ciasto sałatka - 2015 przepisów (strona:87/135)

Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 130

rozpłaszczać i układać na środku łyżkę farszu. Zakleić. Ciasto doskonale się klei i łatwo formuje. Od czasu do czasu trzeba umyć ręce pod chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Smakowite kąski z selera :) 163

przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa lub inna

vegetanie
Parówki w cieście francuskim 157

Około 8 parówek 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie : Ciasto rozwinąć , radełkiem po długości od jednego rogu do drugiego naciąć długie paski o szerokości 1,5 cm . owijamy w koło parówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor. Podajemy z pieczywem , sałatką , dowolnym sosem lub ketchupem. Pyszne i proste

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na imprezę i przyjęcie 182

Papryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z

Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki drobiowe z suszonymi morelami 160

musimy zrobić chwilę przed obiadem, to przygotować jakąś sałatkę!I choć wiem, że weekend ma być deszczowy, to w nadziei, że prognoza się nie sprawdzi, wrzucam przepis na szaszłyki! Szaszłyki są z kurczaka i z suszonymi morelami. Sama za suszonymi owocami nie przepadam, śliwki w ogóle nie tknę, a rodzynki z ciasta wydłubię, jednak morele są jeszcze jakieś takie jadalne

Kraina Tysiąca Smaków
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 533

Tradycyjne pierogi są pyszne, ale może masz ochotę na odmianę? Albo szukasz oryginalnego pomysłu na gwiazdowe przyjęcie ze znajomymi? Moje pierożki z ciasta francuskiego robi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 183

Dzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanoc na luzie 250

Święta będą minimalistyczne. Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach

Buniabaje w kuchni
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 175

Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą

Kulinarne przygody Gatity
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 148

upiekła naprawdę pyszny chleb z cukinią, były sałatki, naleśniki, pizza, ciasteczka i muffiny. Ja zabrałam ze sobą drożdżowe bułeczki - na słodko. Wczoraj wróciliśmy do domu dość późno i nie miałam już czasu na nic więcej. Użyłam dżemu, którego słoiczek znalazłam w szafce - poniżej podaję przepis, bo jego połączenie z puszystym, maślanym ciastem drożdżowym zrobiło furorę. Wszyscy się nim zajadali

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z serem i kwiatami szczypiorku odsmażane na oleju rzepakowym 166

farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam go w mojej kuchni. Używam sporych ilości szczególnie do smażenia, wypieków oraz sosów do sałatek i surówek

Monia miesza i gotuje
Sałatka z dodatkiem siemienia lnianego 246

Cudowna surówka z udziałem nieodzownej sałaty, prosta, ale wyjątkowość stanowi udział tak bardzo zdrowego siemienia lnianego, dosypujmy do wszystkich dań te ziarenka z uwagi na walory

kgwjanczewo
Ciasto z ciecierzycy | bezglutenowe | dietetyczne | przepis z odżywką białkową (można pominąć) 291

Europy. W Egipcie uważana za afrodyzjak. Idealny zamiennik mięsa, zawiera sporo białka. Z jej nasion najczęściej przygotowywany jest hummus (przepis niedługo!). Idealna jako przekąska, zamiennik chipsów. Świetna do sałatek. Tak jak i fasola czerwona (wykorzystana do zrobienia  babeczek fasolowych ) idealnie nadaje się do słodkich wypieków.  Jest bogatym źródłem fosforu, potasu, witamin z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika(...)keks lub do metalowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. "Powbijać" truskawki. Piec ok. 30 min w 180 stopniach lub trochę dłużej/krócej.  Ja wyłożyłam tylko połowę ciasta truskawkami

Czarnawisienka
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 157

kochanej rodzinki  i gości. Święconka, świąteczne  śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście(...)cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane

Kuchnia Beaty
Strączki 198

urozmaici stół. A jest w czym wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty

GRUBY WAŁEK
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 148

żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań

Słodkie okruszki
Zdrowie płynące z natury. Współpraca z firmą BAKRA. 157

żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob - proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Poprawia trawienie. Doskonale się sprawdza w kuchni jako zdrowszy zamiennik kakao podczas wypieku ciast, ciasteczek lub jako dodatek do licznych dań

Słodkie okruszki
Kokoski 204

Dzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.  Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki

Salonik smaków
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 361

Dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety. A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na

IzaGotuje
Sałatka z rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem 205

Dietetycznie, bo zawsze ktoś się odchudza, z tego czy innego powodu :) Optymistyczna, kolorowa i smaczna :-) Kolejna sałatka: z pomidorami, rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem. Serwuję ją

IzaGotuje
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 187

zarumienienia się w temperaturze 230 stopni.Dno rumianego ciasta wyłożyć cebulą, zalać mieszanką śmietany z jajkiem, położyć na wierzchu kiełbasę i posypać serem. Zapiekać ok 30 min. na górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony.Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego

W kuchni wieczorem
Krakersy 159

zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek.Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 149

masłem i solą, czy też w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania