masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą(...)piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku - 0
Cook&Lovecałym dniu naszło mnie jeszcze na upieczenie ciasta. Właśnie czekam aż piekarnik zasygnalizuje koniec, by wyciągnąć kruche ciasto z truskawkami z piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie(...)podobnej do temperatury masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników. Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne. Krem śmietanowy: Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstego
Kuchnia w czekoladziejeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z masą maślaną. To już nie jest to samo ;) Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta robię kremówkę na herbatnikach. Z dodatkiem kajmaku i uprażonych migdałów jest przepyszna :) Budyń: 5 szkl mleka 200 g masła 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 budyń waniliowy 4 żółtka(...)wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić. Masę kajmakową podgrzać aby łatwo się rozsmarowywała i posmarować nią ciasto. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce kilka godzin
Smakołyki Asiłatwe w przygotowaniu. Jak wykonać banoffee pie pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. CIASTO BANOFFEE PIE SKŁADNIKI: Spód: herbatniki ciemne ( 250 g) kakao (1 łyżka) czekolada deserowa (100 g) masło (100 g) Bita śmietana : śmietanka kremówka 30 % dobrze schłodzona (400 ml) żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda(...)masa kajmakowa (duża puszka 510 g) banany dojrzałe (3-4 szt.) sok z cytryny (2 łyżki) starta czekolada deserowa do posypania ciasta (ok. 100 g) foremka na tartę 27 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy roztopione masło, kakao, roztopioną czekoladę i mieszamy. Masą wypełniamy dno foremki i wstawiamy do lodówki na około
RITA food channelPopularny 3 bit, tym razem w letniej wersji truskawkowej. Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. A gdy już odczekamy (lub prześpimy ;-) ten czas, wtedy możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta. Czytaj dalej
Arabeska waniliowarzędy po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową. Na to położyć drugą warstwę herbatników. Następnie masę waniliową, a na środek położyć pasek bananów lub galaretki. Całość złożyć w „trójkąt”. Wygładzić i wstawić do lodówki. W międzyczasie, kiedy masa nieco stężeje, można jeszcze poprawić kształt ciasta. Wykonać polewę. Wykonanie polewy: Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników doprowadzam
Cukiernia Pychotkiwymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kisiel cytrynowy: 1,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 cytryny 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody + 1 paczka herbatników Do rondelka przelać wodę, dodać cukier, sok i skórkę(...)szklanki wody, dodać do gotującego się płynu, mieszać aż kisiel zgęstnieje. Gorący kisiel wylać na biszkopt, musi być na tyle gęsty, by nie spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia. Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić
Domowa cukiernia EwyKruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy
Pause Gotowanie!niestety musi odstać nieco w lodówce). Jeśli nie macie czasu na pieczenie, a chcecie zachwycić gości domowym ciastem to przepis dla was! Ilość porcji: mała tortownica Składniki: Spód ciasta: 160g herbatników z kremem ( u nas kakaowe żeby ładnie kontrastowały) 40g masła Ciasto: 700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny
Kolizje SmakówCiasto na biszkopcie i herbatnikach, składające się z paru pysznych warstw. Słodka masa budyniowa z dodatkiem kajmaku świetnie dopełnia smak truskawek, bitej śmietany i czekolady. Smaczne i lekkie ciasto z truskawkami, które na pewno posmakuje gościom. Moim smakowało ;) BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM(...)była przyklejona na powierzchni i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Wyłożyć masę na biszkopt, wyrównać i na całej powierzchni ułożyć herbatniki, jeden przy drugim. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i przestudzone połączyć ze zmiksowanymi truskawkami. Kiedy zaczną tężeć wylać na warstwę herbatników. Odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. Dobrze
https:KKuchniaMniamczekolady, kajmaku, wiśni w rumie i puszystej śmietanowej pianki oprószonej gorzkim kakao i startą czekoladą, na kakaowym nasączonym spodzie z warstwą herbatników, warstwowe , podzielne i godne świątecznego stołu. Znika w ekspresowym tempie, jedno z lepszych przekładanych ciast. Do kremu można dodać zamiast żelatyny w listkach, zwykłą w proszku. 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ja polecam(...)serkiem mascarpone i cukrem pudrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach do uzyskania puszystego gęstego kremu. Przełożenie ciasta: Kakaowe zimne ciasto ułożyć w blaszce, nasączyć sokiem z rumem z moczenia wiśni, rozsypać nasączone wiśnie, przykryć czekoladowym kremem oraz warstwą herbatników, rozsmarować kajmak z puszki –może być leciutko podgrzany wtedy idealnie się smaruje, przykryć kolejną warstwą herbatników, rozsmarować krem
Wanilia i Kardamontwaróg tradycyjny, nie z wiaderka. Masa wyjdzie gęsta, zwarta i bardzo kremowa. - Budynie muszą być bardzo dokładnie rozpuszczone w mleku, inaczej w masie serowej będą grudki. - Zamiast ciasta półkruchego można użyć herbatników (popularne petitki), otrzymamy sernik bez pieczenia. - Do masy serowej, jeżeli ktoś lubi, można dodać bakalie. - Sernik można zrobić bez przekładania, używając tylko ciasta na spód. - Masą serową
mojewypiekiinietylkoŚniegu w tym roku jak na lekarstwo, więc - chyba z tęsknoty za nim - przypomniało mi się ciasto o nazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi(...)serowej dodać zimną śmietanę. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową wyłożyć na herbatniki i równo rozprowadzić. Pod wpływem zimnych galaretek i śmietany poczujecie, jak masa szybko zastyga. Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wymieszać i lekko uprażyć. Kokosową posypkę równo rozprowadzić na serniku. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać niezbyt
Weekendy w domu i ogrodzie