czekoladowymi groszkami, orzechami pekan i uwielbianymi przez dzieci M&M'sami. Dla kogo: dla rodziców szukających ciasta na urodzinową imprezę dziecka dla chcących sprawdzić jak to jest jeść pizzę w słodkim wydaniu dla lubiących połączenie (orzechy + czekolada) Składniki: 300g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g brązowego cukru (pół szklanki) 50g białego cukru 1 jajko rozmiar(...)masie. Masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Blaszka - tortownica o średnicy 30cm, może być okrągła blaszka do wypieki pizzy Przepis pochodzi z książki: "Ciasteczka - 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję
Mania WypiekaniaQuiche nie jest zbyt popularne w mojej kuchni i przeważnie przegrywa z pizzą. Zrobiłam je trzeci raz w domu, natomiast w pracy robimy je co tydzień, zawsze w środy. Chociaż nie przepadam za tym wypiekiem, wczoraj miałam wielką ochotę na kawałek kalorycznego, chrupkiego ciasta z miękkim, bogatym, serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym(...)uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej wielkiej formie, piekłam w małych foremkach do tart. Do quiche, podobnie jak do tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym
Kuchnia Prezydentowejjaglana "pizza" z twarożkiem, malinami, jagodami i chocolate chips~ PRZEPIS /1 porcja/ ~50g kaszy jaglanej + szklanka mleka/wody ~2 łyżki mąki jaglanej ~łyżka mielonego lnu ~cukier/stevia do posłodzenia, opcjonalnie ~100g mielonego twarogu (w wersji wegańskiej zblendowane tofu) ~łyżka cukru waniliowego ~dowolne owoce, ok. 150-200g ~łyżka chocolate chips Kaszę gotujemy na mleku/wodzie - wieczorem, po ugotowaniu zalewamy ją jeszcze odrobiną wody(...)Następnego dnia rano dodajemy do kaszy mąkę, mielony len, cukier/stevię i mieszamy. Wykładamy masę jaglaną na papier do pieczenia. Twaróg/tofu łączymy z cukrem i smarujemy nim wierzch "pizzy" po czym układamy owoce i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok. 35-40 minut w 190*C. Najlepiej zdejmować z papieru i kroić po ostudzeniu bo na gorąco może się rozpaść. Smacznego
breakfast of dreamsmuszkatołowej sól, pieprz Od razu na wstępie: ilość mleka zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Na przykład do mięs warto mieć nieco rzadszy sos, a jeśli chcemy posmarować nim pizzę (taaaak, chcemy, przepis wkrótce) to przyda się troszkę gęstszy. Te powyższe proporcje są na taki w miarę gęsty sos do pizzy. Najpierw rozpuszczamy na patelni masło. Jak się rozpuści
Marder&Marder Manufacturetrzeba się było nie żenić... :) Ale jak już kupiła to trzeba coś z tym zrobić. Na kanapki nie przejemy, zupy pomidorowej to by ze 250 litrów wyszło, sos do pizzy też odpada, bo to z 1200 pizz (tak właściwie się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory się zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup
Marder&Marder ManufactureWłoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione(...)wlewamy do niej 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Jeśli mamy zamiar piec bułkę na kamieniu
Kuchenna KontrrewolucyaMiało być o tofu, ale brakuje mi zdjęć jeszcze jednego dania, więc na razie coś innego. Na pizzę przepis już znacie, robimy ją cały czas tak samo, jak TUTAJ , bez sera. Zamiast sera do tej pory nie kombinowaliśmy z niczym, bo nie było takiej potrzeby, smakowało nam wystarczająco super bez niego, więc po prostu pomijaliśmy go i tyle(...)się nie stanie, kwestia gustu. Z podanej ilości wyszło nam 400 ml gęstego sosu, w razie potrzeby można go lekko rozcieńczyć, miksując z wodą. Gotowy sos "serowy" wylewamy na pizzę dopiero, kiedy jest już podpieczona (żeby za bardzo się nie przypalił), a efekt końcowy widać na zdjęciach :) Nie bylibyśmy nami, gdybyśmy dzisiaj nie zrobili czegoś z tym nowym smakiem
