, żywej kolorystyce
Smak mojej kuchniSwego czasu przygotowywałam bardzo dużo pyszności z mąki kokosowej. Teraz zamierzam wrócić do tego „zwyczaju” i w mojej kuchni znów goszczą bardziej lekkie i
Ostra na SłodkoTakie ciasto to znakomite orzeźwienie w ciepłe dni. Jest mega wilgotne, wręcz zakalcowate i przepyszne. Aromatyczna galaretka dopełnia całości, polecam do wypróbowania. Truskawki jeszcze są na
Moje Małe CzarowanieMam nadzieję, że dżemik z wczorajszego przepisu zrobiony, bo jeżeli smakowało Wam moje ostatnie czekoladowe ciasto ( to z porzeczkami ) to za ten przepis będziecie mnie kochać
greenscarfJest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt. Składniki: 150g masła
AleTorcikMetrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to
Kulinarna (nie)codziennośćKobiety w mojej rodzinie mawiały, że ucierane ciasto z owocami jest najbardziej domowe. Wtedy z kuchni krzyczała prababka: „Nie słuchaj ich! Najbardziej domowe jest ciasto drożdżowe!” „Dlaczego” – pytałam? „Bo ono rodzi się w Twoich rękach…”- odpowiadała. A kiedy mówiłyśmy jej, że jest ono z tych trudnych
Raj dla PodniebieniaPrzed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny. U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy l emoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem. Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami Porcje: 4 Czas przygotowania
SzczyptaSmaQWARSTWOWE CIASTO Z CHAŁWĄ I KAJMAKIEM! PRZEPISY NA CIASTA! Rzadko robię ciasto z kremem, lub takie, które wymagają więcej niż 15 czy 20 minut mojej uwagi
SMYKWKUCHNI