mnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka
Na Ciasteczkowych Papierachmasa zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaZapraszam dzisiaj na rozpływający się w ustach pyszny i aksamitny sernik na spodzie z herbatników i orzechów włoskich z brzoskwiniami . Doskonały na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 100 g orzechów włoskich 2 łyżki miodu 120 g margaryny 500 g zmielonego sera białego 330 ml śmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru(...)wylewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na masę serową przekładamy ubitą kremówkę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ćwiartkami brzoskwiń dekorujemy wierzch sernika. Ciasto wstawiamy na 4 godziny do lodówki
Smakowite DaniaLemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120˚C i piec przez kolejne 30 minut. Sernik musi być ścięty, ale miękki, dopiero po ostudzeniu i schłodzeniu nabierze dobrej konsystencji. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Jeżeli mamy maliny mrożone, to do przygotowania musu malinowego należy rozmrozić 500 g malin (resztę trzymać(...)gęstą i sztywną masę, następnie dodać mus malinowy i zmiksować do połączenia się składników. Dodać 300 g malin (mrożonych nie rozmrażamy) i wymieszać (fot.3) . Wyłożyć na ostudzony sernik (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Gdy mus zastygnie można zdjąć obręcz z sernika jeśli jest taka możliwość. Pokroić na porcje, udekorować
Świat Ciastamożemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga i…swoje :)! A mam ich zapisanych na mojej liście do zrobienia sporo… Na razie przedstawiam sernik kajmakowy znaleziony u Kasi na Bake and Taste. Sernik z nutą(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie za bardzo się rumienił to należy go przykryć folią. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku, uchylając tylko drzwiczki przez wsadzenie łyżki drewnianej. Po całkowitym ostudzeniu polać ciasto polewą i posypać stostowanymi płatkami migdałów (zobacz np. tutaj: Przepis na trifle biszkoptowo-truskawkowy) 3. Polewę
UgotujmyTo.plwiele ostatnio czytałam (ma przede wszystkim więcej białka od zwykłego jogurtu naturalnego oraz duże właściwości probiotyczne). ja z uwagi na fakt, że bardzo lubię serniki na cieście kruchym (i dużo ćwiczę w ostatnim czasie ;-)) to upiekłam go na kruchym cieście (ale można upiec to ciasto bez spodu, jeśli bardzo zależy nam na maksymalnym "odchudzeniu" ciasta(...)które są naturalnie zazwyczaj słodsze; byle nie były to owoce z puszki - bo te są już w słodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki
coolinarnastrefa.blogspot.comOpcjonalnie w tym momencie można dodać namoczone wcześniej rodzynki.Wszystko wymieszać.Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę (fot.2) i piec około 1 godziny w temperaturze 200°C (bez teroobiegu).Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru. Wyłożyć na upieczony gorący sernik (fot.3) i piec jeszcze 10-15 minut w temperaturze 210°C.Inspiracja: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl
Świat CiastaAjjj! Ale to była petarda! Zrobiłam ją tak na prawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie
Ostra na Słodkopieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 60 minut. Po upieczeniu, sernik pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy go na kilka godzin do lodówki
Emcia Pichciminut. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na deseczkę. Moje uwagi: Każdy sernik po wystudzeniu dobrze jest wyjąć z formy, w której się piekł. Jeżeli zostawimy sernika w formie do pieczenia to ciasto szybko wilgotnieje od spodu i robi się mokre
In my kitchenfirmy Rolnik. Początkowo miał być zwykły, pieczony sernik z wiśniami na kruchym spodzie, ale z czasem pomysł ewoluował... i tak powstał sernik straciatella na spodzie z płatków gryczanych i wiśniami na wierzchu. Ciasto nie tylko świetnie smakuje, ale także super się prezentuje! Składniki: Spód: 1,5 szklanki płatków gryczanych 50 g masła 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka(...)całość mieszamy, również delikatnie. Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy. Na wierzchu wykładamy łyżeczką wiśnie, tworząc kupki, a następnie za pomocą wykałaczki robimy okręgi lub ósemki. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 60-70 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Rada: Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć
Kuchnia MagdaLenySernik jabłkowy bez pieczenia Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo lekki, w miarę słodki (dzięki słodkości jabłek), a do tego nie wymaga pieczenia! Nigdy dotąd nie myślałem, że twaróg i jabłka tak fajnie grają między sobą! Sernik jabłkowy bez pieczenia(...)śmietanki kremówki (36 %) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru 3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej) 1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej) 2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle
Kuchnia ŁukaszaSernik inaczej z babcinego przepisu🙂 Składniki ciasto: 1/2 kg mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy masa serowa: 0,7 kg … Czytaj dalej Sernik gotowany
czarrna od kuchniłyżka wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cukier puder, masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy wodę, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie wyciągamy ciasto i równomiernie wylepiamy nim dno tortownicy (22 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 st. C przez(...)oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Masę serową przelewamy na upieczony spód. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą. Sernik wkładamy na półkę środkową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 80 min. Po upieczeniu, wyciągamy blaszkę z wodą, sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach
Domowy Smak Jedzenia