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana
My Chcemy Jeśćmielonej wołowiny 1/2 młodej kapusty 1 młoda cukinia 100 g szpinaku "baby" 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć(...)posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić. W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek
Czerwień i błękitJakiś czas temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!! Składnik na ciasto: 1 kg ziemniaków ½ kg żółtego sera 2 jaja 5 łyżek mąki sól do smaku pieprz do smaku składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 10 dag wędzonki 1 świeża papryka(...)mozzarelli przyprawa do pizzy tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie. Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem. Włożyć ponownie
Tradycyjna KuchniaPrzepis na ten wynalazek miałam już dodać kilka tygodni temu, ale jakoś nie było nam po drodze, aż do dziś :D Już kiedyś usłyszałam o pizzy na kalafiorowym spodzie, ale później wypadło mi to z pamięci. Nie wiem dlaczego sobie o niej przypomniałam, ale bardzo się z tego cieszę bo choć nie przypomina tradycyjnej pizzy to smakiem podbiła moje serce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpaprykę słodką. Kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kurczaka proponuję podawać z sosami: Tysiąca wysp, Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego
paapilotkaaSugestywna scena wyrabiania ciasta na pizzę z filmu pt. " Kocham Cię na zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii(...)pizzę z grzybami. Pozazdrościłam i wykorzystałam boczniaki :) Składniki : 250 g mąki pszennej łyżeczka suszonych drożdży (ok. połowy paczki) pół łyżeczki soli ok. 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Mąkę, drożdże i sól wymieszać. Wyrabiać gładkie, puszyste i sprężyste ciasto, stopniowo dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Ciasto odłożyć do wyrośnięcia. Można przechować pod przykryciem w lodówce, by wykorzystać
Weekendy w domu i ogrodzieogródku, Vespa, włoski samochód albo po prostu oprawione zdjęcia lub pocztówki. Spoglądając na nie, korzystając z nich doznajemy bezpośredniego kontaktu z tym, co odległe. flickr Jedzenie Słodkie śniadania, antipasti, pizze i makarony, lasagne, fantastyczne desery i lody… Każdy nosi kulinarną cząstkę Włoch w swoim sercu. Wino i… Oprócz jedzenia, kieliszek lub dwa dobrego wina… A może grappy(...)limoncello? Strony internetowe Mnóstwo świetnych stron i blogów przenosi nas w dowolny zakątek Italii. Możemy odbyć wycieczkę u boku przewodników, przyjrzeć się powstawaniu makaronu i pizzy, zajrzeć do prywatnych domów i zabytków. Oczywiście, właśnie dlatego serdecznie zapraszamy w nasze bon-ton progi
Bon Ton Italiawino może w styczniu nie uwodzi ale latem w ciepłe dni dobrze schłodzone powinno dobrze orzeźwiać. Jest lekkie, owocowe, niezbyt złożone. Pasować będzie jako aperitif, oraz do ryb lub pizzy. Takie wakacyjne, przyjazne letnie wino. Ca del Magro, Custoza Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay(...)której rosną winogrona nadaje mu przyjemną mineralność. Wino będzie dobrym uzupełnieniem risotto, past, pieczonych i grillowanych ryby, białych mięs oraz co podkreślała Pani Marika jej ulubione połączenie to pizza Margerita. Bardolino DOC 2012 ( 35 zł.) Corvina 65%, 30% Rondinella, 5% Sangiovese . W nosie wyczuwamy bogactwo aromatów owocowych (wiśni , czereśni, truskawek, malin) oraz przypraw goździków, pieprzu, cynamonu. W smaku przyjemnie
królestwo garów